Auto rozłaczanie

jafcio
Posty: 5
Rejestracja: pn mar 18, 2019 6:37 am

pt lut 14, 2020 8:30 pm

Mam pewnie problem...
Otóż urządzenia z wersją 2.5.3 same wstają po zaniku zasilania /internetu. Termometr sam pokaże temperaturę itd
to te z softem 2.7.2 nie ( wymagają wyłączenia z produ, włączniki światła kilkukrotnego przełączenia...) strasznie to uciążliwe tym bardziej że na jednym z tych urządzeń mam termostat.

czy jest jakieś rozwiązanie bez odsyłania sonoff (supli )do sprzedawcy z prośbą o zmianę oprogramowania.
a może to nie wina softu ale taką zależność znalazłem
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7746
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 14, 2020 8:35 pm

Sam możesz zmienić na inną wersję.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 981
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lut 14, 2020 8:39 pm

Może to być przyczyna softu. Wersja za dużo nie mówi, bo nie napisałeś czyjego autorstwa jest jeden i drugi soft.
Najlepsze rozwiązanie to kupić sobie programator za kilkanaście złotych i rozpocząć przygodę z flashowaniem. Satysfakcja gwarantowana ;)
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
jafcio
Posty: 5
Rejestracja: pn mar 18, 2019 6:37 am

pt lut 14, 2020 8:43 pm

nie znam się , kupowałem na allegro w różnym czasie. rozbudowałem zestaw. 1 partia (stara) działa super.

a poźniej już pojawiają się problemy. sam nie umiem tego robić niestety.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 981
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lut 14, 2020 8:52 pm

Człowiek całe życie się uczy. Nie można poprzestawać na tym co się wie. Na forum jest mnóstwo tematów gdzie ktoś kupił sprzęt z wgranym softem, bo pojęcia nie miał o temacie, a potem sam zaczął flashować :)
Do odważnych świat należy. Kupuj programator poczytaj forum, jak nie znajdziesz odpowiedzi to pytaj, a na pewno ktoś pomoże i poprowadzi za rękę.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
zlomar
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 19, 2017 3:11 pm

pn lut 17, 2020 4:42 pm

Ja zaobserwowałem podobny problem w aktualnej wersji multiboad , rozłączanie następuje po zmianie adresu IP od ISP (Orange) czyli zazwyczaj gdzieś w nocy. Po zmianie adresu IP urządzenie nie wraca do stanu początkowego natomiast cały czas jest połączone w WiFi.

możecie coś podpowiedzieć czy to zamierzone działanie ze strony serwera ?
sprawdzałem na dwóch różnych sonoffach i objaw taki sam

Obecnie mam kilka wersji sonoff basic z różnymi wersjami w tym starsza wersja multiboard i tylko teraz jest taki objaw, mam też Yushan i sonoff mini oraz dedykowany moduł do bramy bySUPLA i na pozostałych wszystko działa poprawnie.
Zbyszek60
Posty: 72
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

wt lut 18, 2020 7:44 am

przechodziłem podobny problem
powiedz ile masz urządzeń wifi i z czym się łączą
z jednym ruterem ?
zlomar
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 19, 2017 3:11 pm

wt lut 18, 2020 4:40 pm

Mam ok 20 urządzeń, router od Orange FunBox2.0. Na routerze DHCP i do tego podłączone 3 x AP Unifi LR. Livebox tylko jako modem wifi ma wyłączone. AP na oddzielnych portach eth.
Zbyszek60
Posty: 72
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

wt lut 18, 2020 4:52 pm

Nie no to spoko
Ja właśnie też mam teraz ok 25 urządzeń na Unifi AP
Ale na początku miałem 8 gniazd NEO , 2 sonofy basic pod Ewelink na ruterku tplink
Jaja mi się robiły .. jedno się załaczało inne wyłączało
Gniazda mi wymieniali
A potem się dowiedziałem że pod jeden ruter mogę spiąć pod wifi max 8 urządzeń
Jak kupiłem Unifi AP LR problem zniknął
Teraz wszystko przeprogramowałem na Suplę i jest super
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ