Firmware QLQ

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1090
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw sty 16, 2020 9:41 pm

A i do kalibracji potrzebne są roztwory kalibracyjne np 4.07pH i 6.88 lub 9,08 jak pamietam. Dwa wystarczą
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sty 17, 2020 7:33 pm

Serwisuję neutralizatory chemiczne w laboratoriach w całej Polsce. Z doświadczenia wiem, że sondy pH mają to do siebie, że trzeba je kalibrować co jakiś czas. Ja w pracy wykorzystuję do tego dwa roztwory buforowe/kalibracyjne o wartościach 4pH i 7pH. Aby sonda działała poprawnie musi być "mokra" czyli cały czas musi być zanurzona w cieczy. Miałem przypadki, że nowa sonda wyciągnięta z opakowania miała już ok 80% sprawności bo była nie właściwie przechowywana. Czasem nawet po pół roku pracy sonda jest do wymiany bo nie przechodzi kalibracji.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1090
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 17, 2020 7:54 pm

Mam wszystkie trzy: 4, 7, 9 pH. Sonda nie przechodzi juz kalibracji. Jak pisslem wcześniej byla csly czas zanurzona. Zakupiona przyszla zamknieta ale w cieczy więc ok.
Awatar użytkownika
squah143
Posty: 5
Rejestracja: pt sty 17, 2020 7:32 pm

pt sty 17, 2020 8:03 pm

Z tego powodu ze jestem nowy na forum to witam

Interesuje mnie złożenie samemu stacji pogody na WeMos D1 Mini plus czujnik BME280 ,BH1750 + deszczomierz i wiatromierz. I mam pytanie, czy da to rade wszystko zrobić na jednym układzie WeMos? (taki mam w domu)
A drugie jak podłączyć wiatromierz?
I najważniejsze czy ktoś może zrobić taki plik bin żeby to wgrać, bo nie ukrywam ze bardzo ułatwiło by mi sprawę.

dzięki z góry za wszelkie instrukcje
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1090
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 17, 2020 9:54 pm

squah143 pisze:
pt sty 17, 2020 8:03 pm
Z tego powodu ze jestem nowy na forum to witam

Interesuje mnie złożenie samemu stacji pogody na WeMos D1 Mini plus czujnik BME280 ,BH1750 + deszczomierz i wiatromierz. I mam pytanie, czy da to rade wszystko zrobić na jednym układzie WeMos? (taki mam w domu)
A drugie jak podłączyć wiatromierz?
I najważniejsze czy ktoś może zrobić taki plik bin żeby to wgrać, bo nie ukrywam ze bardzo ułatwiło by mi sprawę.

dzięki z góry za wszelkie instrukcje
Na jednym układzie nie bo sie wiesza-próbowałem. Bme i bh masz w tym temacie , podlaczasz d1 i d2. Bin do wiatru i deszczu też jest . Podlaczasz w wenos d6 i d7 (gpio 12 i 13)

W temacie projekty użytkowników-> stacja pogody sa schematy podłączeń
Awatar użytkownika
klew
Posty: 533
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sty 17, 2020 11:20 pm

QLQ pisze:
pt sty 17, 2020 9:54 pm
Na jednym układzie nie bo sie wiesza-próbowałem. Bme i bh masz w tym temacie , podlaczasz d1 i d2. Bin do wiatru i deszczu też jest . Podlaczasz w wenos d6 i d7 (gpio 12 i 13)
Co się wiesza?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1090
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 17, 2020 11:39 pm

klew pisze:
pt sty 17, 2020 11:20 pm
QLQ pisze:
pt sty 17, 2020 9:54 pm
Na jednym układzie nie bo sie wiesza-próbowałem. Bme i bh masz w tym temacie , podlaczasz d1 i d2. Bin do wiatru i deszczu też jest . Podlaczasz w wenos d6 i d7 (gpio 12 i 13)
Co się wiesza?
NA starych bibliotekach SUplaDEvice było to kompilowane. Odczyty sie wieszały. teraz jeszcze nie próbowałem zrobić tego na 1 esp
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1016
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sty 17, 2020 11:43 pm

Da się , da 😁 . Jutro ( tzn dziś) wrzucę kod mojej stacji dodatkowo z sds011
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
squah143
Posty: 5
Rejestracja: pt sty 17, 2020 7:32 pm

sob sty 18, 2020 5:52 pm

Ok. Dzieki za wszelkie info .Po niedzieli jak mi wszystko przyjdzie zaczne testy. Ale jak by sie dalo dostac binarke do wemos mini z skomplilowanymi tymi czujnikami pod 1 uklad esp to stawiam piwo wszystkim :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7706
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob sty 18, 2020 8:25 pm

squah143 pisze:
sob sty 18, 2020 5:52 pm
Ok. Dzieki za wszelkie info .Po niedzieli jak mi wszystko przyjdzie zaczne testy. Ale jak by sie dalo dostac binarke do wemos mini z skomplilowanymi tymi czujnikami pod 1 uklad esp to stawiam piwo wszystkim :)
Nie wiem czy pomysł z piwem dobrze przemyślałeś....
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-01-18 o 21.23.27.png
Zrzut ekranu 2020-01-18 o 21.23.27.png (138.92 KiB) Przejrzano 182 razy
ODPOWIEDZ