Wemos d1 mini skrzynka na listy

Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

śr kwie 15, 2020 5:59 pm

klew pisze:
pn kwie 13, 2020 9:09 pm
Przyciski na pinach 5 i 6 odpowiednio ustawiają lub czyszczą flagę w sensorze. Jest ustawiony tam pullup, więc wystarczy je zwierać do GND, aby było widać efekt.
Przyciskiem może być kontaktron, mikroprzełącznik, ...
A wracając do oprogramowania (bardziej jego testowania), to mi czujnik się wyświetla poprawnie, ale nie reaguje na zmiany stanu
(tz. poprawnie wykonuje SET a nie reaguje na CLEAR). :?: @klew, być może coś jest z buttonami.
Ostatnio zmieniony śr kwie 15, 2020 7:40 pm przez Xoggo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 15, 2020 6:00 pm

Proszę schemat:
mailbox_opto.jpg
mailbox_opto.jpg (80.46 KiB) Przejrzano 758 razy
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

śr kwie 15, 2020 6:05 pm

Super dzięki Roberto za schemat, będzie dla potomnych. 8-)
Jednocześnie ustrzeże przed dalszym zadawaniem takich prostych pytań przez innych:)
Rozumiem, że instalujemy go w przypadku gdy mamy dwa różne zasilania tych urządzeń?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 15, 2020 6:16 pm

Tu bardziej chodzi o wyeliminowanie możliwości zakłóceń pochodzących z przewodów domofonowych. Te zakłócenia nie będą tak silne aby zapalić diodę w transoptorze ale przy podłączeniu bezpośrednim do ESP mogą powodować problemy.
Ważna uwaga. Na schemacie podałem na zasilanie układu transoptora 5V ze względu na to, aby skorzystać z jednego zasilacza 5V (3.3V będzie za mało do zasilenia odbiornika radiowego) oraz trzech żył przewodów. Jeśli masz wolne 4 żyły, to na zasilanie układu transoptora dałbym 3.3V, a czwartą żyłą zasiliłbym odbiornik radiowy z 5V. Wemos D1 mini radzi sobie dobrze z poziomem logicznym 5V, ale bezpieczniej i poprawniej byłoby sterować GPIO poziomem logicznym 3.3V.

Edit: Napisałem zanim pomyślałem. Sensowniej zrobić to tak, jak na poniższym schemacie. Nie mamy wtedy żadnych problemów z poziomami stanów logicznych. A dalej wystarczą trzy przewody.
mailbox_opto2.jpg
mailbox_opto2.jpg (81.16 KiB) Przejrzano 745 razy
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1119
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr kwie 15, 2020 9:39 pm

Xoggo pisze:
śr kwie 15, 2020 5:59 pm
A wracając do oprogramowania (bardziej jego testowania), to mi czujnik się wyświetla poprawnie, ale nie reaguje na zmiany stanu
(tz. poprawnie wykonuje SET a nie reaguje na CLEAR). :?: @klew, być może coś jest z buttonami.
U mnie działa ;P

Które GPIO używasz? Sygnał powinien być podany przez zwarcie tego pinu do GND. Czego używasz za przycisk?

Wracając do tej bujnej dyskusji, która tu się rozwinęła. Idea takiego podejścia do czujnika poczty jest taka, że skrzynka na listy ma dwa zdarzenia, które zmieniają stan sensora. Jedno to podniesienie klapki przez listonosza (i założenie, że wrzucił list), a drugie to otwarcie drzwiczek kluczykiem (i założenie, że wyciągnąłeś pocztę).
Dzięki temu nie musisz resetować tego stanu ręcznie, tylko robi się to automatycznie. Więc nie chodzi o to, że robię jakiś dodatkowy fizyczny przycisk, do resetowania stanu.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

śr kwie 15, 2020 9:54 pm

Na razie próbowałem na GPIO 1 i 13, a wcześniej na 13 i 15, 14 i 16 (Wemos D1 mini), choć to dla mnie bez znaczenia, na których to testuję.
W ramach testów do zwarcia GND z GPIO wykorzystuję prowizorkę - zwykły kabel 8-)

Ten kod:
Supla::Sensor::VirtualBinary *sensor = new Supla::Sensor::VirtualBinary;
Supla::Control::Button *buttonSet = new Supla::Control::Button(1, true, true);
Supla::Control::Button *buttonClear = new Supla::Control::Button(3, true, true);
buttonSet->willTrigger(*sensor, Supla::Control::Button::ON_PRESS, Supla::Sensor::VirtualBinary::SET);
buttonClear->willTrigger(*sensor, Supla::Control::Button::ON_PRESS, Supla::Sensor::VirtualBinary::CLEAR);
Edit: Zaczęło wkońcu działać jak przełączyłem funkcję z czujnika poczty na czujnik otwarcia furtki - i z powrotem. Dziwne :shock:
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1119
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr cze 03, 2020 7:50 pm

Sk_uter pisze:
śr cze 03, 2020 7:42 pm
Kiedy swoje będziesz robić, bo jestem ciekaw efektu, ja może z elektrykiem coś pokombinuje. Spróbuję na początek coś na krótko do testów zrobić. Można ten moduł odpalić jakimś zasilaczem 24 V?
Złożyłem ten układ i testowałem na biurku (tylko bez podłączenia pod SBW, bo ten siedzi w automacie od bramy). Zmontowałem na mikroprzełącznikach, ale potem zastanawiałem się jak to wszystko zamontować w samej skrzynce i na więcej czasu nie miałem ;)
Używałem zasilacza 24V.
IMG_20200426_011105.jpg
IMG_20200426_011105.jpg (78.34 KiB) Przejrzano 528 razy
Sk_uter
Posty: 231
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

śr cze 03, 2020 8:09 pm

To czarne to przekaznik? A gdzie wspomniana dioda?

Kiedy będziesz testował z modułem?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1119
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr cze 03, 2020 8:34 pm

Sk_uter pisze:
śr cze 03, 2020 8:09 pm
To czarne to przekaznik? A gdzie wspomniana dioda?

Kiedy będziesz testował z modułem?
Czarne to przekaźnik. Dioda jest widoczna na zdjęciu - jest w dolnym narożniku pod przekaźnikiem.

W sumie mógłbym to pod SBW podłączyć na próbę, bo to powinno łątwo pójść. Dam znać, jak sprawdzę.
Sk_uter
Posty: 231
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

śr cze 03, 2020 8:52 pm

Super, czekam na info.

Może udałoby się nagrać jakiś krótki testowy filmik jak czujniki działają czy zmienia się stan.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”