Supla gate + Nice spido

carnecik
Posty: 13
Rejestracja: sob sty 19, 2019 12:53 pm

czw lip 02, 2020 8:35 pm

Hej, podłączyłem esp8266 na lolin nodemcu v3 pod suple do bramy garażowej Nice spido. Nie posiadam pilotów do tej bramy i dodatkowo używam pilota uniwersalnego który tak jak supla steruje wejściem "SKOK PO SKOKU". Działa to tak jak krok po kroku czyli (działa to na zwarcie z masą odp pinu) :
01) zwarcie - start bramy (np z pozycji zamkniętej)
02) brama dojeżdża do krańcówki i zatrzymuje sie
03) zwarcie - dla bramy to jest info ze brama sie zatrzymała (tak jakby nie zbierała info z krańcówki ze juz to zrobiła)
04) ponowne zwarcie - start bramy ( z pozycji otwartej w naszym przypadku do zamkniętej)
05) brama dojedzie do końca (dzięki funkcji nauki zwolni obroty silnika kilka sekund przed zamknięciem żeby nie trzasło) krańcówki zamyka obwód i brama zamknięta staje
06) zwarcie - nic się nie dzieje bo to info do bramy że zamknięta
07) wracamy do punktu 01

W efekcie supla działa tak że żeby zamknąc czy otworzyć bramę muszę dwa ( lub kilka) razy przesunąć pasek zamknij bramę i kliknąć w zamknij bramę. W supla gate ustawiłem że przekaźnik ma załączyć się na jedną sekundę... Czy można dodać żeby "klikał" dwa razy np 2-3 sekundy jeden po drugim? Czy może ja coś źle skonfigurowałem w samym spido, bardzo proszę o pomoc w tym temacie i przepraszam jeśli jes to opisane w sposób nie zrozumiały, jak coś odpowiem chętnie na pytania. PS. Przed tą bramą mam jeszcze jedną dwuskrzydłową nad którą też już powoli zaczynam pracę...i potrzebuje sprzeglic jedna z drugą 😊
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8864
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lip 02, 2020 9:15 pm

Coś masz źle podłączone albo źle ustawione.
Wyjście przekaźnika ESP powinieneś podłączyć pod zaciski 5 i 8.
Nie trzeba kombinować z żadnym podwójnym impulsem. Jeden powinien wystarczyć.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt lip 03, 2020 7:48 am

Pilotem też musisz taki podwójny sygnał stosować?
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 598
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pt lip 03, 2020 11:40 am

Ja mam tako samo w centrali HB5 i tego nie można zmienić. Wznowienie ruchu bramy wymaga podwójnego naciśnięcia z pilota bądź aplikacji, ale do centrali nie mam podłączonych fotokomórek ani zewnętrznych krańcówek (krańcówki wbudowane są w siłowniki) i to może dlatego.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt lip 03, 2020 1:56 pm

Programowo można to bez problemu zrobić.
Używasz gotowego softu, czy sam kompilujesz? Jeśli kompilujesz, to z którego projektu: supla-espressif czy na Arduino IDE?
carnecik
Posty: 13
Rejestracja: sob sty 19, 2019 12:53 pm

pt lip 03, 2020 9:33 pm

"Pilotem też musisz taki podwójny sygnał stosować?"

Tak pilotem też... Dwa... Trzy naciśnięcia... Otwiera.. To samo z zamknięciem
carnecik
Posty: 13
Rejestracja: sob sty 19, 2019 12:53 pm

pt lip 03, 2020 9:36 pm

Lucas : no to widzisz czyli sprawność typu dwa kliknięcia w ciągu kilku sekund mogło by pomóc w sofcie Gate
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 598
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn lip 06, 2020 8:29 pm

carnecik pisze:
pt lip 03, 2020 9:36 pm
Lucas : no to widzisz czyli sprawność typu dwa kliknięcia w ciągu kilku sekund mogło by pomóc w sofcie Gate
Ja uważam, że te dwa kliknięcia (przynajmniej na przykładzie centrali HB5) to zupełna pomyłka. Gdyby przy gate były dwa kliknięcia, to więcej narobiłbym sobie złego niż dobrego, bo nie wiem czy ktoś wcześniej już nie kliknął raz na pilocie. Wtedy bez kontroli bramy na kamerze nie zaryzykowałbym jej otwarcia. A w HB5 działa to tak, że po każdym ruchu bramy musisz nacisnąć raz pilot (żeby wysłać sygnał stop) i drugi raz w celu wyzwolenia ruchu. Jeśli po otwarciu lub zamknięciu ktoś kliknie już raz na pilocie, to wystarczy wtedy nacisnąć drugi raz na dowolnym pilocie lub przycisku zewnętrznym, żeby wywołać otwarcie bramy - więc u mnie akurat podwójne kliknięcie by się nie sprawdziło.
Wolę tak jak jest :)
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
carnecik
Posty: 13
Rejestracja: sob sty 19, 2019 12:53 pm

czw lip 16, 2020 8:09 am

Hejka, pogrzebałem trochę przy napędzie NICE SPIDO w poszukiwaniu w poszukiwaniu rozwiązania i dla potomnych gdyby ktoś borykał się z tym samym w/w problemem, a oto rozwiązanie tzw. podwójnego kliknięcia w pilota do otwarcia. Otóż należy wyłączyć w napędzie ( programowo ) tzw. Fototest - odsyłam do instrukcji, jest tam ładnie napisane jak to zrobić. Po wyłączeniu pilot działa w sposób 1 kliknięcie - otwarcie bramy - 1 kliknięcie zamknięcie bramy, czyli w apce SUPLA też przesuwamy raz otwórz/zamknij bramę i 1 raz klikamy :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8864
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lip 16, 2020 8:25 am

Dzięki za info
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”