Grupa kanałów - bramy wjazdowe

wsosniak
Posty: 400
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob sty 18, 2020 8:41 pm

@pzygmunt
Mam dwie bramy w domu : garażową i wjazdową. Obydwie zdefiniowałem w SUPLI jako bramy wjazdowe po to aby pokazywać również stan częściowo zamknięty (oczywiście przy każdej z nich mam po dwa kontaktrony żeby moc ten stan częściowo zamkniety pokazać w aplikacji ) . I dla kanałów tych bram , bardzo fajnie mi sie to pokazuje w aplikacji tzn : jeśli dana brama jest całkowice zamknieta , to w aplikacji pokazuje się ikonka ZAMKNIETA, jesli zaczynam otwierać bramę to pokazuje mi sie ikonka CZĘŚCIOWO ZAMKNIETA, a jak juz sie całkowicie otworzy to pokazuje mi się ikonka OTWARTA - to działa super dla kanałów.

Stworzyłem grupę dla tych dwóch bram żeby móc je na raz otwierać czy też zamykać i w cloud mogę też (tak jak dla kanałów) przypisac trzy ikonki . Ale ta ikonka częściowego zamknięcia nigdy się nie pokazuje. Tzn działa to tak :
- jeśli obydwie bramy są całkowicie zamknięte to ikonka dla grupy pokazuje się poprawnie , czyli ZAMKNIĘTE
- jeśli którąś z bram zaczynam otwierać (czyli np jedna jest całkowicie zamknieta a druga całkowice otwarta lub częściowo zamknięta) to ikona dla grupy tych bram pokazuje się OTWARTE - tak jakby obydwie bramy się juz całkowicei otworzyły . Wg mnie powinno to być tak : dopóki odbydwie bramy nie są całkowice otwarte , to powinna pokazywac się ikonka CZEŚCIOWO ZAMKNIETE a nie OTWARTE.

czyli
- OTWARTE - wtedy kiedy wszystkie kanały bram w grupie są całkowice otwarte
- ZAMKNIETE - wtedy kiedy wszystkie kanały bram w grupie są całkowice zamknięte
- CZEŚCIOWO ZAMKNIETE - wszytskie pozostałe stany bram

a jeśli bramy nie mają tego drugiego kontaktrona ..... no to też to będzie działać poprawnie (czyli tak jak dla kanałów : nawet jeśli brama/bramy nie są fizycznie całkowice otwarte to w aplikacji pokażą się jako OTWARTE - tak jak kanały)

ma to sens ? nie powinno tak być ?
Duch__
Posty: 697
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob sty 18, 2020 9:12 pm

Piszesz o logice typu "I", a wygląda na to że jest zastosowana logika "LUB". Z każdą kolejną bramą liczba możliwych kombinacji stanów do wyświetlenia rośnie do potęgi n. Wyobraź sobie jak wyświetlić jak masz 20 bram z czego jedną otwartą - że masz coś otwartego czy system w 95% zamknięty?
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
wsosniak
Posty: 400
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob sty 18, 2020 9:57 pm

to niby po co jest ta ikonka CZESCIOWO ZAMKNIETE przy grupach dla bram wjazdowych ? Przeciez ona się nigdy nie pokazuje przy tych grupach.

@pzygmunt ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob sty 18, 2020 10:28 pm

Muszę zerknąć w kod. Z głowy nie pamietam. Generalnie obsługa grup dla bram to średni pomysł. Będzie to miało większy sens w kolejnej wersji jak zrobimy taką obsługę bram dla grup jak w harmonogramach.
wsosniak
Posty: 400
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob sty 18, 2020 11:33 pm

pzygmunt pisze:
sob sty 18, 2020 10:28 pm
.... Generalnie obsługa grup dla bram to średni pomysł. ......
a z tym to się do końca nie zgodzę. Szczególnie w moim przypadku kiedy dwie bramy w 99% chodzą synchronicznie : razem się otwierają jak podjeżdzam pod dom lub wyjeżdzam rano do pracy i również razem się zamykają . A gdy ktoś z domowników otworzy mi jedną z bram , wtedy kiedy podjeżdzam pod dom ( czyli w aplikacji pokazał by mi się stan pośredni), to byłaby to dla mnie informacja : nie otwieraj/zamykaj bram z poziomu grup bo ktoś np otworzył/uchylił garaż albo otworzył/uchylił bramę wjazdową.
Nawet to co jest obecnie w harmonogramach nie rozwiązuje tego żeby bramy się całowice otworzyły (lub zamknęły) , jesli są częściowo uchylowne , no bo w jakim stanie są ? zatrzymane podczas otwarcia czy podczas zamknięcia , trzeba to i tak ręcznie zsynchonizować.

Mnie osobiście przydałby się ten stan CZEŚCIOWO ZAMKNIĘTY dla grup bram wjazdowych , nawet i w obecnej formie, bo jeśli już używam aplikacji to tylko operuję na grupach , bo kanałów mam za dużo ( nawet jeśli mam je pogrupowane w lokalizacje).
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 250
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

sob lut 15, 2020 6:55 pm

W bramie wjazdowej mam dwa czujniki otwarcie, główny i pośredni. Jak to działa, bo wszelkie opcje, które testowałem nie skutkują wyświetleniem 3 stanów. Jeżeli mamy czujnik otwartej bramy i pośredni to gdy stosując odwrócona logikę dla pośredniego (zamontowanego na końcu toru bramy) powinniśmy w efekcie mieć przez cały czas zamykania/otwierania stan 50%. Niestety to nie działa. Ktoś wytłumaczy jak zastosować 2 kontaktrony w "jednej ikonie"? Z góry wielkie dzięki.

Przy okazji - moje ikonki do bramy garażowej 3 viewtopic.php?p=62426#p62426
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1045
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob lut 15, 2020 7:16 pm

Chyba nie wyczerpałeś wszystkich możliwości ;) u mnie działa.
Masz krańcówki/kontaktrony zamontowane w skrajnych położeniach bramy? Jak masz je podlaczone NO czy NC?
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
bicker
Posty: 358
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

śr lut 19, 2020 6:48 pm

Witam, a jaki Soft polecacie do obsługi bramy garażowej..
Planuje zrobić to na wemos

Z tych, które znalazłem to mają obsługę jednego czujnika, a wolałbym na dwa kontaktrony.
Krzychup
Posty: 24
Rejestracja: czw gru 26, 2019 8:23 pm

czw lut 20, 2020 11:18 am

Ja mam zrobione na Primary v2 viewtopic.php?f=11&t=5233 teraz czujnik temp, 4 przekaźniki i 3 czujniki - tu korzystam z NodeMCU.
bicker
Posty: 358
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

czw lut 20, 2020 12:22 pm

Krzychup pisze:
czw lut 20, 2020 11:18 am
Ja mam zrobione na Primary v2 viewtopic.php?f=11&t=5233 teraz czujnik temp, 4 przekaźniki i 3 czujniki - tu korzystam z NodeMCU.
Super.. dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ