Otwieranie drzwi z domofonem

Marek79
Posty: 7
Rejestracja: ndz lut 10, 2019 9:54 am

sob paź 26, 2019 11:36 am

Ja wykorzystałem do tego Sonoff SV. Włożony do unifonu, przekaźnikiem zwiera styki elektrozamka. Było wystarczająco miejsca w środku, trochę tylko problemu miałem z wyłapaniem miejsca gdzie podłączyć się z zasilaniem. Działa ponad pół roku.
dawahey
Posty: 8
Rejestracja: czw paź 17, 2019 3:06 pm

sob paź 26, 2019 5:31 pm

Lucas pisze:
wt paź 22, 2019 7:04 am
dawahey pisze:
ndz paź 20, 2019 5:05 pm
woytas1 pisze:
sob paź 19, 2019 8:25 pm
Może to nie jest śmieszne, ale nie ma bata, coś się spali albo ktoś zginie. Tak wynika z postów wyżej.
???
@woytas1 chciał powiedzieć, że chyba nie do końca masz pojęcie jak zrobić to, co planujesz. A przez to skutki mogą być dotkliwe i trudne do przewidzenia. Podaj jakie masz modele tych domofonów. Czy oba wejścia obsługujesz z jednego unifonu? Może są tam dodatkowe wejścia, gdzie można łatwo się wpiąć. Ja bym nie kombinował z Sonoffem i dodatkowymi przekaźnikami, tylko zrobił to np. na D1 mini z modułem z dwoma przekaźnikami.
Nie wiem o jakich skutkach piszecie? Jak już pisałem na początku, to są zwykłe gówniane domofony jeden to amplyvox, który zamontowałem kiedyś zamiast starego rozwalonego urmeta - ma on zwykłe mechaniczny włącznik rygla. Drugie urządzenie jest takie że przyciskiem przy drzwiach wejściowych uruchamia się dzwonek w mieszkaniu, a w mieszkaniu zwykłym dzwonkowym włącznikiem uruchamiam rygiel. Jeśli ja do tych mechanicznych "przycisków" równolegle dołożę przekaźniki (czym te przekaźniki będę sterował to jest rzecz kompletnie drugorzędna) - to może ktoś zginąć albo skutki będą dotkliwe?
Całą instalację elektryczną w chałupie zrobiłem, a wy tu jakieś dziwne rzeczy piszecie z woytasem!

A wracając do meritum, to zamówiłem "ESP8266 - inCan - moduł do puszki" u Espabla (jak mi doradził mareks6)
I właśnie go próbuję "ogarnąć" - tylko na pierwszy rzut pojawia mi się sterowanie roletami - nie wiem czy jest w tym inCanie dobre oprogramowanie - bo "rolety" mi się nie nadają do mojego dzieła.
mareks6
Posty: 140
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

sob paź 26, 2019 7:38 pm

Na Twoje potrzeby moduł inCan musiałbyś ustawić jako sterowanie dwoma bramami. W samej supli później możesz zmienić sobie ręcznie ikonki.

Niestety jestem teraz poza domem i nie sprawdzę jak to wygląda z softem tych modułów, ale wydaje mi się, że w samej konfiguracji coś musisz przestawić, żeby nie przedstawiał się jako sterownik rolet. Jest gdzieś tu na forum temat dotyczący tego modułu, więc albo go poszukasz i tam pewnie znajdziesz odpowiednie wskazówki, albo po prostu zapytaj Espabla. Z całą pewnością, po przestawieniu modułu w inny typ, będziesz musiał usunąć go z listy urządzeń sterujących na serwerze supli, a następnie na nowo dodać.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1268
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz paź 27, 2019 7:23 am

@Marek79 l9gujac się na początku do modułu inCan po 192.168.4.1 wybierasz czy ma sterować tylko roletami czy inaczej. Jest też wtedy wybór pracy włącznik czy mono czy bistabilny.
A dopiero w Cloud ustawiasz jako sterowanie zaczepem i czas.
dawahey
Posty: 8
Rejestracja: czw paź 17, 2019 3:06 pm

ndz paź 27, 2019 5:24 pm

Espablo mi to już wyjaśnił, moduł już działa w trybie otwierania furtek :)
Telefonik bardzo sprawnie steruje modułem.
Pozostaje jeszcze kwestia sterowania przyciskami na module (Button 1 i 2)
Na tą chwilę one działają tak, że jedno naciśnięcie włącza przekaźnik, a drugie rozłącza, czyli że nie tak jak w sterowaniu telefonem - przekaźnik załącza sie na określony sekundami czas. Mam nadzieję, że to też można jakoś zmienić.
dawahey
Posty: 8
Rejestracja: czw paź 17, 2019 3:06 pm

czw paź 31, 2019 3:29 pm

Wystarczyło przestawić z monostabilne na bistabilne i wszystko działa super.
Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 229
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

ndz lip 26, 2020 7:46 am

Czy komuś udało się przerobić domofon cyfrowy na otwieranie zamka z ESP. Miałem poprzednio analog to tam sprawa była prosta, od niedawna wymienili na cyfrowe i tutaj żeby otworzyć najpierw wywołanie z centralki potem w domu trzeba podnieść słuchawkę, żeby zadziałał przycisk otwierania. Mój model unifon cyfrowy op-u7.
local
Posty: 53
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

ndz lip 26, 2020 10:37 am

Nie da rady dołożyć dwóch przekaźników jeden do zwarcia słuchawki a drugi do zwarcia przycisku ?
Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 229
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

ndz lip 26, 2020 11:08 am

Też o tym myślałem tylko problem jest taki, że jeszcze te wywołanie musi być czyli z dołu jak ktoś dzwoni wtedy jakby aktywuje coś na płytce domofonu i słuchawka i guzik. Nie wiem jak jest z tym wywołaniem czy można zasymulować na samym domofonie. Mam zdj płytki, do domofonu są podpięte dwie żyły zasilanie.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1238
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz lip 26, 2020 11:19 am

@Zibi, w tym systemie na magistrali dwuprzewodowej jest zasilanie oraz transmisja cyfrowa. Każdy z lokatorów ma domofon z przydzielonym adresem. Jak nie ma wywołania, to w żaden sposób nie otworzysz drzwi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”