BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw maja 07, 2020 4:44 am

Dziękuję za miłe słowo. Poprawiłem trochę opis przy kwestii edycji pliku supla-virtual-device.cfg. Mam nadzieję, że teraz będzie to bardziej czytelne.

Ps.
Okno terminala PuTTY można sobie powiększyć oraz zmienić font, tak aby było widać zdecydowanie więcej treści.

Ps. 2
Kolega @Jarson78 potwierdził mi, że u niego również już wszystko działa poprawnie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
dogu18
Posty: 94
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

sob maja 09, 2020 8:50 pm

witam mam takie pytanie czy dało by się na malinie zrobić też bramkę do moteino??
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob maja 09, 2020 9:19 pm

Dać by się dało. Do Raspberry można podłączyć moduł radiowy RFM69CW. Należałoby napisać program który będzie odbierał dane z modułu radiowego i wrzucał te dane do odpowiednich plików dla Supla Virtual Device.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
dogu18
Posty: 94
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

sob maja 09, 2020 10:09 pm

Robert Błaszczak pisze:
sob maja 09, 2020 9:19 pm
Dać by się dało. Do Raspberry można podłączyć moduł radiowy RFM69CW. Należałoby napisać program który będzie odbierał dane z modułu radiowego i wrzucał te dane do odpowiednich plików dla Supla Virtual Device.
a ktoś by umiał to napisać?? bo ja jestem noga z programowania
djack2017
Posty: 377
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

pn maja 11, 2020 7:02 am

Ponieważ bateria 3.2 V w kwadratowych czujnikach nie wytrzymuje dwóch miesięcy, a ja nie mam dostępu tak częstego do tych czujników, zastosowałem przetwornicę na 3.3V:
https://botland.com.pl/pl/przetwornice- ... -2097.html
Jest tak mała, że idealnie mieści się w komorze baterii. Dowolna ładowarka np. 5V od starego telefonu i działa bez problemów.
Pobór mocy 0.5W
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 579
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn maja 11, 2020 7:46 am

djack2017 pisze:
pn maja 11, 2020 7:02 am
Ponieważ bateria 3.2 V w kwadratowych czujnikach nie wytrzymuje dwóch miesięcy, a ja nie mam dostępu tak częstego do tych czujników, zastosowałem przetwornicę na 3.3V:
https://botland.com.pl/pl/przetwornice- ... -2097.html
Jest tak mała, że idealnie mieści się w komorze baterii. Dowolna ładowarka np. 5V od starego telefonu i działa bez problemów.
Pobór mocy 0.5W
Właśnie miałem się pytać ile wytrzymuje bateria, bo jestem na etapie zakupu tych czujników. Też chciałbym uruchomić bramkę u siebie. Niestety nie będę ich miał jak zasilić na stałe. Chyba, że zmieści mi się w ramce od Ospela Arii.
Czy po dwóch miesiącach bateria pada całkowicie, czy może coś jeszcze widać na wyświetlaczu i jest komunikacja?
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn maja 11, 2020 8:05 am

Najpierw pada komunikacja, ale wyświetlacz działa jeszcze ho ho :D
Jest na nim symbol słabej baterii :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
djack2017
Posty: 377
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

pn maja 11, 2020 9:04 am

Lucas pisze:
pn maja 11, 2020 7:46 am
Właśnie miałem się pytać ile wytrzymuje bateria, bo jestem na etapie zakupu tych czujników. Też chciałbym uruchomić bramkę u siebie. Niestety nie będę ich miał jak zasilić na stałe. Chyba, że zmieści mi się w ramce od Ospela Arii.
Czy po dwóch miesiącach bateria pada całkowicie, czy może coś jeszcze widać na wyświetlaczu i jest komunikacja?
Mam 4 szt. i wszystkie przed upływem 2 miesięcy były "martwe". Ściślej biorąc pracowały 1 miesiąc i 13 dni.
Ponieważ kontroluję w zabbixie też i napięcie baterii - padły przy napięciu 2.35V
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn maja 11, 2020 9:23 am

Pobór prądu przez te czujniki mocno zależy od odległości od RPi (bramki). U mnie działają non stop od 1 marca w mieszkaniu jednopoziomowym. Bramka w przedpokoju, a więc w miarę centralnie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 794
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn maja 11, 2020 11:44 am

Robert Błaszczak pisze:
pn maja 11, 2020 9:23 am
Pobór prądu przez te czujniki mocno zależy od odległości od RPi (bramki). U mnie działają non stop od 1 marca w mieszkaniu jednopoziomowym. Bramka w przedpokoju, a więc w miarę centralnie.
Fakt odległość ma znaczenie. Jeden czujnik kilka metrów od bramki jeszcze działa i nie ma informacji o słabej baterii po sprawdzeniu niby jeszcze 91%. Drugi czujnik zdecydowanie dalej na innym piętrze i wczoraj padł po około 2 miesiącach. Pokazała się ikona baterii i wyświetlacz był słabo widoczny ale komunikacja była do samego końca. Dziwne że pokazywało cały czas około 70% baterii.

P.S w moim przypadku dziwny też jest fakt że jak mam do RPI 4 podłączony zewnętrzny dysk nie ważne czy bezpośrednio czy z jakimś dodatkowy zasilaniem to komunikacja z tymi czujnikami od razu wysiada (mógłby ktoś sprawdzić czy u was jest tak samo??).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”