BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1323
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn wrz 14, 2020 8:24 pm

QLQ pisze:
pn wrz 14, 2020 8:18 pm
Poza tym działa i wygląda świetnie.
A to jest najważniejsze :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn wrz 14, 2020 8:37 pm

QLQ pisze:
pn wrz 14, 2020 8:18 pm
Te wskazania baterii to nie wiem skąd bierze. Wczoraj jeden miał 54% , teraz ma.78%. Drugi miał 67 teraz ma 85%. Normalnie bateria się naładowała.

Poza tym działa i wygląda świetnie.
Panie, ja tu tylko sprzątam 😜 Te wskazania liczone są w skrypcie tym napisanym w pythonie. Trzeba by tam zerknąć i się wczytać. Podejrzewam, że czujnik zwraca wartość napięcia a jak ją mierzy to już inna sprawa. Cieszyć się że baterii więcej! 😄
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1133
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn wrz 14, 2020 8:51 pm

QLQ pisze:
pn wrz 14, 2020 8:18 pm
Te wskazania baterii to nie wiem skąd bierze. Wczoraj jeden miał 54% , teraz ma.78%. Drugi miał 67 teraz ma 85%. Normalnie bateria się naładowała.

Poza tym działa i wygląda świetnie.

Kod: Zaznacz cały

 battery = random(101); 
;)
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn wrz 14, 2020 8:56 pm

klew pisze:
pn wrz 14, 2020 8:51 pm
QLQ pisze:
pn wrz 14, 2020 8:18 pm
Te wskazania baterii to nie wiem skąd bierze. Wczoraj jeden miał 54% , teraz ma.78%. Drugi miał 67 teraz ma 85%. Normalnie bateria się naładowała.

Poza tym działa i wygląda świetnie.

Kod: Zaznacz cały

 battery = random(101); 
;)
Prawie tak jak napisałeś 😉

Kod: Zaznacz cały

 batteryLevel = min(int(round((voltage - 2.1),2) * 100), 100)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1133
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn wrz 14, 2020 9:03 pm

Beku pisze:
pn wrz 14, 2020 8:56 pm
klew pisze:
pn wrz 14, 2020 8:51 pm
QLQ pisze:
pn wrz 14, 2020 8:18 pm
Te wskazania baterii to nie wiem skąd bierze. Wczoraj jeden miał 54% , teraz ma.78%. Drugi miał 67 teraz ma 85%. Normalnie bateria się naładowała.

Poza tym działa i wygląda świetnie.

Kod: Zaznacz cały

 battery = random(101); 
;)
Prawie tak jak napisałeś 😉

Kod: Zaznacz cały

 batteryLevel = min(int(round((voltage - 2.1),2) * 100), 100)
To pewnie jest:

Kod: Zaznacz cały

voltage = (random(100) +210)/100;
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn wrz 14, 2020 9:06 pm

klew pisze:
pn wrz 14, 2020 9:03 pm
Beku pisze:
pn wrz 14, 2020 8:56 pm
klew pisze:
pn wrz 14, 2020 8:51 pm

Kod: Zaznacz cały

 battery = random(101); 
;)
Prawie tak jak napisałeś 😉

Kod: Zaznacz cały

 batteryLevel = min(int(round((voltage - 2.1),2) * 100), 100)
To pewnie jest:

Kod: Zaznacz cały

voltage = (random(100) +210)/100;
Tego się już niestety nie dowiemy.
tgaweda
Posty: 46
Rejestracja: pn lis 13, 2017 9:21 pm

wt wrz 15, 2020 6:39 pm

Nie wiem czy wiele to wniesie do dyskusji. Na zrzucie z ekranu wykresy napięcia czterech czujników. Mocne wahania występują w okolicy "końca" baterii.
Edit: zakres czasowy to jeden tydzień
Załączniki
napiecie_th.png
napiecie_th.png (50.08 KiB) Przejrzano 299 razy
dogu18
Posty: 104
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

wt wrz 15, 2020 9:00 pm

A takie pytanie czy da się dodać jakiś czujnik zewnętrzny?? albo jak wywalić Te czujniki na dwór żeby im się krzywda nie stała??
GOLDEN
Posty: 56
Rejestracja: sob lis 04, 2017 4:45 pm
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

pn wrz 21, 2020 8:09 pm

Witam

A ja mam takie pytanko, bo skoro już mamy te bramkę BLE to czy dałoby się ją wykorzystać do wykrywania opasek MiBand?
Chciałbym uzyskać coś w rodzaju wykrywania danych członków rodziny i siebie samego w mieszkaniu.
A potem to już i można by coś więcej z tego zrobić.
Tak się składa, że 3/4 rodziny używa tych opasek (najbardziej jako zegarków) i taka funkcja pozwoliłaby też zweryfikować kto już jest w domu.

To takie luźne pytanie, propozycja na dalszy rozwój BLE.

pozdrawiam
GOLDEN!!!

P.S. Tak przy okazji, to mam 3 czujniki zakupione w marcu, dotarły w kwietniu i od wtedy działały jako niezależne termometry. Od początku maja podłączone do opisywanej tutaj bramki BLE i w sobotę jedna z baterii siadła. Tylko nie pamiętam, czy to były moje baterie czy przyszły w zestawie.
kuris
Posty: 104
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am

pt wrz 25, 2020 3:26 pm

Robert Błaszczak czy mógłbyś mi wytłumaczyć tą cześć bo nie rozumiem tego a dokładnie ten moment że tworzymy cztery pliki z przykładowymi danymi pomiarowymi.
jestem lewy w te klocki wiec z góry przepraszam za mój brak wiedzy.


Tworzymy katalog, w którym będą zapisywane dane pomiarowe z naszych czujników poleceniem:

mkdir supla-mi-th

W katalogu supla-mi-th tworzymy cztery pliki z przykładowymi danymi pomiarowymi. W pierwszym wierszu podajemy temperaturę w formacie xx.x, w drugim wierszu wilgotność w formacie xx, a w trzecim wierszu poziom baterii w formacie xx. Pliki tworzymy poleceniem:

nano supla-mi-th/sensor_th0.txt
Czynność powtarzamy zmieniając nazwę pliku od sensor_th0.txt do sensor_th3.txt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”