Nodemcu - kilka czujników DS18B20

tytustytus
Posty: 4
Rejestracja: śr mar 16, 2016 6:06 pm

ndz lut 09, 2020 6:41 pm

Witam wszystkich,
od jakiegoś czasu kombinuje z zastosowaniem Multiboard-a w praktyce, w tej chwili mam problem z czujnikami temperatury. Mianowicie potrzebuje sprawdzać temperaturę w kilku miejscach instalacji grzewczej, czy istnieje wersja multiboard-a żebym mógł podłączyć kilka czujników DS18B20 i sprawdzać pomiary w Supli?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 09, 2020 8:21 pm

tytustytus pisze:
ndz lut 09, 2020 6:41 pm
Witam wszystkich,
od jakiegoś czasu kombinuje z zastosowaniem Multiboard-a w praktyce, w tej chwili mam problem z czujnikami temperatury. Mianowicie potrzebuje sprawdzać temperaturę w kilku miejscach instalacji grzewczej, czy istnieje wersja multiboard-a żebym mógł podłączyć kilka czujników DS18B20 i sprawdzać pomiary w Supli?
Spróbuj tego, w rar jest opis i jak wgrać - soft made in Duch__:
Supla_DS8_START.rar
(358.18 KiB) Pobrany 24 razy
tytustytus
Posty: 4
Rejestracja: śr mar 16, 2016 6:06 pm

ndz lut 09, 2020 8:54 pm

Dziękuje za szybką odpowiedź,
wgrałem w/w soft do ESP jednak po skonfigurowaniu nie widzę go w portalu supla, czym może być to spowodowane?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 09, 2020 8:58 pm

tytustytus pisze:
ndz lut 09, 2020 8:54 pm
Dziękuje za szybką odpowiedź,
wgrałem w/w soft do ESP jednak po skonfigurowaniu nie widzę go w portalu supla, czym może być to spowodowane?

Pozdrawiam
a skonfigurowałeś po 192.168.4.1? Może jakaś literówka, zobacz na monitorze portu co wypisuje
tytustytus
Posty: 4
Rejestracja: śr mar 16, 2016 6:06 pm

ndz lut 09, 2020 9:19 pm

Dziękuje za szybką odpiwedź,
A więc po kolei,
1) Wgrywam soft w postu powyżej
2) Łącze sie z siecią ESP-TS_DS
3) Loguje się na: 192.138.4.1
4) W polu ustawienia WI-FI w polu nazwa sieci wpisuje nazwe sieci domowej
5) w polu hasło wpisuje hasło do sieci domowej
5) w polu ustawienia modułu: adres IP--> adres z puli przyznawanej przez router
6) w polu maska podsieci -> maskę z domowej podsieci
7) w polu brama domyślna -> bramę z podsieci
8) W polu staiwnia SUPLA
adres zgodny ze stroną SUPLA
ID lokalizacj: zgodne z SUPLA
Hasło lokalizacji: zgodne z SUPLA
9) Thingspeak:
Klucz API - pozostawiam pusty
1=On, 0=Off -> 0

Klikam przycisk zapisz

Po restarcie modułu nigdzie go nie widzę, co może byc tego powodem?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1016
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lut 09, 2020 9:31 pm

Kolega @QLQ sugerował abyś odpalił monitor w Arduino albo program putty wówczas będzie mozliwosc sprawdzenia co się dzieje z układem , może się nie łączy z z wifi , może jakiś konflikt , może literówka . Uruchom terminal to się dowiem co w trawie piszczy 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
piotrekk
Posty: 31
Rejestracja: czw wrz 19, 2019 7:12 am

pn lut 10, 2020 7:14 am

punkt 3. 192.138.4.1 ?
chyba powinno być 192.168.4.1
Awatar użytkownika
ktsurma
Posty: 58
Rejestracja: pn lis 18, 2019 7:07 pm
Lokalizacja: Zgierz

pn lut 10, 2020 10:11 am

dokładnie tak powinno być
tylko chyba nie tu jest problem
pytanie czy w haśle do Wifi nie ma gdzieś spacji? na końcu?
albo w nazwie sieci domowej?
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 123
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

pn lut 10, 2020 9:17 pm

tytustytus Czy w cloud masz wlaczona rejestrację urządzeń?
Pozdrawiam
Dawid
pirat
Posty: 38
Rejestracja: ndz maja 12, 2019 12:22 pm

ndz lut 16, 2020 9:20 am

Może masz zbyt krótkie hasło wifi miałem przypadek z jakimś softem co potrzebował hasła od 8 znaków
ODPOWIEDZ