BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1308
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn wrz 14, 2020 8:24 pm

QLQ pisze:
pn wrz 14, 2020 8:18 pm
Poza tym działa i wygląda świetnie.
A to jest najważniejsze :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Beku
Posty: 399
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn wrz 14, 2020 8:37 pm

QLQ pisze:
pn wrz 14, 2020 8:18 pm
Te wskazania baterii to nie wiem skąd bierze. Wczoraj jeden miał 54% , teraz ma.78%. Drugi miał 67 teraz ma 85%. Normalnie bateria się naładowała.

Poza tym działa i wygląda świetnie.
Panie, ja tu tylko sprzątam 😜 Te wskazania liczone są w skrypcie tym napisanym w pythonie. Trzeba by tam zerknąć i się wczytać. Podejrzewam, że czujnik zwraca wartość napięcia a jak ją mierzy to już inna sprawa. Cieszyć się że baterii więcej! 😄
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1107
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn wrz 14, 2020 8:51 pm

QLQ pisze:
pn wrz 14, 2020 8:18 pm
Te wskazania baterii to nie wiem skąd bierze. Wczoraj jeden miał 54% , teraz ma.78%. Drugi miał 67 teraz ma 85%. Normalnie bateria się naładowała.

Poza tym działa i wygląda świetnie.

Kod: Zaznacz cały

 battery = random(101); 
;)
Beku
Posty: 399
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn wrz 14, 2020 8:56 pm

klew pisze:
pn wrz 14, 2020 8:51 pm
QLQ pisze:
pn wrz 14, 2020 8:18 pm
Te wskazania baterii to nie wiem skąd bierze. Wczoraj jeden miał 54% , teraz ma.78%. Drugi miał 67 teraz ma 85%. Normalnie bateria się naładowała.

Poza tym działa i wygląda świetnie.

Kod: Zaznacz cały

 battery = random(101); 
;)
Prawie tak jak napisałeś 😉

Kod: Zaznacz cały

 batteryLevel = min(int(round((voltage - 2.1),2) * 100), 100)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1107
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn wrz 14, 2020 9:03 pm

Beku pisze:
pn wrz 14, 2020 8:56 pm
klew pisze:
pn wrz 14, 2020 8:51 pm
QLQ pisze:
pn wrz 14, 2020 8:18 pm
Te wskazania baterii to nie wiem skąd bierze. Wczoraj jeden miał 54% , teraz ma.78%. Drugi miał 67 teraz ma 85%. Normalnie bateria się naładowała.

Poza tym działa i wygląda świetnie.

Kod: Zaznacz cały

 battery = random(101); 
;)
Prawie tak jak napisałeś 😉

Kod: Zaznacz cały

 batteryLevel = min(int(round((voltage - 2.1),2) * 100), 100)
To pewnie jest:

Kod: Zaznacz cały

voltage = (random(100) +210)/100;
Beku
Posty: 399
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn wrz 14, 2020 9:06 pm

klew pisze:
pn wrz 14, 2020 9:03 pm
Beku pisze:
pn wrz 14, 2020 8:56 pm
klew pisze:
pn wrz 14, 2020 8:51 pm

Kod: Zaznacz cały

 battery = random(101); 
;)
Prawie tak jak napisałeś 😉

Kod: Zaznacz cały

 batteryLevel = min(int(round((voltage - 2.1),2) * 100), 100)
To pewnie jest:

Kod: Zaznacz cały

voltage = (random(100) +210)/100;
Tego się już niestety nie dowiemy.
tgaweda
Posty: 45
Rejestracja: pn lis 13, 2017 9:21 pm

wt wrz 15, 2020 6:39 pm

Nie wiem czy wiele to wniesie do dyskusji. Na zrzucie z ekranu wykresy napięcia czterech czujników. Mocne wahania występują w okolicy "końca" baterii.
Edit: zakres czasowy to jeden tydzień
Załączniki
napiecie_th.png
napiecie_th.png (50.08 KiB) Przejrzano 108 razy
dogu18
Posty: 102
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

wt wrz 15, 2020 9:00 pm

A takie pytanie czy da się dodać jakiś czujnik zewnętrzny?? albo jak wywalić Te czujniki na dwór żeby im się krzywda nie stała??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”