Wemos d1 mini skrzynka na listy

Sk_uter
Posty: 230
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

czw cze 25, 2020 7:28 pm

klew pisze:
śr cze 03, 2020 8:34 pm
Sk_uter pisze:
śr cze 03, 2020 8:09 pm
To czarne to przekaznik? A gdzie wspomniana dioda?

Kiedy będziesz testował z modułem?
Czarne to przekaźnik. Dioda jest widoczna na zdjęciu - jest w dolnym narożniku pod przekaźnikiem.

W sumie mógłbym to pod SBW podłączyć na próbę, bo to powinno łątwo pójść. Dam znać, jak sprawdzę.
Pokazywałem elektrykowi to po pytał po co 2 przekaźniki zastosowałeś i drugie pytanie po co ma być ta dioda o której mówił:
pzygmunt pisze:
pn kwie 13, 2020 10:03 pm
Na zasilaniu cewki przekaźnika powinna też być dioda.
No i ostatnie pytanie jak moduł chce dać schowany w domu, a kontraktory dam w skrzynce to kabel 3 żyłowy do takiej instalacji mi wystarczy? (2 żyły do zasilania i 3 do czujnika?)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1118
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw cze 25, 2020 9:47 pm

Sk_uter pisze:
czw cze 25, 2020 7:28 pm


Pokazywałem elektrykowi to po pytał po co 2 przekaźniki zastosowałeś i drugie pytanie po co ma być ta dioda o której mówił:

No i ostatnie pytanie jak moduł chce dać schowany w domu, a kontraktory dam w skrzynce to kabel 3 żyłowy do takiej instalacji mi wystarczy? (2 żyły do zasilania i 3 do czujnika?)
Tam jest jeden przekaźnik (to czarne). Te dwa zielone to włączniki/krańcówki - można zamiast nich dać kontaktrony. Dioda jest chyba po to aby zabezpieczyć układ przed prądem indukowanym na cewce przekaźnika.
3 przewody wystarczą, ale zawsze warto mieć więcej ;)
Sk_uter
Posty: 230
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

czw cze 25, 2020 10:06 pm

A testowałeś coś dalej?

To czemu na zdjęciu widać jakby mostkowanie przekaźników, bo coś kabli za dużo tam jest przy przekaźniku.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 516
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw cze 25, 2020 10:29 pm

Sk_uter pisze:
czw cze 25, 2020 10:06 pm
To czemu na zdjęciu widać jakby mostkowanie przekaźników, bo coś kabli za dużo tam jest przy przekaźniku.
Te dodatkowe ciemne kable to cień od lampy fizycznych przewodów :D
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Sk_uter
Posty: 230
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt cze 26, 2020 1:36 pm

Zrobiliśmy według schematu z sbw-02 przekaźnik 12 V i jeden kontraktor zmienia stan 0 a drugi na 12, lecz w aplikacji cały czas pokazuje czujnik jakby był na 1 nie chce wskoczyć na 0, co może być przyczyną.

Edit
Okey juz nie aktualne działa jednak trzeba było trzymać kontraktor i czujnik działa według schematu, test zrobiony. Później będziemy łączyć na stałe
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9136
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 26, 2020 1:48 pm

Wrzuć schemat podłączenia
Sk_uter
Posty: 230
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt cze 26, 2020 3:53 pm

Już jak edytowałem post, udało mi się połączyć. Zgodnie z schematem który podano wyżej i wszystko działa, jeden kontraktor trzeba było trzymać, nie naciskać.

Jedynie te kropki da się jakoś usunąć obok ikonki poczty albo chociaż zostawić jedną, bo nie rozumiem po co pojawiają się dwie
Załączniki
SmartSelect_20200626-174842_SUPLA.jpg
SmartSelect_20200626-174842_SUPLA.jpg (26.19 KiB) Przejrzano 321 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9136
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 26, 2020 4:04 pm

One oznaczają czy czujnik jest online czy offline.
Sk_uter
Posty: 230
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt cze 26, 2020 5:34 pm

Wiem wiem, ale po co dwa? W innych urządzeniach chyba jest tylko po prawej jak jest offline
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9136
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 26, 2020 5:46 pm

Tak wizualnie pasowało. Dla równowagi ;)
Przy sterowaniu widać po której stronie są przyciski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”