BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob lut 29, 2020 4:41 pm

@djack2017, jest pewna bezwładność w wysyłaniu danych z tych czujników, ale przy ich typowym zastosowaniu do pomiaru temperatury i wilgotności w mieszkaniu / domu moim zdaniem ta przypadłość nie przeszkadza. Przecież to nie apteka :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob lut 29, 2020 8:50 pm

Robert Błaszczak pisze:
pt lut 28, 2020 7:09 pm
Dzięki Panowie za kawał świetnej roboty.
Ale jak teraz czytam opis tego co chciałeś w pierwszym poście, to mamy idealny przykład z inżynierii oprogramowania :lol:

what-customers-want1.png
what-customers-want1.png (204.95 KiB) Przejrzano 342 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob lut 29, 2020 10:04 pm

:lol: Ale najważniejsze, że klient zadowolony :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
nitzsche
Posty: 121
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz mar 01, 2020 9:56 am

Czy koledzy będą do tego tworzyć GUI? Tak żeby zwykły śmiertelnik mógł to podłączyć?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz mar 01, 2020 12:53 pm

Bramka jest uruchomiona na Raspberry Pi (system operacyjny Linux). GUI jest tu zbędnym dodatkiem.

W tym tygodniu (2.03 - 8.03.2020) napiszę artykuł, jak krok po kroku, zaczynając od instalacji systemu operacyjnego Raspbian, uruchomić bramkę z czujnikami LYWSD03MMC na mikrokomputerze Raspberry Pi Zero W.

Aktualnie mała zajawka tematu: https://www.blaszczak.pl/czujniki-tempe ... c-w-supli/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
nitzsche
Posty: 121
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz mar 01, 2020 4:14 pm

I super. Zostawiłem na budowie 15 puszek kieszeniowych na wemosy z czynnikami temperatury. Czy coś wg was przemawia żeby jednak zrobić to na wemosach a nie na tych czujnikach xiaomi?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz mar 01, 2020 4:55 pm

Wemos:
+ brak konieczności wymiany baterii,
- dodatkowy zasilacz 5V w każdej puszce (chyba że masz tak zrobioną instalację, że podasz 5V z dużego zasilacza z rozdzielni),
- 15 czujników to 15 osobnych urządzeń Wi-Fi,
- brak wyświetlacza (oczywiście w ramach DIY można coś zrobić, ale nigdy nie będzie to tak estetyczne jak gotowy produkt),
- cena (Wemos + SHT31 + wyświetlacz + obudowa będzie zdecydowanie droższe niż Xiaomi).

Raspberry + Xiaomi:
+ cena
+ Supla Virtual Device to nie tylko obsługa czujników Xiaomi :D ,
+ jedna bramka obsługuje wszystkie czujniki (w sieci Wi-Fi jest to jedno urządzenie),
- wymiana baterii w czujnikach.

Wybór nie jest łatwy i sam bym miał dylemat, które rozwiązanie wybrać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
nitzsche
Posty: 121
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz mar 01, 2020 5:49 pm

A dokładność pomiaru?
Jak by zamiast baterii dać zasilacz 3,3v?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1174
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz mar 01, 2020 7:36 pm

nitzsche pisze:
ndz mar 01, 2020 5:49 pm
A dokładność pomiaru?
Jak by zamiast baterii dać zasilacz 3,3v?
Chlopaki nie bierzcie tego do siebie ale czytajac odnośnie temperatury, ciśnienia i wilgotności i DOKŁADNOŚCI POMIARU- nie mieszkamy w aptece czy też centrum projektowym gdzie wymagana temperatura czy inna wartość ma być co do 0,xxxx0 części po przecinku bo jak nie to nastąpi kataklizm. Jak bedzie +- 5 czegokolwiek nikt od tego nie zginie
nitzsche
Posty: 121
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz mar 01, 2020 7:51 pm

Jak będzie 5 stopni różnicy no to zdecydowanie za dużo...0,5 będzie robiło duża różnice...
W praktyce jedna pętla podlogowki będzie grzałka ciągle druga nigdy.
Kiedyś miałem ds y które między sobą pokazywały temperaturę różna o 1 stopień...
ODPOWIEDZ