Nowy budynek/okablowanie

Mati_M92
Posty: 8
Rejestracja: wt lip 21, 2020 5:26 am

śr lip 22, 2020 6:59 pm

Sk_uter pisze:
śr lip 22, 2020 5:58 pm
To w nowych instalacjach każde gniazdko, światło podłączone jest bezpośrednio pod rozdzielnie?
Wydaje mi się że z gniazdko to nie ma dużego problemu, dajesz do każdego moduł ROW-01 i będziesz sterował, większy problem jest z włącznikami, bo jeśli masz stara instalacje puszkową to nie będziesz miał w włączniku przewodu N i już nie podepniesz modułu. Tak mi się wydaje ale specjalistą nie jestem, jeśli się mylę proszę poprawcie mnie
Sk_uter
Posty: 225
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

śr lip 22, 2020 7:20 pm

Chyba masz rację, bo właśnie chciałem zrobić sterowanie podwójnym światłem, ale podobno brakuje jednego kabla lub musiałbym zrezygnować z podziału światła na pół wtedy jeden kabel zrobi się wolny i można z niego zrobić ten neutralny i kombinowałem, aby to zrobić z rozdzielni ale wychodzi na to, że się nie da tego ominąć, a szkoda bo w tym jednym pokoju najbardziej mi brakuje, a bez dodatkowego remontu z dołożeniem kabla się nie obejdzie.
forall
Posty: 133
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

śr lip 22, 2020 7:35 pm

Poszukaj włączników na allegro, sam szukałem do starego domu gdzie mam dwa kable i coś się już pojawia bez N, zworkę jakąś tam zrobić trzeba i nawet z suplą widziałem...
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 1xMEW-01
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1241
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 22, 2020 7:41 pm

Zgadza się. Sam takowy użytkuję w pokoju dziecka, w którym brakuje właśnie przewodu neutralnego.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Sk_uter
Posty: 225
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

śr lip 22, 2020 7:49 pm

Pokażcie o co chodzi, a macie takie na 2 pstryczki? Tylko kurde mamy włączniki i gniazdka jednego typu, a obudowy pewnie przełożyć się nie da.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1241
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 22, 2020 7:56 pm

Proszę: https://www.houseiq.pl/pl/p/Przelacznik ... YA-2CS/878
Napisz do nich, czy wgrają Ci firmware dla Supli do tego modelu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Sk_uter
Posty: 225
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

śr lip 22, 2020 8:03 pm

Z tymi dotykowymi gdzieś się spotkałem, ale SON OFF gdzie wgrywają suple, ale nie wiem czy tam też N nie trzeba, a takich zwykłych włączników podwójnych nie da się przerobić, aby działały bez N przy zachowaniu podwójnej żarówki? Bo wolałbym pozostać przy wszystkich jednakowych włącznikach jak już jeden rodzaj mam.
Sk_uter
Posty: 225
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt lip 24, 2020 6:24 pm

W module Zamela nie idzie też jakoś zewrzeć kabli aby N ominąć jak to jest w przypadku modułu, który wskazaliście lub jakiś DIY, który da się wykorzystać do normalnego włącznika?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt lip 24, 2020 7:30 pm

Sk_uter pisze:
pt lip 24, 2020 6:24 pm
W module Zamela nie idzie też jakoś zewrzeć kabli aby N ominąć jak to jest w przypadku modułu, który wskazaliście lub jakiś DIY, który da się wykorzystać do normalnego włącznika?
Moduły Zamela wymagają N. Przeróbka raczej nie jest prostą sprawą.
Niektóre sonoffy i shelly występują w wersjach bez N.
Sk_uter
Posty: 225
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt lip 24, 2020 7:56 pm

Dopuszkowe?

Edit
Sonoff znalazłem tylko jeden mini co dopuszkowy jest, ale N jest w schemacie, ale Shelly znalazłem coś takiego: https://allegro.pl/oferta/shelly-dimmer ... e=facebook

Niby pisze bez N, ale czy to jest dla podwójnego światła?

Znalazłem na innej stronie schemat z podwójnym przyciskiem: https://botland.com.pl/pl/shelly-automa ... 02166.html
Ale tutaj w schemacie widać jednak N, ktoś wie o co dokładnie tutaj chodzi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”