Termostat z wyświetlaczem Oled

edm
Posty: 160
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

czw sty 02, 2020 10:00 am

Witam.
Panowie, widzę że niektórzy z Was wdrożyli termostat by @elmaya opisany tutaj viewtopic.php?f=10&t=5320
Mam kilka pytań, ponieważ nie wszystko rozumiem.
1. Czy termostat ten będzie działał także bez dostępu do sieci WiFi?. Czy wszystkimi funkcjami termostatu można także sterować za pomocą manualnych przycisków, bez dostępu do WiFi?
2. Nie bardzo rozumiem działanie przycisków automatic / manual thermostat, oraz manual relay on / off.
a) automatic / manual thermostat - domyślam się że w trybie automatic, po osiągnięciu zadanej temperatury termostat wyłączy się. Natomiast gdy temperatura spadnie poniżej zadanej, termostat włączy się.
Pytanie, jak termostat będzie pracował w trybie manual? czy są jakieś zależności, nie mogę sobie tego wyobrazić.
b) manual relay on / off, rozumiem że jest to możliwość ręcznego wyłączenia lub włączenia (przekaźnika) ogrzewania, pytanie jak się to ma do opcji manual thermostat.
3. Jak realizujecie możliwość ustawienia zakresu różnych temperatur w zależności od pory dnia i dni tygodnia, tzw. harmonogram.
W samym termostacie nie widzę możliwości zdefiniowania takiego harmonogramu?

Pozdrawiam.
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw sty 02, 2020 11:10 am

1: yes, yes.
2: in automatic mode it turns on and off depending on the temperature +/- hysterisis, manual always shows the real state (On / Off) and allows to change state at all times (if in automatic mode it will return to the state according to the temperature).
when switching from automatic to manual always turn off to allow shedule (in the cloud the Auto / Man channel will be used for shedule)
in manual mode the status that is selected will remain.
3: this is not implemented (there is no thermostat channel in Supla) however you can change the temperature in steps of +/- 0.5º by shedule on or off in the corresponding channel (you will never know if you are really at the desired temperature)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1321
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw sty 02, 2020 12:50 pm

edm pisze:
czw sty 02, 2020 10:00 am
Witam.
Panowie, widzę że niektórzy z Was wdrożyli termostat by @elmaya opisany tutaj viewtopic.php?f=10&t=5320
Mam kilka pytań, ponieważ nie wszystko rozumiem.
1. Czy termostat ten będzie działał także bez dostępu do sieci WiFi?. Czy wszystkimi funkcjami termostatu można także sterować za pomocą manualnych przycisków, bez dostępu do WiFi?
2. Nie bardzo rozumiem działanie przycisków automatic / manual thermostat, oraz manual relay on / off.
a) automatic / manual thermostat - domyślam się że w trybie automatic, po osiągnięciu zadanej temperatury termostat wyłączy się. Natomiast gdy temperatura spadnie poniżej zadanej, termostat włączy się.
Pytanie, jak termostat będzie pracował w trybie manual? czy są jakieś zależności, nie mogę sobie tego wyobrazić.
b) manual relay on / off, rozumiem że jest to możliwość ręcznego wyłączenia lub włączenia (przekaźnika) ogrzewania, pytanie jak się to ma do opcji manual thermostat.
3. Jak realizujecie możliwość ustawienia zakresu różnych temperatur w zależności od pory dnia i dni tygodnia, tzw. harmonogram.
W samym termostacie nie widzę możliwości zdefiniowania takiego harmonogramu?

Pozdrawiam.
Działa jak należy. Złożyłem do grzałki 1800Watt (1,8 kW)

ad 1. tak, można sterować manualnie bez w WiFi ale wcześniej trzeba skonfigurować przez stronę 192.168.4.1
ad 2 a).automatic - jak napisałeś - ustawiasz temperaturę np 20 st C- jak spadnie poniżej to załącza , jak będzie wyższa od to rozłącza ( jest też histereza do ustawienia czyli jak masz hiterezę ustawioną na 2 st C to 20 +-2 - załączenie przy 18 a wyłączenie przy 22 st C)

b) W trybie manual nie sprawdza temperatury (nie bierze nic pod uwagę ) i nie wyłączy/włączy się dopóki Ty tego nie zrobisz. Jak przełączysz do AUTOMATIC po chwili zaczyna reagować i regulować automatycznie.
ad 3 ) nie ma opcji harmonogramu
edm
Posty: 160
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

czw sty 02, 2020 1:25 pm

Dziękuję za odpowiedzi, dopytam jeszcze.
Rozumiem działanie trybu automatic i manual relay on / off.
Natomiast do czego służy tryb manual thermostat?
Ok, nie ma opcji harmonogramu w termostacie. Jednak wiem że taki harmonogram można zrobić za pomocą SUPLA Scripts na supla.fracz.com kiedyś @Sławek ładnie to przedstawił. Pytanie, czy można użyć harmonogramów na SUPLA Scripts aby sterować tym termostatem?. Myślę że jest to raczej nie możliwe, ponieważ harmonogram SUPLA Scripts realizował by swoje a termostat i jego oprogramowanie - ustawienia swoje, a może się mylę?.
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw sty 02, 2020 2:08 pm

It is possible to use Supla cloud shedule to turn automatic on and off.
for example, turn off the heating of the bedroom during the day and turn on at a certain time for the night.

manual mode can be useful if for example you have connected an electric stove with its own thermostat.
if you set the thermostat of the stove to for example 25º and that of Supla is set to 22º you get 22º in automatic mode and 25º in manual. ;)
edm
Posty: 160
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

czw sty 02, 2020 3:10 pm

elmaya pisze:
czw sty 02, 2020 2:08 pm
It is possible to use Supla cloud shedule to turn automatic on and off.
for example, turn off the heating of the bedroom during the day and turn on at a certain time for the night.
Nie mogę sobie tego wyobrazić.
Rozpatrzmy najprostszy przykład. Jest 1 termostat by elmaya i 1 grzejnik. Termostat np. Wemos D1 mini steruje przekaźnikiem, który włącza lub wyłącza siłownik np. Salus T30NC 230V M30x1,5 https://www.salus-controls.pl/produkty/ ... 0v-m30x1-5 zamontowany na listwie rozdzielacza. Termostat działa zgodnie z ustawieniem, czyli nastawiłem na temperaturę 20 st C i jak spadnie poniżej to załącza, jak będzie wyższa to rozłącza. To jest zrozumiałe.
Teraz, żeby sterować tym samym siłownikiem Salus T30NC z poziomu SUPLA Scripts chyba potrzebuję kolejnego urządzenia z przekaźnikiem np. sonoff? lecz takie rozwiązanie wydaje się bez sensu. Harmonogram SUPLA Scripts będzie po swojemu sterował przekaźnikiem (siłownikiem Salus) a termostat po swojemu.

Może da się inaczej. np. w harmonogramie SUPLA Scripts sterować bezpośrednio termostatem by elmaya np. Wemos D1 mini. Tylko jak to będzie działać?. W termostacie by elmaya mam nastawioną stałą temperaturę np. 20 st C do której termostat będzie dążył. Natomiast w SUPLA Scripts zrobię harmonogram tygodniowy / godzinowy. przykładowo od poniedziałku do piątku od 12:00 w nocy do 6:00 rano temperatura 18 st C, dalej od 6:05 rano do 21:00 wieczór temperatura 23 st C, dalej od 21:05 do 23:55 w nocy 18 st C.
Teraz, co w końcu będzie sterować przekaźnikiem i Salus-em T30NC, ustawienia w termostacie by elmaya czy ustawienia w Harmonogramie SUPLA Scripts?
edm
Posty: 160
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

pt sty 03, 2020 8:32 am

Chyba zrozumiałem.
W SUPLA Scripts by fracz ustawiam sobie harmonogramy jak mi pasuje sterując bezpośrednio termostatem by elmaya np. Wemos D1 mini.
Natomiast termostat by elmaya ustawiam w tryb manual thermostat. W ten sposób termostat by elmaya będzie ograniczał się tylko do odczytu temperatury w pomieszczeniu i wyświetlenie jej na Oled. Natomiast całe sterowanie ogrzewaniem realizowane będzie przez harmonogramy SUPLA Scripts, zgadza się?
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt sty 03, 2020 10:34 am

It does not make sense.
That way you can not control from the buttons or App, you will only see the temperature in oled.
For what you want to do you will have to wait for a thermostat to be implemented in Supla.
what you can do is shedule an on or off on the 3 channel of the thermostat, each on on this channel raises the set temperature by 0.5 ° or each off lowers it at 0.5 °
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1321
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 03, 2020 6:39 pm

edm pisze:
pt sty 03, 2020 8:32 am
Chyba zrozumiałem.
W SUPLA Scripts by fracz ustawiam sobie harmonogramy jak mi pasuje sterując bezpośrednio termostatem by elmaya np. Wemos D1 mini.
Natomiast termostat by elmaya ustawiam w tryb manual thermostat. W ten sposób termostat by elmaya będzie ograniczał się tylko do odczytu temperatury w pomieszczeniu i wyświetlenie jej na Oled. Natomiast całe sterowanie ogrzewaniem realizowane będzie przez harmonogramy SUPLA Scripts, zgadza się?
Jak @elmaya wyzej napisał nie ma to sensu. Lepiej zrob sobie włącznik na wemos , który bedzie sterowal 1,2,3,...12 przekażnikami ostatnio elemaya zrobil z 12 wlacznikami (przekaznikami) Do tego na forum jest soft do 8x ds18 i tym steruj ze skryptów kolegi @fracz.
Termostat @elemaya służy do samodzielnego sterowania (utrzymania) zadanej temperatury , niezaleznie czy masz siec czy nie ale jednego urzadzenia
gigilio
Posty: 32
Rejestracja: ndz mar 10, 2019 7:48 pm
Lokalizacja: Chorzów

pn wrz 28, 2020 3:17 pm

Odkopię temat
Potrzebuje alarm do kontroli temperatury
Z tego co widzę - w jedną stronę urządzenie będzie działać poprawnie - załączy przekaźnik na którym osadzę buzzer
Jednak jak temperatura spadnie poniżej zadanej, niestety nic się nie stanie.
Da się to jakoś zmienić żeby graniczne punkty histerezy wyzwalały przekaźnik = buzzer?
Prawdopodobienstwo jest zerowe że wygrasz miliona jak nie wyślesz kuponu totolotka...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”