BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pn maja 11, 2020 6:24 pm

Powiedzcie mi co wyświetli supla jeżeli malina nie połączy się z czujnikiem?
Na czujniku mam 22,9 stopni i 64% wilgotności a apka pokazuje 22,1 stopni i 56% wilgotności
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn maja 11, 2020 6:28 pm

Jeśli masz ustawione przy tym kanale

Kod: Zaznacz cały

file_write_check_sec=120
To po 120 sekundach braku zmiany w pliku Supla wyświetli 0.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pn maja 11, 2020 6:32 pm

A ja mam cały czas w apce te same odczyty pomimo tego że na czujniku są inne
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn maja 11, 2020 6:36 pm

To coś masz źle skonfigurowane. Zmień wartości w pliku tekstowym i sprawdź, czy zmieniają się w aplikacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pn maja 11, 2020 6:46 pm

Po zmianie w pliku zmienia się również w apce
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn maja 11, 2020 6:51 pm

To coś skonfigurowałeś nie tak.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pn maja 11, 2020 6:55 pm

Tylko co?
Przełożyłem teraz malinę do pokoju w którym mam czujnik i dalej to samo.
Przejże jutro na spokojnie wszystkie pliki i może coś mi się rzuci w oczy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn maja 11, 2020 6:56 pm

Podaj jeszcze wynik:

Kod: Zaznacz cały

supervisorctl status
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pn maja 11, 2020 6:57 pm

Jednak zadziałało, wskazania są takie jak na czujniku.
Czyli wychodzi na to że to wina zasięgu.
A miał być taki dobry. Malinę i czujnik dzieli strop i jedna ściana z cegly
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn maja 11, 2020 6:59 pm

A jakiej maliny używasz? Bo jeśli Pi3B+ lub Pi4 to tak będzie. Problem może być również na Zero W. To tylko transmisja radiowa, zależna od bardzo wielu czynników.
Ostatnio zmieniony pn maja 11, 2020 7:00 pm przez Robert Błaszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”