BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

kris.gie
Posty: 186
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

wt wrz 01, 2020 2:43 pm

Mam odpalone cztery skrypty przez supervisora dla czterech czujników. Plik z danymi wygląda mniej więcej tak:
22.5
63
1598971285
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt wrz 01, 2020 2:45 pm

kris.gie pisze:
wt wrz 01, 2020 2:43 pm
Mam odpalone cztery skrypty przez supervisora dla czterech czujników. Plik z danymi wygląda mniej więcej tak:
22.5
63
1598971285
no to coś jest nie tak bo ta trzecia wartość to powinna być wartość baterii a chyba tam ląduje timestamp.
Czyli w jednym z supervisorów nie dodałeś parametru --battery
pokaż konfigurację supervisora
kris.gie
Posty: 186
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

wt wrz 01, 2020 2:58 pm

Chodzi o to?
Edit: fakt, nie zmodyfikowałem wszystkich plików :oops:
Załączniki
Adnotacja 2020-09-01 165620.jpg
Adnotacja 2020-09-01 165620.jpg (30.96 KiB) Przejrzano 182 razy
Adnotacja 2020-09-01 165709.jpg
Adnotacja 2020-09-01 165709.jpg (23.29 KiB) Przejrzano 182 razy
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt wrz 01, 2020 3:06 pm

Masz to złe wpisane. parametr —battery nie może być po —callback (a raczej nie może być pomiędzy callback i nazwą skryptu który będzie zapisywał dane do pliku)
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt wrz 01, 2020 3:08 pm

Jak to poprawisz to już powinno być ok.
kris.gie
Posty: 186
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

wt wrz 01, 2020 3:44 pm

Beku pisze:
wt wrz 01, 2020 3:08 pm
Jak to poprawisz to już powinno być ok.
Ufff, w końcu zawartość plików z danymi wygląda jak powinna. Dzięki za pomoc!!! :)
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 831
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt wrz 01, 2020 5:40 pm

Beku pisze:
wt wrz 01, 2020 9:18 am
Ok, druga część.

Dostępna jest już nowa wersja supla-virtual-device.

1. Zaktualizujcie sobie supla-virtual-device (

Kod: Zaznacz cały

./install.sh upgrade
w katalogu supla-virtual-device )
Po skompilowaniu powinna się pojawić wersja 1.1.0
2. Zmodyfikujcie plik konfiguracyjny supla-virtual-device.cfg
a. Usuwamy sekcję [LOCATION]
b. Dodajemy sekcję

Kod: Zaznacz cały

    [AUTH]
    email=waszemaildosupli@domena.com
   
3. Jeśli w konfiguracji jest wpis protocol_version zmieniamy go na 12
4. w konfiguracji kanału zasilanego bateryjnie dopisujemy battery_powered=1
5. Usuwamy z suplacloud to urządzenie (niestety wymagane :()
6. Włączamy rejestrację urządzeń
7. Uruchamiamy supla-virtual-device (czy tam przez supervisora czy przez skrypt jak kto ma to zainstalowane)
8. Cieszymy się informacją o baterii.

Oczywiście wszystko będzie działać jak wcześniej info o baterii pojawi się w plikach odpowiednich (3 linia).

9. Kurtyna, oklaski, kwiaty, dziękuję.
Pytanie co do punktu 5 - usnąć trzeba całe SVD a co za tym idzie wszystkie urządzenia które tam są?? Pojedynczego kanału się chyba nie da :|
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt wrz 01, 2020 5:45 pm

Tak należy usunąć całe urządzenie.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1323
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt wrz 01, 2020 5:46 pm

No i działa pięknie :D
Łukasz, kawał dobrej roboty. Dzięki :D
bravo.jpg
bravo.jpg (4.36 KiB) Przejrzano 151 razy

Do Przemka:
W aplikacji Supla ikonka "i" trochę do przesunięcia w lewo. Tak to wygląda na Samsung S20:
Screenshot_20200901-193736_SUPLA.jpg
Screenshot_20200901-193736_SUPLA.jpg (70.22 KiB) Przejrzano 151 razy
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 831
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt wrz 01, 2020 6:55 pm

Mam ten sam problem co kolega wyżej, wyświetla w pliki tylko ciąg cyfr a nie poziom baterii.

Parametr --battery podałem we wszystkich plikach supervisor gdzie urządzenia działają na baterii

tak to wygląda w każdym plik

Kod: Zaznacz cały

[program:mi-temp-salon] 
command=python3 ./LYWSD03MMC.py --device A4:C1:38:18:B5:46 --round --debounce --battery --name salon --callback save-to-file.sh
directory=/home/pi/mi-temp
autostart=true 
autorestart=true
user=pi


a tak jest w SVD.conf

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_20]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/Public/sensor_salon.txt
battery_powered=1
co jeszcze ewentualnie może być nie tak??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”