Akwarium, co można i warto mierzyć?

Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 142
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

wt lut 11, 2020 6:27 pm

Cześć panowie i panie. Raz na jakiś czas wpada jakiś temat, tym razem żona stawia sobie dość duże 80x40 akwarium i zacząłem się zastanawiać czy mogę z suplą cos mierzyć? Parametry wody, temperaturę , pH, azoty czy co się tam mierzy? Wiem że są wśród was "wariaci " którzy znają się na jednym sie i na supli i na akwariach. ;) Najlepiej jakbym nie musiał za dużo budować bo jeszcze nie umiem, ewentualnie mogę komuś zlecić ;) chyba że jest coś gotowego? Temat do dyskusji który nie obejdzie się bez @qlq ;)
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt lut 11, 2020 7:03 pm

Ja tam mierzę jedynie temperaturę. Wczesniej mierzyłem jeszcze ph ale.sonda padła. Obecnue w akwa NIC a Nic nie robię. Wodę raz na miesiac dolewam bo paruje. O tyle.
Dopóki nie rozrosna sie rośliny jest troche zabawy ale potem juz nic nie trzeba robic. Kwestia dobrego (wydajnego filtra).
A I NAJWAŻNIEJSZA RZECZ DO KTÓREJ DOSZEDŁEM: IM WIĘCEJ GRZEBIESZ TYM JEST GORZEJ.
Obecnie tak wygląda:9
IMG_20200211_200228.jpg
IMG_20200211_200228.jpg (430.24 KiB) Przejrzano 246 razy
andrew01
Posty: 70
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

wt lut 11, 2020 7:58 pm

Wow, wygląda super!
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 142
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

śr lut 12, 2020 5:39 am

OOO!! Bardzo ładnie! Czyli supla teraz u ciebie steruje tak jak na Twoim filmie, swiatlem i filtrem i tyle? Moze to i dobre rozwiazanie ;)
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 488
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

śr lut 12, 2020 8:44 am

Zawsze można sobie jeszcze zrobić czujnik poziomu wody i auto dolewkę.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr lut 12, 2020 4:55 pm

Vallhalen pisze:
śr lut 12, 2020 5:39 am
OOO!! Bardzo ładnie! Czyli supla teraz u ciebie steruje tak jak na Twoim filmie, swiatlem i filtrem i tyle? Moze to i dobre rozwiazanie ;)
Tak. Normalne akwarium, żaden hi tech. Bez nawozów na kranówce.
Stetowanie jest 2x światło +harmonogram, grzałka +ds18 i skrypty @fracz, filtr, napowietrzacz. Ogolnie 6 przekaźnikow 2 esp8266. Mam juz zrobione prawie 12 touch button ale czekam na oststni układ sterujacy przekaznikami. Nie wiem do czego to wykorzystam ale robilem wlasnie pod akwa aby dodac 4 listwy led jeszcze

Na zdjeciu nie widac ale to 300ltr. 60x50x100
ODPOWIEDZ