Wemos d1 mini skrzynka na listy

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 15, 2020 3:54 pm

Takie jest założenie w działaniu sensorów. Jeśli np. masz sensor otwarcia bramy i mógłbyś zmienić stan takiego sensora, to brama byłaby cały czas otwarta, a np. Twoja żona w swojej aplikacji widziałaby, że jest zamknięta. Chyba w tym wszystkim nie o to chdzi?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

śr kwie 15, 2020 4:01 pm

Spoko rozumiem, ale w założeniu mamy wirtualny sensor i to jeszcze do obsługi skrzynki na listy, którego stan załączamy fizycznie.
Więc dlaczego by nie zresetować stanu programowo ;) Zaoszczędziłoby to jedno GPIO.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 15, 2020 4:10 pm

A co Ty jeszcze przy tej skrzynce chcesz podłączać, że musisz tak mocno oszczędzać GPIO?
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Wemos na A...o kosztuje 27,95 zł / 11 GPIO = 2,54 zł za 1 GPIO. Faktycznie przyoszczędzisz :lol: :lol: :lol:

A już na poważnie, to przypuszczam, że taka zmiana wiązałaby się z przebudową oprogramowania po stronie serwerowej.
I również logiczniejsze wydaje się zdjęcie flagi "poczta" za pomocą drugiego kontaktronu lub fizycznego przycisku. Wyciągasz fizycznie korespondencję i zmieniasz stan skrzynki w Supli.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

śr kwie 15, 2020 4:23 pm

Hehe widzę, że humor dopisuje. :D
Może i masz rację co do ceny jednego GPIO, ale to jest w przypadku gdy masz możliwość fizycznie kablami wjechać do skrzynki na listy.
Gdy skrzynka jest w bloku na parterze (a Ty nie mieszkasz przez ścianę ze skrzynką), to już albo trzeba kombinować z podwójnym radiem albo przyciskiem gdzieś w domu sprzężonym z kontrolerem WiFi. A chyba prościej by było reset z poziomu aplikacji. Nie uważasz? Bardziej o prostotę tu chodzi niż o koszty.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 15, 2020 4:29 pm

Oczywiście z tym oszczędzaniem to potraktuj to jako żart :D . Tak mi się skojarzyło po Twoim wpisie.
A odnośnie GPIO i wykorzystania np. nadajników radiowych w postaci pilotów, to rzeczywiście jeśli chcielibyśmy zdejmować flagę poczty przy skrzynce to musimy zastosować dwukanałowe sterowanie. Tak robię u siebie - wkrótce opis tego rozwiązania (ze względu na sporą odległość i konstrukcję budynku nawet RFM69 nie dało rady). Można też zastosować pilot jednokanałowy, a flagę zdejmować przyciskiem w domu przy bramce sterowanie radiowe <-> Supla - jak zresztą słusznie napisałeś.

I jeszcze odnośnie prostoty rozwiązania, to takie warunki obsługi czujników (celowo pogrubiłem to słowo) są zgodne z założeniem działania czujników. Nie można ręcznie z poziomu aplikacji wpływać na ich stan, który będzie niezgodny z rzeczywistością. Uruchomienie kanału typu sensor według Twojego założenia generowałoby w przyszłości więcej problemów niż pożytku.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

śr kwie 15, 2020 4:54 pm

Spoko akurat znam się na żartach. :D
Ja akurat u siebie mam do pokonania 3 piętra w dół i grube żelbetonowe (czy tam żelbetowe, jak kto woli) ściany.
Więc radio w domu odpada.
Ale wykombinowałem inny sposób. Otóż na klatce są dwa piony (jeden od wody, drugi elektryczno-telekomunikacyjny).
Jak się okazuje w tym drugim znajduje się kabel do mojego domofonu (wykorzystana jest tylko jedna para).
Więc tak pomyślałem, że pozostałe przewody wykorzystam do zasilenia radiowego odbiornika (i odbioru od niego sygnału po kablu).
Sam odbiornik umieszczę w tym pionie na parterze (bo on będzie miał do pokonania już tylko 5-6 m do skrzynki na listy (bez ścian).
W skrzynce będzie zwykły mały chiński pilot (do którego jedynie trzeba będzie podłączyć kontaktron), którego bateria starczy na długo (jak to w tego typu pilotach). Pilot z radioodbiornikiem na A.. to koszt rzędu 20-25 PLN.
1CH mini .JPG
1CH mini .JPG (21.51 KiB) Przejrzano 623 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 15, 2020 5:06 pm

To jest słuszna koncepcja. Pytanie, czy ten odbiornik wystawia na którymś pinie zmianę stanu logicznego przy naciśnięciu klawisza pilota (jest sparowany z pilotem), czy też ma wyjście DATA i trzeba dostosować oprogramowanie bramki aby dekodowało sygnał i reagowało na kod.
W pierwszym przypadku warto byłoby zastosować optoizolację. Dość sporo kabla domofonowego i współdzielenie kabla z domofonem wróży problemy. W drugim przypadku transmisja danych (w tego typu odbiornikach jest to z reguły 4800 bodów) też może być problematyczna przy zastosowaniu współdzielonego kabla z domofonem.
Podaj linka do tego odbiornika.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

śr kwie 15, 2020 5:11 pm

Jednokanałowy taki: https://pl.aliexpress.com/item/32997135 ... 2e0e4rlx4d
lub
4-kanałowy (w Polszy na miejscu) taki: https://allegro.pl/oferta/modul-radiowy ... 7941894123

Poza tym mam też drugą koncepcję. 8-)
Wykorzystanie kabla skrętkowego, który również idzie do mnie do domu, a jest całkowicie nie używany.
Musiałbym tylko poprosić administratora aby mi go odłączył ze switcha. Wtedy tylko zrobić dwie przejściówki i heja.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 15, 2020 5:15 pm

Ok, czyli odbiornik sparowany z pilotem i wystawia na wyjściu stan logiczny. W takiej sytuacji zastosowałbym przy ESP transoptor.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

śr kwie 15, 2020 5:20 pm

Robert Błaszczak pisze:
śr kwie 15, 2020 5:15 pm
W takiej sytuacji zastosowałbym przy ESP transoptor.
O podłączeniu transoptora to będę musiał jeszcze sobie doczytać (tak to jest jak się kończy tylko podstawówkę:), chyba, że wrzuciłbyś jakiś mikro schemat podłączenia tego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”