Reset shelly

Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 622
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn sie 31, 2020 10:23 pm

Samo ustawienie hotspotu z telefonu ze starą nazwą sieci wifi niewiele da bo i tak trzeba wywołać tryb konfiguracji w module, żeby zmienić mu dane dostępowe do sieci. Włączenie hotspotu pozwoli tylko modułowi zalogować się starymi danymi i będzie widoczne w cloudzie. Nie wywoła z automatu konfiguracji.
W zależności od tego jak w opcjach konfiguracji masz ustawione wejście do konfiguracji (Btn Cfg) może to być 10x wciśnięcie przycisku lub przytrzymanie go przez 5s.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
STRAZAK1973
Posty: 13
Rejestracja: śr wrz 25, 2019 6:07 pm

wt wrz 01, 2020 5:57 am

Dzięki za odpowiedź.
Mam ustawione 5s (przytrzymać). Jednak TH16 nie reaguje w ogóle na przycisk - trzymałem kilka minut, naciskałem przez kilka, kilkanaście sekund - nawet kilka minut :) Czytając te rozwiązanie wydawało się dziwnie niemożliwe. Tak na marginesie, mam 18 innych urządzeń od kilku lat w 3 lokalizacjach - bez problemu zmieniam ustawienia. Przez przypadek (chyba scrolem) przeskoczyły mi ustawienia na shelly1 i zapisałem. Próbowałem już chyba wszystkiego - z HOTSPOTEM też przerobiłem wszystkie kombinacje. Dalej szukam jakiegoś rozwiązania ...
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 622
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw wrz 03, 2020 12:39 pm

STRAZAK1973 pisze:
wt wrz 01, 2020 5:57 am
Dzięki za odpowiedź.
Mam ustawione 5s (przytrzymać). Jednak TH16 nie reaguje w ogóle na przycisk - trzymałem kilka minut, naciskałem przez kilka, kilkanaście sekund - nawet kilka minut :) Czytając te rozwiązanie wydawało się dziwnie niemożliwe. Tak na marginesie, mam 18 innych urządzeń od kilku lat w 3 lokalizacjach - bez problemu zmieniam ustawienia. Przez przypadek (chyba scrolem) przeskoczyły mi ustawienia na shelly1 i zapisałem. Próbowałem już chyba wszystkiego - z HOTSPOTEM też przerobiłem wszystkie kombinacje. Dalej szukam jakiegoś rozwiązania ...
Jeżeli ustawiłeś Shelly 1 na TH16, to pewnie masz różnice w GPIO i moduł w ogóle nie wie, że cokolwiek naciskasz. W multiboardzie dla Shelly 1 przycisk jest ustawiony pod GPIO5, a dla TH16 przyciski są pod GPIO0 i GPIO1, gdzie wywołanie konfiguracji jest ustawione pod GPIO0.
Żeby nie tracić czasu na dalsze zabawy, przeflashowałbyś go jeszcze raz i miałbyś problem z głowy.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
STRAZAK1973
Posty: 13
Rejestracja: śr wrz 25, 2019 6:07 pm

czw wrz 03, 2020 10:25 pm

Dziękuję za konkretne wyjaśnienie.
Dla mnie to oznacza jednak wysłanie go do kogoś aby "sfleszować".
Nie mam "sprzętu" do tego.
A może wystarczy "któreś" ścieżki na TH16 pozwierać przez 5s lub 10x (GPIO5) i zadziała ?
Mogę zaryzykować - ten moduł i tak spisałem na straty :)
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 622
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pt wrz 04, 2020 4:40 am

STRAZAK1973 pisze:
czw wrz 03, 2020 10:25 pm
Dziękuję za konkretne wyjaśnienie.
Dla mnie to oznacza jednak wysłanie go do kogoś aby "sfleszować".
Nie mam "sprzętu" do tego.
A może wystarczy "któreś" ścieżki na TH16 pozwierać przez 5s lub 10x (GPIO5) i zadziała ?
Mogę zaryzykować - ten moduł i tak spisałem na straty :)
Jeśli chcesz i nie masz nikogo bliżej możesz przesłać do mnie. Jeśli moduł jest sprawny, to przeprogramuję Ci go w wolnej chwili i odeślę.
A jak chcesz spróbować sam, to poniżej masz rozpiskę pinów:
Obrazek
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
STRAZAK1973
Posty: 13
Rejestracja: śr wrz 25, 2019 6:07 pm

pt wrz 04, 2020 8:23 am

Dziękuję bardzo, to rozjaśnia moją wiedzę :)
Tak jak pisałem, moduł przeznaczyłem na straty.
Lubię wyzwania (nawet kosztem uwalenia) i spróbuję to zrobić :)
Muszę tylko logicznie dojść co mu ta ten pin podać ... porównam stan aktualny.

Dziękuje za ofertę "fleszowania". Jak sobie nie poradzę i nie uwalę modułu ... to pewnie skorzystam.

Pozdrawiam serdecznie ...
Awatar użytkownika
STRAZAK1973
Posty: 13
Rejestracja: śr wrz 25, 2019 6:07 pm

pt wrz 04, 2020 10:47 am

... niestety póki co nie udało się wejść w tryb konfiguracji.
Zwierałem GPIO5 (opcje sekundowe i ilościowe) z DRUGIM pinem na przycisku.
Pierwszy pin jest pod GPIO0.
Z czym (pinem ?) zwierać GPIO5 ??
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt wrz 04, 2020 10:53 am

Zwierać musisz do masy (GND).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
STRAZAK1973
Posty: 13
Rejestracja: śr wrz 25, 2019 6:07 pm

pt wrz 04, 2020 10:56 am

... dziękuję za odpowiedź.
A czy "drugi" pin przycisku nie jest oryginalnie masowy ?
Pierwszy leci do GPIO0 ...

Czyli jest masowy ... sprawdzone

Chociaż wg. poniższego schematy to chyba ma być GPIO1 ??
Załączniki
Shelly1_gate.png
Shelly1_gate.png (255.73 KiB) Przejrzano 84 razy
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 622
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pt wrz 04, 2020 12:49 pm

@STRAZAK1973 masz przed sobą TH16, więc jeśli nic nie zmieniałeś to w multiboardzie dla Shelly1 był ustawiony GPIO5.
Robert dobrze Ci pisze. Aczkolwiek wydaje mi się (choć mogę się mylić), że w Shelly 1 przy naciskaniu przycisku zewnętrznego idzie stan wysoki na GPIO5.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”