BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1303
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw wrz 10, 2020 7:14 pm

Chłopaki pomóżcie . Przerzuca mi wszystkie 3 czujniki w pierwszym kanale a pozostałe dwa mam kreski
o co kaman >????

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_0]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-mi-th/sensor_th0.txt
battery_powered=1
file_write_check_sec=120

[CHANNEL_1]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-mi-th/sensor_th1.txt
battery_powered=1
file_write_check_sec=120

[CHANNEL_2]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-mi-th/sensor_th2.txt
battery_powered=1
file_write_check_sec=120

czy tu nie ma błędu ??? :

Kod: Zaznacz cały

  GNU nano 3.2                    save-to-file.sh

#!/bin/bash
echo $3 > sensor_$2.txt
echo $4 >> sensor_$2.txt
echo $6 >> sensor_$2.txt

Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

czw wrz 10, 2020 7:26 pm

QLQ pisze:
czw wrz 10, 2020 7:14 pm
Chłopaki pomóżcie . Przerzuca mi wszystkie 3 czujniki w pierwszym kanale a pozostałe dwa mam kreski
o co kaman >????

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_0]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-mi-th/sensor_th0.txt
battery_powered=1
file_write_check_sec=120

[CHANNEL_1]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-mi-th/sensor_th1.txt
battery_powered=1
file_write_check_sec=120

[CHANNEL_2]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-mi-th/sensor_th2.txt
battery_powered=1
file_write_check_sec=120

czy tu nie ma błędu ??? :

Kod: Zaznacz cały

  GNU nano 3.2                    save-to-file.sh

#!/bin/bash
echo $3 > sensor_$2.txt
echo $4 >> sensor_$2.txt
echo $6 >> sensor_$2.txt

Jeszcze pokaz konfiguracje supervisora. Wyglada to tak jakbyś wszystkie czujniki miał pod tą samą nazwą i zapisują dane do jednego (pierwszego) pliku.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1303
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw wrz 10, 2020 7:30 pm

Beku pisze:
czw wrz 10, 2020 7:26 pm
QLQ pisze:
czw wrz 10, 2020 7:14 pm
Chłopaki pomóżcie . Przerzuca mi wszystkie 3 czujniki w pierwszym kanale a pozostałe dwa mam kreski
o co kaman >????

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_0]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-mi-th/sensor_th0.txt
battery_powered=1
file_write_check_sec=120

[CHANNEL_1]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-mi-th/sensor_th1.txt
battery_powered=1
file_write_check_sec=120

[CHANNEL_2]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
file=/home/pi/supla-mi-th/sensor_th2.txt
battery_powered=1
file_write_check_sec=120

czy tu nie ma błędu ??? :

Kod: Zaznacz cały

  GNU nano 3.2                    save-to-file.sh

#!/bin/bash
echo $3 > sensor_$2.txt
echo $4 >> sensor_$2.txt
echo $6 >> sensor_$2.txt

Jeszcze pokaz konfiguracje supervisora. Wyglada to tak jakbyś wszystkie czujniki miał pod tą samą nazwą i zapisują dane do jednego (pierwszego) pliku.

To tak:

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~/supla-mi-th $ supervisorctl status
mi-th-0                          RUNNING   pid 597, uptime 0:06:20
mi-th-1                          RUNNING   pid 596, uptime 0:06:20
mi-th-2                          RUNNING   pid 595, uptime 0:06:20
supla-virtual-device             RUNNING   pid 598, uptime 0:06:20

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~/supla-mi-th $ dir
LYWSD03MMC.py
LYWSD03MMC.py.1
LYWSD03MMC.py.2
LYWSD03MMC.py.3
nano.save
save-to-file.sh
sensor_sensorname,temperature,humidity,voltage,batteryLevel,timestamp.txt
sensor_th0.txt
sensor_th1.txt
sensor_th2.txt
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1303
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw wrz 10, 2020 7:55 pm

OK @Beku miałeś rację przeglądałem po 10 razy pliki ale nie zauważyłem w długiej lini że mam th0 wszędzie:

Kod: Zaznacz cały

[program:mi-th-2]
command=python3 ./LYWSD03MMC.py --device A4:C1xxxxxx:62 --battery --round --debounce --name th2 --callback save-to-file.sh  /// TU BYŁO WSZĘDZIE th0
directory=/home/pi/supla-mi-th
autostart=true
autorestart=true
user=pi

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1303
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt wrz 11, 2020 2:53 pm

Jak u Was żre baterię? Bo u mnie od wczoraj w kwadraciakach ze 100% mam 90 i 93,trzeci dalej 100%
20200911_164929.jpg
20200911_164929.jpg (1.13 MiB) Przejrzano 223 razy
20200911_164746.jpg
20200911_164746.jpg (733.55 KiB) Przejrzano 223 razy
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pt wrz 11, 2020 5:43 pm

Do 70% leci szybko potem wolniej. Ten pomiar to taki bardziej orientacyjny, skrypt do odczytu liczy go na podstawie napięcia baterii.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1323
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt wrz 11, 2020 6:47 pm

Potwierdzam, u mnie właściwie od dwóch miesięcy trzyma na poziomie ok. 80%.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1303
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz wrz 13, 2020 7:45 pm

Robert Błaszczak pisze:
pt wrz 11, 2020 6:47 pm
Potwierdzam, u mnie właściwie od dwóch miesięcy trzyma na poziomie ok. 80%.
A u mnie w jednym od przedwczoraj od uruchomienia poleciało juz do 57%
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1323
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz wrz 13, 2020 7:56 pm

Duża odległość od bramki i dużo ścian po drodze? Bo to ma bardzo duże znaczenie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1303
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn wrz 14, 2020 8:18 pm

Te wskazania baterii to nie wiem skąd bierze. Wczoraj jeden miał 54% , teraz ma.78%. Drugi miał 67 teraz ma 85%. Normalnie bateria się naładowała.

Poza tym działa i wygląda świetnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”