Mój Github QLQ

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 972
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz gru 08, 2019 11:32 am

Stawiam dziś pierwsze kroki w Githubie. Założyłem tam konto i będę starał się na bieżąco wrzucać tam wszystkie moje pomysły, przeróbki kodu.
W tym pierwszym wątku do końca przyszłego weekendu postaram się zaktualizować linki do Githuba z kodami do wagi, stacji pogodowej z natężeniem światła, wiatrem i opadami oraz temp, wilg i ciśnieniem, Bramką 868MHz od Roberta Błaszczaka ale z obsługą w/w stacji oraz kontakrtonami, pomiarem sondą pH, ... i nie wiem co tam jeszcze mam.


DZIĘKI KOLEDZE @ELMAYA będę już kompilował razem z GUI wszystkie softy do binarek abyście mogli też sobie wgrać Suplowicze

Do kompilacji w Arduino potrzebujecie nowych bibliotek SuplaDevice:
https://github.com/SUPLA/arduino/tree/develop

####### STACJA POGODY ##########
Wątek: viewtopic.php?f=24&t=4225&start=190

GUI czujnik SI7021 - temperatura i wilgotność - już na nowych bibliotekach SuplaDevice by @klew: https://github.com/RafQLQ/My_Supla/tree ... GUI_SI7021
.
Prosta stacja pogody z GUI ( Z KOREKTA CIŚNIENIA W ZALEŻNOŚCI OD w.n.p.m ) oparta na BME 280 oraz na BH1750:
https://github.com/RafQLQ/My_Supla/tree ... GUI_BME_BH

C.D. Stacji Pogody - czujniki DESZCZU I WIATRU Z GUI: https://github.com/RafQLQ/My_Supla/tree ... _Wind_Rain

Czujnik BMP_280 ( nie mylić z BME) - ciśnienie z korektą i czujnik temperatury oraz czujnik natężenia światła :
https://github.com/RafQLQ/My_Supla/tree ... BMP_BH_GUI
####### STACJA POGODY END ##########
Ostatnio zmieniony pt gru 20, 2019 10:58 pm przez QLQ, łącznie zmieniany 11 razy.
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 86
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

ndz gru 08, 2019 12:47 pm

Dodaj w nazwie tematu Twój Nick, łatwiej będzie kiedyś to wyszukać ;)
1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7407
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz gru 08, 2019 4:45 pm

Brawo :)
krycha88
Posty: 611
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz gru 08, 2019 4:48 pm

Łatwiej będzie szukać błędów w kodzie :D
edm
Posty: 144
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

ndz gru 08, 2019 5:55 pm

Gang pisze:
ndz gru 08, 2019 12:47 pm
Dodaj w nazwie tematu Twój Nick, łatwiej będzie kiedyś to wyszukać ;)
Twój awatar mega, przepędzałem tą muchę ;) .
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 972
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz gru 08, 2019 8:17 pm

edm pisze:
ndz gru 08, 2019 5:55 pm
Gang pisze:
ndz gru 08, 2019 12:47 pm
Dodaj w nazwie tematu Twój Nick, łatwiej będzie kiedyś to wyszukać ;)
Twój awatar mega, przepędzałem tą muchę ;) .
Kurde ja też :D :D :D :D :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 86
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

ndz gru 08, 2019 9:27 pm

QLQ pisze:
ndz gru 08, 2019 8:17 pm
edm pisze:
ndz gru 08, 2019 5:55 pm
Gang pisze:
ndz gru 08, 2019 12:47 pm
Dodaj w nazwie tematu Twój Nick, łatwiej będzie kiedyś to wyszukać ;)
Twój awatar mega, przepędzałem tą muchę ;) .
Kurde ja też :D :D :D :D :lol: :lol:
Szkoda, a może dobrze, że Soft nie zmienia ikonek w apce, bo jakiś jajcarz przy termometrze dodałbym okruszek lub robaczka.
1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1034
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn gru 09, 2019 6:44 am

QLQ pisze:
ndz gru 08, 2019 8:17 pm
edm pisze:
ndz gru 08, 2019 5:55 pm
Gang pisze:
ndz gru 08, 2019 12:47 pm
Dodaj w nazwie tematu Twój Nick, łatwiej będzie kiedyś to wyszukać ;)
Twój awatar mega, przepędzałem tą muchę ;) .
Kurde ja też :D :D :D :D :lol: :lol:
Też kilkakrotnie goniłem tą muchę :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 972
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob gru 14, 2019 6:00 pm

Aktualizacja 14 grudnia 2019 -> up
Awatar użytkownika
klew
Posty: 372
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt gru 17, 2019 11:15 am

@QLQ, rzucałem sobie okiem na Twoje źródła i jedną rzecz chciałbym wyjaśnić.
W tym miejscu:
https://github.com/RafQLQ/My_Supla/blob ... BH.ino#L78

dodałeś klasę MyDigitalRead, a kawałek dalej MyDigitialWrite. Oba fragmenty kodu są wykomentowane, ale to trochę inaczej powinno być używane. Tylko jedna instancja klasy dziedziczącej po Supla::Io może być stworzona. Więc jeśli chcesz nadpisać digital Write oraz Read, to trzeba to zrobić w jednej klasie (za jednym zamachem ;) ), np. tak:

Kod: Zaznacz cały

class MyDigitalIo : public Supla::Io {
  public:
    int customDigitalRead(int channelNumber, uint8_t pin) {
      someCode;
    }
    void customDigitalWrite(int channelNumber, uint8_t pin, uint8_t val) {
      someCode;
    }
} instanceMyDigitalIo;
ODPOWIEDZ