BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

kuris
Posty: 120
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am
Lokalizacja: Żywiec

pn paź 05, 2020 12:51 pm

A czy po przez Skrypt LYWSD03MMC.py lub jakiś inny będzie można łączyć inne urządzenia xiaomi?? Np. Mierniki PM 2.5 chyba mają.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1407
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn paź 05, 2020 2:23 pm

Jak sama nazwa wskazuje, skrypt LYWSD03MMC.py służy tylko i wyłącznie do odczytów z czujników Xiaomi LYWSD03MMC. Jeśli chodzi o inne czujniki Xiaomi, to trzeba poszukać w sieci, czy ktoś ogarnął temat.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
GOLDEN
Posty: 57
Rejestracja: sob lis 04, 2017 4:45 pm
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

wt paź 06, 2020 1:10 pm

lukosław pisze:
pn paź 05, 2020 12:34 pm
Cześć,

Moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami odnośnie tempa zużycia baterii w czujnikach? Gdzieś obiło mi się o oczy, że zależy to odległości bramki od czujnika itp, ale zakładając że nie mamy żadnych ekstremalnych przypadków, to na jaki czas życia baterii można przeważnie liczyć?
Mam 3 czujniki zakupione w marcu, dotarły w kwietniu i od wtedy działały jako niezależne termometry.
Od początku maja podłączone do opisywanej tutaj bramki BLE i 19 września jedna z baterii siadła, 2 października druga. Trzeci jeszcze działa.


pozdrawiam
GOLDEN!!!
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 632
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw paź 22, 2020 11:27 am

Wreszcie znalazłem chwilę czasu, by zamówić i uruchomić termometry u siebie. Wczoraj przyszły z Ali. Bramkę tymczasowo uruchomiłem na RPi 3, bo nic innego nie miałem pod ręką.
Chciałem je zamontować w ramkach wielokrotnych (jeden na próbę), ale miejsce przy drzwiach chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Jak macie je u siebie zamontowane, czy może leżą gdzieś sobie na meblu?
Jak wrócę z urlopu to zamierzam je porównać z legalizowanym termohigrometrem i wtedy skoryguję wskazania w cloudzie.
20201022_132045_compress95.jpg
20201022_132045_compress95.jpg (50.8 KiB) Przejrzano 65 razy
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1407
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw paź 22, 2020 11:29 am

Ja mam poprzyklejane na ścianach. Ważne, aby nie były to ściany zewnętrzne.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 632
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw paź 22, 2020 11:59 am

Robert Błaszczak pisze:
czw paź 22, 2020 11:29 am
Ja mam poprzyklejane na ścianach. Ważne, aby nie były to ściany zewnętrzne.
U mnie żadna ze ścian nie będzie zewnętrzną. Tylko średnio mi się będzie podobać jak będą w jakimś przypadkowym miejscu. Masz je Robert przyklejone na tych oryginalnych taśmach z kompletu? Jak jest potem z wymianą baterii?
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1407
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw paź 22, 2020 12:10 pm

Tak, mam na oryginalnej taśmie. Aby wymienić baterię należy podważyć śrubokrętem od dołu i od góry. Klapka przyklejona na ścianie zostaje.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1160
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw paź 22, 2020 12:20 pm

Lucas pisze:
czw paź 22, 2020 11:27 am
Bramkę tymczasowo uruchomiłem na RPi 3, bo nic innego nie miałem pod ręką.
Daj znać czy Ci się bluetooth nie zawiesza. Ciekawy jestem czy moja malina jest wadliwa, czy po prostu tak mają. Ja osobiście miałem problemy i bez restartu maliny tracił łączność z termometrami.
Kupiłem RPi Zero W i śmiga stabilnie od co najmniej dwóch miesięcy bez restartu.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”