Strona 1 z 1

Supla i HomeAssistant

: wt mar 24, 2020 9:01 pm
autor: rafi@onet.eu
Witajcie, miło mi trafić w wasze szanowne grono. Niestety nie wiem gdzie założyć wątek więc wciskam go tu.

Mam problem. Posiadam HomeAssistanta do którego chciałbym podłączyć dwa urządzenia Sonoff Basic które posiadają dołożony czujnik temperatury oraz wgraną suplę. Nie posiadam własnego serwera supla, korzystam z chmury. W jaki sposób zintegrować się ?

Komenda z oficjalnej strony nie pokazuje nowych urządzeń..

Kod: Zaznacz cały

supla:
  servers:
    - server: svr1.supla.org
      access_token: your_really_long_access_token
Dziekuje za pomoc :)

Re: Supla i HomeAssistant

: wt mar 24, 2020 9:10 pm
autor: hZkgZK
1. To pytanie raczej powinno trafić na forum community HA a nie tu
2. nie prościej wgrać do basiców esphome lub tasmote? plus jest taki że będzie o "jedno ogniowo" (server supli) mniej więc powinno działać lepiej
3. czy poprawnie skonfigurowałeś HA? tzn czy podałeś tam gdzie wskazane access token? i poprawny adres serwera?

Re: Supla i HomeAssistant

: wt mar 24, 2020 9:18 pm
autor: rafi@onet.eu
1. Nie wiem gdzie powinno trafić, dlatego zapytałem u Was.
2. Od sprzedawcy otrzymałem już oprogramowanie supla.
3. Wstawiłem w miejsce access_token: mój tonen

Re: Supla i HomeAssistant

: śr mar 25, 2020 7:29 am
autor: Sibikk
rafi@onet.eu pisze:
wt mar 24, 2020 9:18 pm
1. Nie wiem gdzie powinno trafić, dlatego zapytałem u Was.
2. Od sprzedawcy otrzymałem już oprogramowanie supla.
3. Wstawiłem w miejsce access_token: mój tonen
A serwer? skopiowałeś czy zmieniłeś na swój? HA obecnie wspiera tylko światła i przełączniki z tego co pamiętam, jeżeli masz tylko to jedno urządzenie na supli to naprawdę jest to niepotrzebna komplikacja.
Poczytaj sobie tu. Bramka AIS działa na HA.

Re: Supla i HomeAssistant

: śr mar 25, 2020 7:47 am
autor: rafi@onet.eu
Mam dwa switche oraz dwa termometry. Zmieniłem serwer na swój.

Re: Supla i HomeAssistant

: śr mar 25, 2020 8:14 am
autor: Sibikk
To nie pomogę więcej, ja używam clienta mqtt z supla i wszystko hula bez zająknięcia.

Re: Supla i HomeAssistant

: śr mar 25, 2020 10:00 am
autor: hZkgZK
polecam wrzucić esphome na basic i nie bedzie problemu

Re: Supla i HomeAssistant

: czw mar 26, 2020 5:20 am
autor: raczek
Czyli rozumie ze skonfigurowales wg manuala ?
1.zamieniles wartosc na twoj server :
2.wygenerowales token i wkleiles go w access_token: ?
Restart Hardware dla pewnosci ze zaczyta ?
wejdz w HA - Konfiguracja -Rejestr Encji i zobacz czy tu sa widoczne urzadzenia supla .

Napewno sa ;)

Pozdrawiam.