BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Awatar użytkownika
michael
Posty: 1090
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn mar 02, 2020 8:40 am

Robert Błaszczak pisze:
ndz mar 01, 2020 9:35 pm
Informacje o zauważonych przez Was błędach mile widziane :D .
Przeczytałem :D
Instrukcja bardzo dobrze napisana, ale zauważyłem w punkcie III, w dwóch miejscch że używasz zwrotu "Supla File Sensors" dla konfiguracji zamiast "Supla Virutal Device". To można poprawić :roll:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn mar 02, 2020 9:48 am

Dzięki za uwagi. Poprawione :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Woden
Posty: 38
Rejestracja: sob mar 10, 2018 9:17 am

wt mar 03, 2020 11:15 pm

Super sprawa z tą bramką. Widzę, że włożyliście w to dużo roboty.
Próbowałem na podstawie analizy instrukcji napisanej przez @Robert Błaszczak oraz materiałów ze strony https://zsiti.eu/xiaomi-mijia-hygrother ... spberry-pi wyświetlić dane z okrągłego czujnika Xiaomi (lywsdcgq/01zm).
Niestety ze względu na mizerny poziom mojej wiedzy udało mi się jedynie wyświetlić dane z czujnika w terminalu raspberry , ale nie mam pojęcia w jaki sposób uzyskane dane zapisać do pliku.
Ktoś może próbował rozgryźć ten temat? Będę wdzięczny za podpowiedź/pomoc.
szym3k
Posty: 192
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

wt mar 03, 2020 11:36 pm

Jak umiesz je wyświetlić w terminalu to do tamtego polecenia daj tylko '>> nazwapliku.txt'
Awatar użytkownika
Woden
Posty: 38
Rejestracja: sob mar 10, 2018 9:17 am

śr mar 04, 2020 6:00 am

szym3k pisze:
wt mar 03, 2020 11:36 pm
Jak umiesz je wyświetlić w terminalu to do tamtego polecenia daj tylko '>> nazwapliku.txt'
Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Pytanie tylko jak zrobić, żeby wyniki zapisywały się automatycznie co np. 60sek?
Wartości pomiaru temperatury powinny być dopisywane po jakimś.np. średniku czy powinny nadpisywać poprzednie pomiary?
Beku
Posty: 331
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr mar 04, 2020 6:04 am

Woden pisze:
śr mar 04, 2020 6:00 am
szym3k pisze:
wt mar 03, 2020 11:36 pm
Jak umiesz je wyświetlić w terminalu to do tamtego polecenia daj tylko '>> nazwapliku.txt'
Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Pytanie tylko jak zrobić, żeby wyniki zapisywały się automatycznie co np. 60sek?
Wartości pomiaru temperatury powinny być dopisywane po jakimś.np. średniku czy powinny nadpisywać poprzednie pomiary?
Powinny nadpisywać. I ważne żeby plik zawierał dokładnie dwie linie gdzie w pierwszej znajduje się wartość temperatury a w drugiej wilgotność.

Automatyzację możesz zrobić przez cron

Kod: Zaznacz cały

crontab -e
I dopisujesz:

Kod: Zaznacz cały

*/1 * * * * skrypt
To spowoduje ze to co zamiast skrypt będzie wykonywane co 1 minutę
Gdzie skrypt to całość tego co wywołujesz żeby dostać wyniki.
Awatar użytkownika
Woden
Posty: 38
Rejestracja: sob mar 10, 2018 9:17 am

śr mar 04, 2020 7:22 am

Super. Dziękuję bardzo za pomoc. Myślę, że wspomagając się dodatkowo wujkiem google ogarnę teraz ten temat.
zalus
Posty: 9
Rejestracja: czw sty 04, 2018 12:29 pm

sob mar 14, 2020 3:36 pm

witam
szukam rozwiązania problemu. Malina zero w instaluję raspbiana lita wszystko wg instrukcji Roberta w cloudzie pojawia się bramka, na poszczególnych czujnikach widać dane wprowadzone z ręki w pliki
po komendzie: supervisorctl status
otrzymuję: unix:///var/run/supervisor.sock no such file
i wszystko wywala się na plecy
ma ktoś jakiś pomysł co poszło nie tak?

mirek
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob mar 14, 2020 4:18 pm

Skonfigurowałeś supervisora zgodnie z tym opisem:

Kod: Zaznacz cały

W tym celu zainstalowaliśmy wcześniej komendą apt-get install program supervisor. Teraz musimy poprawnie go skonfigurować. Edytujemy plik supervisord.conf poleceniem z podniesionymi uprawnieniami:

sudo nano /etc/supervisor/supervisord.conf
Odnajdujemy i zmieniamy wpis chmod=0700 na chmod=0770 oraz po tym wierszu dodajemy nowy wiersz z wpisem chown=root:pi.

Sekcja [unix_http_server] powinna wyglądać następująco:

[unix_http_server]
file=/var/run/supervisor.sock   ; (the path to the socket file)
chmod=0770                       ; sockef file mode (default 0700)
chown=root:pi
Zapisujemy Ctrl + O i Enter i zamykamy edytor klawiszami Ctrl + C.
Ważne: chmod.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
zalus
Posty: 9
Rejestracja: czw sty 04, 2018 12:29 pm

sob mar 14, 2020 7:21 pm

dokładnie linia w linie i to kilka razy. efekt za każdym razem identyczny.
ODPOWIEDZ