Spadki na wykresie

Trafik30
Posty: 5
Rejestracja: czw lut 13, 2020 4:13 pm

czw lut 13, 2020 4:31 pm

Świerzak jestem, więc mnie nie zdominujcie za szybko :D
Raz na dobę, a czasami dwa razy zdarzają się takie spadki na wykresie. Ds18b20 - nowy( na poprzednim starym bylo to samo) . Rezystor nowy- 3.3 k. Wcześniej miałem rezystor 4. 7 k i różniez bylo to samo.Długość przewodu 2m. Przewód do czujnika - drut ( grubość jakieś 0.1 do 0.3 mm - dość cienki ). Wcześniej przewód do czujnika był 0. 5mm ( linka) i bylo to samo. Moduł ma zasięg. Rezystor zawsze wlutowany był w module.
Da się jakoś pozbyć takich " dziwnych" wykresów?
Załączniki
Screenshot_2020-02-13-17-11-17-1.png
Screenshot_2020-02-13-17-11-17-1.png (111.39 KiB) Przejrzano 1246 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1340
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 13, 2020 5:55 pm

Cos bylo ze starą biblioteką, zakładając, że soft powstal na platformie ArduinoIDE. Wtedy byly takie piki. Trzeba bylo usunac 4 linijki unii.

Natomiast na SDK nie bylo tego problemu. Gdzies to na 100% jest na forum ale teraz nie znajdę.

Ew problem w hardware.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1529
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw lut 13, 2020 7:21 pm

Jaki soft?
Trafik30
Posty: 5
Rejestracja: czw lut 13, 2020 4:13 pm

czw lut 13, 2020 8:03 pm

Jestem tak zielony w temacie jak Shrek po wypiciu soku z gumijagód :) Nie wiem jaki jest soft, ale zanim cokolwiek zmienilem ( rezystor, DS-a), to wykres był " przerywany"- czyli brak kreski..., ale nigdy wcześniej nie było takich spadków do " 0" st...
Aczkolwiek trafiały się wcześniej takie wykresy, że temp skakała do ok+ 500st...
greg
Posty: 16
Rejestracja: śr sty 15, 2020 8:11 am

czw lut 13, 2020 8:43 pm

Ja nie mam aż takich skoków temperatury, ale mój pomiar jest strasznie "zaszumiony". Nie wiem z czego to wynika. Może z samego sposobu zainstalowania czujnika DS18B20. Mam gołego scalaka wystawionego na wiatr. Może trzeba by dołożyć coś ala radiator, żeby temperatura była bardziej stabilna.
Swoją drogą od strony programowej tam jest pojedynczy, goły odczyt i "w świat". Czy serwer robi jakieś uśrednianie ?
W samym ESP można by dołożyć albo jakieś uśrednianie, albo jakąś inercję. Kwestią sporną będą oczywiście stale czasowe. Co o tym myślicie ?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1340
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 13, 2020 9:14 pm

Chodziło mi o ten watek. Wywalenie tej uni w starej bibliotece pomagało.
https://forum.supla.org/viewtopic.php ... hilit=Unii
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1529
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw lut 13, 2020 10:09 pm

Ten błąd co QLQ wspomniał dotyczył termometrów z higrometrem (np. DHT) i tam pojawiało się -1.

Natomiast 0 pojawiało się przy innym błędzie w bibliotece - gdy następowało zerwanie połączenia z serwerem (z różnych powodów, w tym przy problemach z wifi - ale nie tylko). Przy kolejnej rejestracji, wysyłane było "0" i zmiana następowała dopiero gdy termoemtr odczytał wartość inną niż poprzednio odczytana.

Może też pojawić się 85 stopni - to jest spowodowane odczyten z termoemtru DS bez wysłania zapytania o przygotowanie pomiaru. W realnych sytuacjach ten problem pojawia się, gdy z jakiegoś powodu DS się resetuje miedzy zapytaniem o przygotowanie odczytu, a samym odczytaniem danych z DS-a.

Także pytanie "jaki soft" jest tutaj kluczowe ;)
W nowej bibliotece na Arduino ide, tych problemów nie ma. Dodatkowo jest dołożone zabezpieczenie, że dopiero trzeci pod rząd błędny odczyt spowoduje wysłanie tej wartości do serwera.
Trafik30
Posty: 5
Rejestracja: czw lut 13, 2020 4:13 pm

pt lut 14, 2020 3:24 pm

Dzięki panowie za odpowiedzi, ale tak jak wspomniałem. To nie moja dziedzina, więc w tym przypadku zostaje z tym co mam.
Mam natomiast kolejne pytanie,moze banalne, ale :
Wiem, że temp zapisywane są co 10 min. Przed zmianami DS-a i rezystora temp była zapisywana tak (przykładowo)...
15.04,15,14,15,24 itd....
Jak już wlutowałem nowy ds i rezystor i moduł dostał zasilanie i neta, to temp zapisywała się tak : 15.09,15.19,15. 29.
Trwało to może z jeden dzień i ponownie wrócił to pierwszej wersji. Moduł cały czas pod zasilaniem.
Dlaczego nie zapisuje w pełnych minutach ( 10 min po, 20 min po, 30 min po) godzinie...
PioKar
Posty: 396
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

pt lut 14, 2020 3:46 pm

Trafik30 pisze:
pt lut 14, 2020 3:24 pm
Dzięki panowie za odpowiedzi, ale tak jak wspomniałem. To nie moja dziedzina, więc w tym przypadku zostaje z tym co mam.
Mam natomiast kolejne pytanie,moze banalne, ale :
Wiem, że temp zapisywane są co 10 min. Przed zmianami DS-a i rezystora temp była zapisywana tak (przykładowo)...
15.04,15,14,15,24 itd....
Jak już wlutowałem nowy ds i rezystor i moduł dostał zasilanie i neta, to temp zapisywała się tak : 15.09,15.19,15. 29.
Trwało to może z jeden dzień i ponownie wrócił to pierwszej wersji. Moduł cały czas pod zasilaniem.
Dlaczego nie zapisuje w pełnych minutach ( 10 min po, 20 min po, 30 min po) godzinie...
pewnie zaczyna liczyć od chwili połączenia
na stronie cloud masz zapisane ostatnie połączenie
zobacz czy to się nie pokrywa z czasami zapisu historii
Trafik30
Posty: 5
Rejestracja: czw lut 13, 2020 4:13 pm

pt lut 14, 2020 4:01 pm

Teraz spojrzałem... Jednak wygląda jakby zliczał od rejestracji...
Załączniki
Screenshot_2020-02-14-16-58-58.png
Screenshot_2020-02-14-16-58-58.png (279.16 KiB) Przejrzano 989 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”