BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1414
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn wrz 28, 2020 10:17 am

Ale dokładnie czego nie rozumiesz? Tworzymy cztery pliki aby sprawdzić, czy Supla Virtual Device poprawnie przekazuje dane z tych plików do Cloud.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
kuris
Posty: 120
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am
Lokalizacja: Żywiec

pt paź 02, 2020 8:24 am

jak to stworzyć.
Czyli co, rzucamy komendę
nano supla-mi-th/sensor_th0.txt. i potem edytujemy ten plik wpisującą po prostu cztery linijki np.
Temperatura 22,0
Wilgotność 40.0
Bateria 3.0.
???
Pytam bo nigdy tego nie robiłem
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1165
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pt paź 02, 2020 10:05 am

Dokładnie tak. Ten krok można też olać jeśli masz pewność, że dane są przekazywane do Cloud'a.
Dla pewności jednak wykonaj go :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
kuris
Posty: 120
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am
Lokalizacja: Żywiec

sob paź 03, 2020 8:42 pm

niby działa a nie działa, a mianowicie widzę już w chmurze bramkę wszystkie 4 czujniki ale wskazania 0,0.
jak w malinie skanuje w poszukiwaniu czujników to wyszukuje mi je i widzę ich adresy ip.
co źle robię ??
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1414
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob paź 03, 2020 8:46 pm

Przykładowy plik powinien wyglądać tak:

Kod: Zaznacz cały

24.6
55
92
Pierwszy wiersz to wartość temperatury, drugi - wilgotność, trzeci - poziom baterii.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
kuris
Posty: 120
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am
Lokalizacja: Żywiec

sob paź 03, 2020 8:52 pm

ok wpisałem jak piszesz i wszystko mi się wyświetliło ładnie, ale z czujników nic nie przekazuje dlaczego.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1414
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob paź 03, 2020 8:54 pm

Przeczytaj dokładnie moją instrukcję i wykonuj dokładnie krok po kroku wszystkie punkty tego poradnika.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
kuris
Posty: 120
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am
Lokalizacja: Żywiec

sob paź 03, 2020 8:56 pm

no właśnie czytam już któryś raz i ciemność widzę :)
kuris
Posty: 120
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am
Lokalizacja: Żywiec

sob paź 03, 2020 8:59 pm

"Mając adresy MAC wszystkich czujników przechodzimy do katalogu supla-mi-th i uruchamiamy następujące polecenia"
tu mi wywala chyba błąd .
^Cpi@raspberrypi:~ $ supla-mi-th
-bash: supla-mi-th: command not found
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1414
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob paź 03, 2020 9:34 pm

Po którym poleceniu wywala Ci błąd? Po wget?
Te linie zapisane w poradniku musisz wpisywać każdą osobno.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”