Supla i HomeAssistant

rafi@onet.eu
Posty: 3
Rejestracja: wt mar 24, 2020 8:56 pm

wt mar 24, 2020 9:01 pm

Witajcie, miło mi trafić w wasze szanowne grono. Niestety nie wiem gdzie założyć wątek więc wciskam go tu.

Mam problem. Posiadam HomeAssistanta do którego chciałbym podłączyć dwa urządzenia Sonoff Basic które posiadają dołożony czujnik temperatury oraz wgraną suplę. Nie posiadam własnego serwera supla, korzystam z chmury. W jaki sposób zintegrować się ?

Komenda z oficjalnej strony nie pokazuje nowych urządzeń..

Kod: Zaznacz cały

supla:
  servers:
    - server: svr1.supla.org
      access_token: your_really_long_access_token
Dziekuje za pomoc :)
hZkgZK
Posty: 37
Rejestracja: pt sie 30, 2019 10:06 am

wt mar 24, 2020 9:10 pm

1. To pytanie raczej powinno trafić na forum community HA a nie tu
2. nie prościej wgrać do basiców esphome lub tasmote? plus jest taki że będzie o "jedno ogniowo" (server supli) mniej więc powinno działać lepiej
3. czy poprawnie skonfigurowałeś HA? tzn czy podałeś tam gdzie wskazane access token? i poprawny adres serwera?
rafi@onet.eu
Posty: 3
Rejestracja: wt mar 24, 2020 8:56 pm

wt mar 24, 2020 9:18 pm

1. Nie wiem gdzie powinno trafić, dlatego zapytałem u Was.
2. Od sprzedawcy otrzymałem już oprogramowanie supla.
3. Wstawiłem w miejsce access_token: mój tonen
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

śr mar 25, 2020 7:29 am

rafi@onet.eu pisze:
wt mar 24, 2020 9:18 pm
1. Nie wiem gdzie powinno trafić, dlatego zapytałem u Was.
2. Od sprzedawcy otrzymałem już oprogramowanie supla.
3. Wstawiłem w miejsce access_token: mój tonen
A serwer? skopiowałeś czy zmieniłeś na swój? HA obecnie wspiera tylko światła i przełączniki z tego co pamiętam, jeżeli masz tylko to jedno urządzenie na supli to naprawdę jest to niepotrzebna komplikacja.
Poczytaj sobie tu. Bramka AIS działa na HA.
rafi@onet.eu
Posty: 3
Rejestracja: wt mar 24, 2020 8:56 pm

śr mar 25, 2020 7:47 am

Mam dwa switche oraz dwa termometry. Zmieniłem serwer na swój.
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

śr mar 25, 2020 8:14 am

To nie pomogę więcej, ja używam clienta mqtt z supla i wszystko hula bez zająknięcia.
hZkgZK
Posty: 37
Rejestracja: pt sie 30, 2019 10:06 am

śr mar 25, 2020 10:00 am

polecam wrzucić esphome na basic i nie bedzie problemu
raczek
Posty: 9
Rejestracja: sob lis 03, 2018 12:22 pm

czw mar 26, 2020 5:20 am

Czyli rozumie ze skonfigurowales wg manuala ?
1.zamieniles wartosc na twoj server :
2.wygenerowales token i wkleiles go w access_token: ?
Restart Hardware dla pewnosci ze zaczyta ?
wejdz w HA - Konfiguracja -Rejestr Encji i zobacz czy tu sa widoczne urzadzenia supla .

Napewno sa ;)

Pozdrawiam.
rosol01
Posty: 11
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 9:45 pm

pn mar 30, 2020 8:25 pm

rafi@onet.eu pisze:
śr mar 25, 2020 7:47 am
Mam dwa switche oraz dwa termometry. Zmieniłem serwer na swój.
Jeśli postawiłeś swój serwer HA oraz supli to możesz również zainstalować mqtt serwer, clienta mqtt dla supli i wszystko tam wrzucać. Miałem podobny problem z licznikiem mew 01 i tak zrobiłem. Teraz wszystko śmiga. Opisy dla wszystkich konfiguracji znajdziesz na tym forum oraz oficjalnym home assistanta.
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

sob kwie 04, 2020 8:53 pm

On posiada serwer HA, nie ma od supli. W tym wypadku można sterować tymi urządzeniami lecz przez linki, nie będzie powiadomień o stanie urządzenia. Lepiej będzie dla ciebie zmienić jednak suple na esphome
ODPOWIEDZ