Skoki temperatury w termostacie ds18b20 do 85 st.

mechatronikaPL
Posty: 11
Rejestracja: śr lip 08, 2020 9:10 am

ndz lip 12, 2020 8:23 am

Witam,
Udało mi się uruchomić termostat z wątku : https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?f=10&t=5320 czujnik ds18b20, esp 2266.
Niestety co jakiś czas czujnik odczytuje błędnie temperaturę 85 stopni (zazwyczaj w równych odstępach czasu), jak w załączniku . Z tego co czytałem może być to wina zbyt szybkiego odczytu danych z czujnika jednak nie wiem jak można temu zaradzić. Czy ktoś spotkał się z tym problemem i udało się go rozwiązać?
Załączniki
Screenshot_20200712-000507_SUPLA.jpg
Screenshot_20200712-000507_SUPLA.jpg (94.53 KiB) Przejrzano 250 razy
jarsyb
Posty: 7
Rejestracja: ndz maja 31, 2020 4:03 pm

ndz lip 12, 2020 10:50 am

Mam to samo na sofcie SonoffBasic-DS-Multi (viewtopic.php?f=24&t=5309) codziennie o 5.58 w momencie restartu połączenia internetowego. U mnie skacze do 68.25 trochę drażniące, ale można z tym żyć :)
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 988
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz lip 12, 2020 6:21 pm

To można rozwiązać oprogramowaniem.
Na nowej wersji biblioteki na arduino ide nie powinno być tego problemu
mechatronikaPL
Posty: 11
Rejestracja: śr lip 08, 2020 9:10 am

ndz lip 12, 2020 8:50 pm

O dziękuję za podpowiedź. Nowsza bibliotek Dallas Temperature powinna wystarczy? czy jakiejś jeszcze szukać?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 988
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz lip 12, 2020 9:20 pm

mechatronikaPL pisze:
ndz lip 12, 2020 8:50 pm
O dziękuję za podpowiedź. Nowsza bibliotek Dallas Temperature powinna wystarczy? czy jakiejś jeszcze szukać?
Nowa wersja SuplaDevice. Tylko wtedy program trzeba przepisać na nową wersję biblioteki.
mechatronikaPL
Posty: 11
Rejestracja: śr lip 08, 2020 9:10 am

wt lip 14, 2020 7:05 am

Jakby ktoś poszukiwał takiego samego rozwiązania jak ja to jest już dostępne w głównym wątku na stronie 16
https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?f=10&t=5320
Wymieniłem czujniki i wgrałem nową binarkę od Elmayas i od tego czasu działa pięknie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”