Własny serwer

JarekMk
Posts: 1
Joined: Fri Mar 11, 2016 9:44 am

Fri Mar 11, 2016 9:45 am

Czy da się uruchomić po swojej stronie serwer?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6884
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Mar 11, 2016 1:49 pm

Oczywiście
User avatar
pzygmunt
Posts: 6884
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Mar 11, 2016 2:36 pm

Można też użyć gotowej wirtualnej maszyny, którą można pobrać z
https://www.supla.org/download/SUPLA-SERVER-VM.ova
iq-home
Posts: 4
Joined: Tue Mar 15, 2016 5:52 pm

Tue Mar 15, 2016 5:54 pm

czy musimy mieć zewnętrzny adres ip ? jak na razie usługodawce internetu mam radiowy
User avatar
pzygmunt
Posts: 6884
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 15, 2016 6:01 pm

Może być dynamiczny-publiczny z dyndns-em.
iq-home
Posts: 4
Joined: Tue Mar 15, 2016 5:52 pm

Tue Mar 15, 2016 6:12 pm

czyli myszę wystoąpić o warunki do dostawcy ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6884
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 15, 2016 6:16 pm

Sprawdź czy Twój IP jest publiczny czy za NAT-em bo operatorzy GSM robią taki numer, że nie dość, że IP jest dynamiczne to za NAT-em.
Sprawdź czy IP widoczny tutaj http://twojeip.wp.pl/
pokrywa się z tym, co dostał router.
ametyst
Posts: 2
Joined: Wed Jun 15, 2016 2:06 pm

Wed Jun 15, 2016 2:31 pm

Dzień Dobry,
jestem tu nowy, starałem się przebrnąć przez zawarte informacje ale mogłem coś przeoczyć i jeśli tak to z góry przepraszam za powtórki. Nie za bardzo rozumiem podział funkcji pomiędzy supla cloud i supla serwer. Zależy mi na takim skonfigurowaniu systemu aby był dostępny w sieci zamkniętej zatem muszę wszystkie elementy umieścić we wnetrzu sieci. Smartfony lub zewnętrzne komputery łączyłyby się poprzez vpn do wnętrza sieci. Czy w tej sytuacji mogę funkcje cloud i serwer umieścić na jednej maszynie czy lepiej jest je rozdzielic na 2 oddzielne.
Jeśli chodzi o urządzenia wykonawcze chciałbym je oprzeć zarówno na raspberry pi jak arduino, ilosciowo zakładam istnienie równolegle kilku porozumiewających się ze sobą ale mogących działać w odcięciu sterowników podłączonych do urządzeń wykonawczych.
Czy byłaby jakaś mozliwość klikuminutowej rozmowy dla lepszego zrozumienia struktury supla?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.
Piotr
User avatar
pzygmunt
Posts: 6884
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jun 15, 2016 3:20 pm

Technicznie rzecz biorąc to serwer i cloud to jedno i to samo. Cloud to marketingowe hasło. W przypadku Supli cloud to określenie prowadzące
do webowego GUI, a za nim stoi demon supla-server, który realizuje zadania komunikacyjne. Warstwowo wygląda to mniej więcej tak.

[cloud.supla.org (Symfony2)]
[Apache+PHP+Mysql+supla-server]
[Linux]

Zamiast rozmowy telefonicznej sugeruję dyskutować na forum, z jednego podstawowego powodu.... dyskusja zostaje dla innych szukających pomocy.
ametyst
Posts: 2
Joined: Wed Jun 15, 2016 2:06 pm

Thu Jun 16, 2016 1:36 pm

Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli rozumiem, że nalezy rozważyć 2 konfiguracje to
OPCJA1:
1. webgui (cloud:-) serwer wystawiony z dwoma interfejsami -
a) zewnętrznym (DMZ) wystawiony do internetu lub zewnętrznej logicznej sieci otwrty na HTTP oraz ??? potrzebne aplikacji na IOS lub smartfona
b) wewnętrznym otwarty do instalacji ethernetowej w której znajdują się serwer i sterowniki - tu można zostawić wszystkie porty otwarte, bo jest to sieć w pełni bezpieczna

2.SUPLA serwer z jednym interfejsem po którym komunikuje się z webgui serwerem oraz sterownikami
3. sterowniki arduino i raspberry pi w sieci wewnętrznej komunikujące się z serwerem SUPLA

OPCJA 2:
1. zintegrowany na jednej maszynie serwer supla i webgui z 2 interfejsami
a) zewnętrznym (DMZ) wystawiony do internetu lub zewnętrznej logicznej sieci otwrty na HTTP oraz ??? potrzebne aplikacji na IOS lub smartfona
b) wewnętrznym otwarty do instalacji ethernetowej w której znajdują się wyłącznie sterowniki - tu można zostawić wszystkie porty otwarte, bo jest to sieć w pełni bezpieczna

oczywiście pomiędzy interfejsem zewnętrznym a resztą świata fajnie by było postawić jakiś firewall, który przepuści tylko to co trzeba:-)

Do mnie osobiście najbardziej przemawia opcja 2 o ile możemy dobrze zdefiniować co musimy przepuścić z i do zewnątrz
I tu pojawiają się pytania:
1. czy da się ten soft skompilować na freebsd lub openbsd czy też musi być linux
2. czy i gdzie znajdę odpowiednie repozytorium
3. jakie dokładnie porty i protokoły mam przepuścić z i do zewnątrz

Pozdrawiam
Post Reply