Brama dwuskrzydłowa - kontaktrony

andrew01
Posty: 72
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

pn sty 06, 2020 2:22 pm

Panowie,

Czy analogicznie jak w wątku z bramą segmentową możecie się podzielić przykładami, jak macie zamontowane kontaktrony przy bramie dwuskrzydlowej? Czy stan zamknięcia "łapać" z okolic słupka czy jednak będzie lepiej z miejsca gdzie oba skrzydła się schodzą przy zamknięciu? To drugie wydaje się być bardziej narażone na awarię ze względu na przewody, które będą cały czas zginane przy ruchu skrzydła.

Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7777
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn sty 06, 2020 2:38 pm

Niektóre sterowniki mają wyjście informujące o stanie otwarcia
andrew01
Posty: 72
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

pn sty 06, 2020 3:09 pm

U mnie jest centrala Nice MC424 i jedynie jest sygnalizacja pracy skrzydła, czyli mruganie lampki przy zamykaniu i otwieraniu.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 985
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn sty 06, 2020 6:16 pm

Ja zamontowalem sobie w siłowniku skrzydła dodatkowo dwa mikrostyki na uchwycie do tego przeznaczonym, akurat bylo tam takie miejsce, dzięki temu ten sam ślizg w dwóch skrajnych położeniach skrzydła uruchamia nie jeden jak kiedyś tylko dwa mikrostyki jeden wyłącza napięcie do siłownika a drugi ten dołożony sygnalizuje mi położenie bramy. Ta modyfikacja kosztowała mnie chyba 3zl ;)
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
andrew01
Posty: 72
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

wt sty 07, 2020 1:43 pm

lesny8 pisze:
pn sty 06, 2020 6:16 pm
Ja zamontowalem sobie w siłowniku skrzydła dodatkowo dwa mikrostyki na uchwycie do tego przeznaczonym, akurat bylo tam takie miejsce, dzięki temu ten sam ślizg w dwóch skrajnych położeniach skrzydła uruchamia nie jeden jak kiedyś tylko dwa mikrostyki jeden wyłącza napięcie do siłownika a drugi ten dołożony sygnalizuje mi położenie bramy. Ta modyfikacja kosztowała mnie chyba 3zl ;)
Czy masz może jakieś zdjęcia? Jakie masz siłowniki? U mnie są śrubowe Wingo i za bardzo nie czuję gdzie tam cokolwiek wcisnąć :)
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 985
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt sty 07, 2020 3:05 pm

Niestety zdjęć nie robiłem. Siłowniki to produkt Came. Na tym rysunku widać jeden uchwyt i mikrostyk.
Obrazek
U mnie jeszcze drugi uchwyt jest na drugim końcu śruby.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
andrej
Posty: 37
Rejestracja: śr cze 27, 2018 6:14 pm

wt sty 07, 2020 7:20 pm

Jeżeli to jest Mc 424 to u kolegi podłączałem Suplę i na zaciskach 6,7 jest kontrola stanu bramy ,lub zamek elektromagnetyczny . Fabrycznie jest ustawiona kontrola stanu bramy ,podłączyłem przekaźnik 24v dc i jego styk jest wykorzystany jako sygnał stanu bramy.
andrew01
Posty: 72
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

wt sty 07, 2020 8:58 pm

Czy podłączając pod 6-7 masz w Supli informację czy brama jest zamknięta/otwarta? Wg instrukcji mamy:

- Wyjście Kontrolka stanu bramy (SCA)/Zamek elektryczny: Jeżeli ta funkcja
jest aktywna, zaciski 6-7 mogą być używane do podłączenia zamka elektrycznego.
Jeżeli funkcja nie jest aktywna zaciski 6-7 mogą być używane do
podłączenia kontrolki sygnalizującej stan bramy (24V).


- SCA proporcjonalny: Jeżeli ta funkcja jest aktywna wyjście SCA jest ustawione
na miganie proporcjonalne: podczas otwierania bramy natężenie migania
wzrasta stopniowo, proporcjonalnie do zbliżania się skrzydeł do położenia
pełnego otwarcia, i odwrotnie, podczas zamykania natężenie migania zmniejsza
się stopniowo, w miarę zbliżania się skrzydeł do pozycji pełnego zmknięcia.
Jeżeli ta funkcja nie jest aktywna, kontrolka miga wolno podczas otwierania
i szybko podczas zamykania.


Czyli jeśli obie opcje są nieaktywne to mamy kontrolę stanu bramy poprzez "miga wolno podczas otwierania
i szybko podczas zamykania." - jak to przełożyć na stan bramy w Supli?
andrew01
Posty: 72
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

wt sty 07, 2020 9:22 pm

lesny8 pisze:
wt sty 07, 2020 3:05 pm
Niestety zdjęć nie robiłem. Siłowniki to produkt Came. Na tym rysunku widać jeden uchwyt i mikrostyk.
U mnie jeszcze drugi uchwyt jest na drugim końcu śruby.
Dziękuję, przyjrzę się czy może u mnie to się uda.
emg
Posty: 17
Rejestracja: sob sty 04, 2020 2:56 pm
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

wt sty 07, 2020 9:45 pm

Można dać na mechaniźmie magnes a na słupku kontaktron na jakimś dystansie/płaskowniku/elemencie montażowym. Jak brama się zamknie elementy będą obok siebie, jak się otworzy magnes "odjedzie".
ODPOWIEDZ