Pomiar energii sonoff, neo

miko1282
Posty: 429
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

ndz gru 08, 2019 10:07 pm

Witam wszystkich, temat krąży i wiele razy się powtarza, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Mianowicie chciałbym dokonywać pomiaru, ale na jednym urządzeniu podłączonym do gniazdka, i zastanawiam się czy będę miał taką możliwość wykorzystując jakieś urządzenie ? Zastanawiam się nad Sonoff pow r2, oraz gniazdkiem Neo Coolcam, czy któreś z powyższych urządzeń da mi taką możliwość ? Jeśli nie to jak inaczej to zrealizować?
Yepestis
Posty: 246
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

pn gru 09, 2019 5:12 pm

Tak, tu masz linki do firmware Supla z obsługą licznika energii

Sonoff POW R2
viewtopic.php?p=28768#p28768

NEO Coolcam
viewtopic.php?p=53886#p53886

Blitzwolf BW-SHP6
viewtopic.php?p=54881#p54881
miko1282
Posty: 429
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

pn gru 09, 2019 7:08 pm

Bardzo Ci dziękuję za pomoc
miko1282
Posty: 429
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

sob gru 14, 2019 7:43 pm

Mam problem nie działa mi neo coolcam, wgrałem ten firmware, moduł rozgłaszał wifi, po podaniu danych do konta wszystko wystartowało, w urządzeniach jest neo coolcam, niby aplikacją mogę nim sterować ale nie załącza się przekaźnik, i nie działa sterowanie z przycisku, nie mogę również wejść w tryb konfiguracji
miko1282
Posty: 429
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

sob gru 14, 2019 10:02 pm

Yepestis pisze:
pn gru 09, 2019 5:12 pm
Tak, tu masz linki do firmware Supla z obsługą licznika energii

Sonoff POW R2
viewtopic.php?p=28768#p28768

NEO Coolcam
viewtopic.php?p=53886#p53886

Blitzwolf BW-SHP6
viewtopic.php?p=54881#p54881
Trochę mnie wkopałeś, neo nie obsługuje pomiaru energii :( a specjalnie dla tego go kupiłem. Zapytam jeszcze raz, jakie urządzenia obsługują pomiar energii, odczytywany, zależnie od tego co do niego podłączymy, i pokazują to normalnie podłączam odbiornik 20w pokazuje dodaję do tego 100w i też pokazuje
djack2017
Posty: 377
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

sob gru 14, 2019 10:13 pm

Gwoli ścisłości muszę dodać, że kompilowałem software pod Neo Coolcam według parametrów podanych przez @jankesa i to on ten software testował. Ja tego urządzenia nie miałem w rękach. Po dwóch czy trzech iteracjach @jankes stwierdził, że wszystko działa poprawnie. Nigdzie nie napisałem, że mój software dla Neo Coolcam mierzy moc i energię.
Jeśli chodzi o rzeczywisty pomiar energii to najdokładniej mierzy ją sonoff-pow R2, mniej dokładnie mierzą sonoff-pow oraz blitzwolf SHP6. Sonoff-pow i SHP6 wymagają kalibracji.
miko1282
Posty: 429
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

ndz gru 15, 2019 2:40 pm

djack2017 pisze:
sob gru 14, 2019 10:13 pm
Gwoli ścisłości muszę dodać, że kompilowałem software pod Neo Coolcam według parametrów podanych przez @jankesa i to on ten software testował. Ja tego urządzenia nie miałem w rękach. Po dwóch czy trzech iteracjach @jankes stwierdził, że wszystko działa poprawnie. Nigdzie nie napisałem, że mój software dla Neo Coolcam mierzy moc i energię.
Jeśli chodzi o rzeczywisty pomiar energii to najdokładniej mierzy ją sonoff-pow R2, mniej dokładnie mierzą sonoff-pow oraz blitzwolf SHP6. Sonoff-pow i SHP6 wymagają kalibracji.
Ja rozumiem i do Ciebie nie mam żadnych zastrzeżeń czy pretensji, bo robisz kawał dobrej roboty, nie wiem dlaczego ale na Twoim sofcie nawet nie działa mi przycisk wbudowany :/
Jankes
Posty: 30
Rejestracja: ndz gru 02, 2018 9:01 pm

ndz gru 15, 2019 3:17 pm

Ja testowałem na gniazdku neo coolcam o obciążeniu 10A. Nie ma ono układu do pomiaru energii, jest to realizowane programowo . Soft na tym gniazdku działa ok. Może Tobie @miko1282 chodzi o gniazdko neo coolcam o obciążeniu 16A?
miko1282
Posty: 429
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

ndz gru 15, 2019 6:45 pm

Jankes pisze:
ndz gru 15, 2019 3:17 pm
Ja testowałem na gniazdku neo coolcam o obciążeniu 10A. Nie ma ono układu do pomiaru energii, jest to realizowane programowo . Soft na tym gniazdku działa ok. Może Tobie @miko1282 chodzi o gniazdko neo coolcam o obciążeniu 16A?
Tak gniazdko 16a wraz z pomiarem energii
woytas1
Posty: 72
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

pt gru 20, 2019 9:11 pm

Panowie podrzuci ktoś sprawdzoną paczkę plików do POW R2 V2 i na jakich ustawieniach wgrywać.Mój POW umarł i nie żyje.Walczę już drugi dzień.
ODPOWIEDZ