BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr maja 06, 2020 9:06 pm

Zatrzymaj supla-vistual-device poleceniem

Kod: Zaznacz cały

supervisorctl stop supla-virtual-device
Usuń z Cloud urządzenie SUPLA VIRTUAL DEVICE i włącz rejestrację urządzeń.
Wystartuj supla-virtual-device poleceniem

Kod: Zaznacz cały

supervisorctl stop supla-virtual-device
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Maniek913
Posty: 241
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

śr maja 06, 2020 9:17 pm

Chyba "supervisorctl start supla-virtual-device" :D
Zrobiłem jak piszesz ale nic to nie zmieniło .
Znalazłem na raspberry plik gdzie zapisane sę te nieszczesne kanały (2 czujniki wilgotności, przekażnik. czujnik wiatru itd)
to lokalizacja "/home/pi/supla-virtual-device/supla-virtual-device.cfg.sample" tak wygląda:
[GLOBAL]
device_name=SUPLA VIRTUAL DEVICE


[SERVER]
host=svrX.supla.org
protocol_version=10

[LOCATION]
ID=
PASSWORD=

[MQTT]
host=mqtt.host
port=1883
username=
password=
client_name=supla-virtual-device

[CHANNEL_0]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-filesensors/var/livingroom_temperature.txt

[CHANNEL_1]
function=TEMPERATURE
file=/home/pi/supla-filesensors/var/raspberry_sdcard_free.txt
min_interval_sec=300

# example of getting payload switch 0/1 value

[CHANNEL_2]
function=POWERSWITCH
state_topic=relays/switch/0/state
command_topic=relays/switch/0/command
command_template=$value$
payload_on=1
payload_off=1

# example of getting payload dot separated temp and humidity value
# example 25.4 78

[CHANNEL_3]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
state_topic=sensors/temphum/0/state

# example of parsing json payload { "on": true }

[CHANNEL_4]
function=LIGHTSWITCH
state_topic=relays/lightbulb/1/state
command_topic=relays/lightbulb/1/command
payload_value=/on
payload_on=true
payload_off=false

[CHANNEL_5]
function=WINDSENSOR
state_topic=sensors/wind/0/state

# this is a comment
ale skąd się tam wziął i jak to zmienić?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr maja 06, 2020 9:21 pm

Tak, oczywiście miało być start.

Plik supla-virtual-device.cfg.sample to jest przykład i on nie wpływa na poprawną konfigurację supla-virtual-device. Jutro zainstaluję sobie na testowym RPi SVD z tylko jednym kanałem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

śr maja 06, 2020 9:22 pm

Ja też się męczę z tym cały czas. Zrobiłem teraz wszystko od nowa tylko już dla jednego czujnika i dalej to samo.
Maniek913
Posty: 241
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

śr maja 06, 2020 9:23 pm

Ale dlaczego właśnie taki zestaw kanałów pojawia się w cloud?
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

śr maja 06, 2020 9:28 pm

U mnie też w pliku sensor_th0.txt pokazuje temperaturę i wilgotność a w apce same zera
Maniek913
Posty: 241
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

śr maja 06, 2020 9:29 pm

Chwila.... coś sprawdzę...
Maniek913
Posty: 241
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

śr maja 06, 2020 9:43 pm

OK już mam - po prostu podczas uruchomiania edytor nano sam podsuwa plik supla-virtual-device.cfg.sample a ja zamiast napisać nowy plik to edytowałem ten podstawiony i nie zwróciłem uwagi że on ma dalszy ciąg.... :lol:
rozwiązanie:
Teraz należy tak jak napisał robert zatrzymać usługę supla-virtual-device, usunąć urządzenie z clouda ,ponownie edytować plik supla-virtual-device.cfg i usunąć te zbędne wpisy. a następnie uruchomić usługę. :D
Działa !
Robert dzięki
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr maja 06, 2020 10:09 pm

Skonfigurowałem na testowym RPi na szybko SVD kopiując (Ctrl+C / prawy klawisz myszy) komendy z mojego poradnika. Bezproblemowo mam dokładnie dwa kanały, takie jakie sobie wpisałem w konfiguracji:

Kod: Zaznacz cały

[GLOBAL]
device_name=SUPLA VIRTUAL DEVICE

[SERVER]
host=svrxx.supla.org
protocol_version=10

[LOCATION]
ID=xxx
PASSWORD=xxxx

[CHANNEL_0]
function=GATEWAYSENSOR
file=/home/pi/supla-mailbox/sensor_0.txt

[CHANNEL_1]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-mi-th/sensor_th1.txt
#file_write_check_sec=180
A w Cloud wygląda to tak:
SVD1.jpg
SVD1.jpg (138.08 KiB) Przejrzano 170 razy
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Maniek913
Posty: 241
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

śr maja 06, 2020 10:27 pm

Oczywiście że działa, ale może warto wspomnieć w twoim poradniku że należy zwrócić uwagę na edycję tego pliku bo widać że nie tylko ja się wkręciłem - postępując krok po kroku za poradnikiem plik "sample" sam się wyświetla do edycji, a w okienku putty nie widać całego tekstu.
Poza tym jeszcze raz dziękuję za twoje zaangażowanie - naprawdę ..szacun.
Polecam ci jako program terminalowy MobaXterm 20.2 - świetna alternatywa dla putty.
ps.
Te czujniki są rewelacyjne : dobra dokładność i zasięg przez dwa stropy! i jeszcze do tego są bardzo estetyczne :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”