Sterowanie brama garażowa

MarioSzczecin
Posty: 5
Rejestracja: ndz sie 25, 2019 9:57 pm

wt mar 10, 2020 5:23 pm

Proszę o pomoc w sterowaniu brama garażowa uchylna . Napęd Noname podłączona myszka Nice(zdjęcia w załączeniu )
Mam już podpięte sterowanie brama zewnętrzna ale teraz potrzebuje mieć jeszcze w telefonie bramę garażowa

0744ABA6-0185-49CA-81E7-FA2161BF12E5.jpeg
0744ABA6-0185-49CA-81E7-FA2161BF12E5.jpeg (2.45 MiB) Przejrzano 525 razy
09E2406F-42D2-4DD1-B352-2FFB4B42C9AB.jpeg
09E2406F-42D2-4DD1-B352-2FFB4B42C9AB.jpeg (1.94 MiB) Przejrzano 525 razy
CF6D62DD-5F15-4B6C-9CD0-AF028342D6CA.jpeg
CF6D62DD-5F15-4B6C-9CD0-AF028342D6CA.jpeg (1.7 MiB) Przejrzano 525 razy
MarioSzczecin
Posty: 5
Rejestracja: ndz sie 25, 2019 9:57 pm

wt mar 10, 2020 5:24 pm

Brama zewnętrzna
89387A5D-1EBD-4662-88B2-10B24DA18A40.jpeg
89387A5D-1EBD-4662-88B2-10B24DA18A40.jpeg (162.74 KiB) Przejrzano 521 razy
Brama zewnętrzna
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt mar 10, 2020 5:54 pm

Czy zdajesz sobie sprawę, że podłączając Sonoff-a Basic do bramy ryzykujesz uszkodzeniem sterownika lub porażeniem prądem kogoś kto się do tej bramy dotknie ?
maly_13
Posty: 59
Rejestracja: pt paź 28, 2016 3:55 am
Lokalizacja: Wlkp.

śr mar 11, 2020 3:46 am

Jeżeli jest dobrze przerobiony to nic się nie stanie osobiście jak ja tego nie robię nikomu nie wierzę (różne rzeczy widziałem). wiem że nie pochwalasz sonoofa do sterowania bramą ale jest to najtańsza opcja, robiłem kilka modułów i na esp 01 i 07.. ale nie licząc pracy koszta podobne więc po co marnować czas?
Najważniejsze że ten co to robi wiedział co robi.
w użyciu: supla, nettemp...
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 174
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

śr mar 11, 2020 5:33 am

maly_13 pisze:
śr mar 11, 2020 3:46 am
Jeżeli jest dobrze przerobiony to nic się nie stanie osobiście jak ja tego nie robię nikomu nie wierzę (różne rzeczy widziałem).
Piąty raz to czytam, warto używać przecinków.

Faktycznie za zaoszczędzone pieniądze można sobie życie przecież ułożyć.
3x SRW-01, 2x SBW-02, 3x ROW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
juras
Posty: 80
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

śr mar 11, 2020 5:57 am

maly_13 pisze:
śr mar 11, 2020 3:46 am
... ale jest to najtańsza opcja, ...
No wlasnie, najtansza opcja ale czy tak naprawde nie stac wlasciciela napedu na zakup modulu / modulow np. SBW-02?
Czy naprawde to jest az taki wydatek zeby nie uszkodzic centralki?
Nie dziala modul Zamel'a to zglaszasz i masz wymiane lub porade co i jak zrobic - bo znaja te moduly dobrze.
Poczytaj o Sonofach - na tym forum nawet. Czesto wystepuja jakies problemy, generuje bledy itd...
Mozna je uzywac oczywiscie ale np. do oswietlenia, sprawdzania temp. itp. Otwieranie bramy do garazu czy na posesje to chyba jednak juz co innego.
To jest troche jak podlaczanie pod suple alarmu - jesli nie boisz sie i jestes przygotowany na ryzyko, kto Ci zabrani :)
Osobiscie uwazam, jak juz mozna sie domyslec, ze najwazniejsze systemy powinny byc jak najmniej narazone na bledy np. alarm, bramy wjazdowe.
W domu, to co najwyzej swiatlo sie wlaczy przy jakims bledzie (samoczynnym zalaczeniu) a tak to brame nam otworzy lub alarm wylaczy (w najlepszym przypadku tylko go uruchomi)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 836
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr mar 11, 2020 6:32 am

Są sonoffy z przekaźnikiem bezpotencjałowym, a także inne tanie, w których nie trzeba nic przecinać ani podłączać 230V
juras
Posty: 80
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

śr mar 11, 2020 8:04 am

... wtedy pozostaje tylko nadzieja, ze podzespoly sa dobrej jakosci.

Niestey, kupujac cos tanio w Chinach dostajemy jakosc adekwatna do ceny

Czego bym nie kupowal u nich, zawsze ta zasada sie sprawdza: tanie = zazwyczaj gorsze
Nie "mowie", ze trzeba za to samo zaplacic wiecej zeby miec samopoczucie lepsze - bo nie chodzi o przeplacanie.

BTW. Byc moze w tym przypadku bedzie inaczej, ale ... kazdy sam decyduje co kupuje
emg
Posty: 31
Rejestracja: sob sty 04, 2020 2:56 pm
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

śr mar 11, 2020 9:31 am

Ja mam u siebie na 3 baramach: viewtopic.php?f=24&t=5784&hilit=kinium. Koszt rozsądny, póki co bez żadnych problemów. Zasilanie 12-24V, dwa wyjścia, dwa wejścia, obsługa DS albo DHT.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr mar 11, 2020 9:54 am

Temat Sonoff-ów Basic ociera się momentami o absurd.
Kilka dni temu dostałem od pewnej redakcji link z informacją, że właśnie napisali artykuł o sterowaniu bramą w oparciu o Suple.
Jak zobaczyłem to się załamałem. W artykule było poniższe zdjęcie/schemat.... Na szczęście wycofali się z tego pomysłu po moim komentarzu.

Zdjęcie zamieszczam z komentarzem.

TAK NIE ROBIĆ

Oryginalne zdjęcie przekreślone i dodany stosowny symbol.
Załączniki
sonoff-brama.jpg
sonoff-brama.jpg (65.93 KiB) Przejrzano 365 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”