BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1883
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz lut 07, 2021 10:57 am

Sprawdź, jakie dane masz bezpośrednio w plikach txt.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
squah143
Posty: 19
Rejestracja: pt sty 17, 2020 7:32 pm

ndz lut 07, 2021 12:19 pm

Robert Błaszczak pisze:
ndz lut 07, 2021 10:57 am
Sprawdź, jakie dane masz bezpośrednio w plikach txt.
ok. juz wszystko gra ,za duzo namieszałem w supla-virtual-device.cfg

ale dzieki za pomoc

Bramka ile może najwiecej obsłużyć czujnikow, jest jakieś max?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1883
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz lut 07, 2021 12:49 pm

Czekam na info od jednego z Forumowiczów. Planował podłączyć 14 czujników. Ja mam 6 szt. i działa bez żadnych problemów.

Przy większej ilości czujników proponuję wgrać do LYWSD03MMC alternatywny firmware obsługujący tryb ATC. W tym trybie nie zachodzi parowanie czujników z bramką. Więcej szczegółów: https://github.com/JsBergbau/MiTemperat ... mode-usage
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 266
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

czw lut 25, 2021 2:23 pm

Wracając do ogniw LIR2032 do zastosowania w czujnikach o które pytałem i nie dostałem odpowiedzi.
Ryzykując uszkodzenie czujnika zastosowałem w jednym z nich owe ogniwo, czujnik pracuje od kilku godzin poprawnie na napięciu ok. 4,15V.
Jedyny skutek uboczny na tą chwilę to trochę mocniej świecący wyświetlacz. W przypadku jak by zadziało się coś nie niepokojącego dam znać :D :D

PS. Fakt, że CRki nie są zbyt drogie i wystarczają na dość długo. Aczkolwiek w mojej "dziurze" trzeba wszystko zamawiać. A to oczekiwanie i potrzeba przekroczenia 40zł :twisted:
zalus
Posty: 82
Rejestracja: czw sty 04, 2018 12:29 pm

czw lut 25, 2021 6:41 pm

artur_n pisze:
czw lut 25, 2021 2:23 pm
Wracając do ogniw LIR2032 do zastosowania w czujnikach o które pytałem i nie dostałem odpowiedzi.
Ryzykując uszkodzenie czujnika zastosowałem w jednym z nich owe ogniwo, czujnik pracuje od kilku godzin poprawnie na napięciu ok. 4,15V.
Jedyny skutek uboczny na tą chwilę to trochę mocniej świecący wyświetlacz. W przypadku jak by zadziało się coś nie niepokojącego dam znać :D :D

PS. Fakt, że CRki nie są zbyt drogie i wystarczają na dość długo. Aczkolwiek w mojej "dziurze" trzeba wszystko zamawiać. A to oczekiwanie i potrzeba przekroczenia 40zł :twisted:
u mnie pracuje już prawie miesiąc, faktycznie wyświetlacz trochę prześwietla ale da się żyć:)
RKL
Posty: 48
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm
Kontaktowanie:

ndz lut 28, 2021 2:14 pm

Mam pytanie czy u was tez tak szybko spada bateria w tych czujnikach ? U mnie nowa bateria w ciagu 5 dni ze 100% do 87% zjechala wedlug danych bramki. Jak tak bedzie spadac to trzeba bedzie baterie zmieniac co miesiac albo poltora.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1883
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz lut 28, 2021 4:03 pm

Na początku mocno spada, ale później się stabilizuje.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1296
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lut 28, 2021 4:16 pm

U mnie cztery czujniki pracują na oryginalnych bateriach już prawie miesiąc i na żadnym nie spadło poniżej 65%
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
szocikniebieski
Posty: 5
Rejestracja: wt sty 26, 2021 6:45 pm

czw mar 04, 2021 6:28 pm

ale tam w 5 dni taka różnica, to chyba z czymś innym jest problem bo aż nie możliwe
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1075
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob mar 06, 2021 9:39 am

Od jakiegoś czasu obserwuję problem z dwoma czujnikami xiaomi, które w sumie są u mnie najdłużej chociaż nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Konkretnie chodzi o to że, działają do pewnego czasu po czym jak by dane nich przestają być wysyłane do pliku, a w supli widzę temp. -275 i wilgotność -1. W tym czasie na czujniku widać ikonę Bluetooth więc tak jak by połączenie jest. Restart RPI Zero i wszystko wraca do normy na jakiś czas. Na tym RPI w sumie po za bramką nic innego nie ma. Ktoś wie co może być przyczyną takiego zachowania??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”