Nowy budynek/okablowanie

forall
Posty: 133
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

śr lip 22, 2020 11:04 am

On na supli się nie musi znać, tylko żebyś miał gdzie te modułu poinstalować :-) Ja tutaj dałęm ciała... U mnie elektryk montował licznik MEW-01 i jedyne co to pomylił kierunki przy cewkach :-)
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 1xMEW-01
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 598
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

śr lip 22, 2020 11:51 am

Mati_M92 pisze:
śr lip 22, 2020 9:26 am
Lucas pisze:
śr lip 22, 2020 9:20 am
Mati_M92 pisze:
wt lip 21, 2020 12:14 pm
No tak puszki napewno będą kieszeniowe wszędzie, właśnie pod moduły. Ogólnie sporo jest modułów dedykowanych pod suple, może uda ogarnąć mi się najpotrzebniejsze rzeczy z supla, a jeśli nie to będę kombinował i łączył inne systemy
Jeśli będziesz to robił z pomocą elektryka, to ustal z nim wszystkie szczegóły. Jeśli trafisz na pasjonata, to będziesz zadowolony, bo będzie patrzył na całą instalację Twoimi oczyma, a nie patrzył swojej wygody. Spiszcie wszystko, co gdzie ma być i pamiętaj, że puszki kieszeniowe dajesz w określonym celu, a nie tylko po to by elektryk miał więcej miejsca na połączenia. Bo kiedyś zajrzysz do puszki kieszeniowej i się okaże, że modułu do niej nie wsadzisz :)
Ze swoim elektrykiem rozmawiałem wcześniej tylko o instalacji elektrycznej, teraz mnie tknęło ze może warto by zrobić coś więcej 😂 zastanawiam się czy mój elektryk będzie wiedział o co mi chodzi 😂 i czy damy radę to jakoś ogarnąć😂 akurat puszki kieszeniowe już z nim załatwiłem, bo wcześniej chodził mi po głowie system fibaro. Z fachowcem będę się widział na dniach i wtedy zapytam o znajomość supli z jego strony.
Sama instalacja elektryczna dla obu tych rozwiązań jest praktycznie taka sama, też będziesz potrzebował przewodu neutralnego w puszkach, żeby zasilać moduły. Bardziej chodziło mi to, żeby elektryk wiedział, że będziesz montował w puszkach moduły. Bo mój mimo, że miał taką wiedzę, to wnętrze puszki kieszeniowej wykorzystał na swoje połączenia (a mam instalację bezpuszkową), że wcisnąć moduł potem do takiej puszki, gdzie zbiega się dużo kabli wcale nie było takie łatwe :D
I zwróć jeszcze potem uwagę na sposób montowania osprzętu (wyłączniki, itp.) fajnie gdybyś miał możliwość montowania na śruby, tak jak się obecnie praktykuje. Bo może się okazać, że elektryk osadzi prawidłowo puszki, a ekipa od tynków zatynkuje Ci otwory na śruby i zostanie montaż tylko na pazurki, jak dawniej. Niby takie drobnostki, a człowiek na błędach się uczy.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Mati_M92
Posty: 8
Rejestracja: wt lip 21, 2020 5:26 am

śr lip 22, 2020 11:53 am

Czyli szafa elektryczna najlepiej x2 wtedy będzie miejsce na kilka modułów, oraz od wszystkich włączników kabel sygnałowy do szafy, puszki kieszeniowe co by było miejsce na moduły No i szafa rack tez odpowiednich wymiarów. A reszta to dobry informatyk i można działać 😂😂
forall
Posty: 133
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

śr lip 22, 2020 12:48 pm

Wszystko można zrobić :-) Kwestia jakim budżetem się dysponuje :) Zobacz sobie fotkę kolesia z YT (Szmalu), jego szafa i inteligenty dom:-)
https://www.facebook.com/Szmalu/photos/ ... 027776009/
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 1xMEW-01
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 208
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

śr lip 22, 2020 1:09 pm

Mati_M92 pisze:
śr lip 22, 2020 11:53 am
Czyli szafa elektryczna najlepiej x2 wtedy będzie miejsce na kilka modułów
Potwierdzam, zacząłbym od wstawienia rozdzielni z prawdziwego zdarzenia - nie żałować.
Instalacja w gwiazdę i świat stoi przed Tobą otworem :mrgreen:
3x SRW-01, 2x SBW-02, 3x ROW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
Mati_M92
Posty: 8
Rejestracja: wt lip 21, 2020 5:26 am

śr lip 22, 2020 2:41 pm

MadOnion78 pisze:
śr lip 22, 2020 1:09 pm
Mati_M92 pisze:
śr lip 22, 2020 11:53 am
Czyli szafa elektryczna najlepiej x2 wtedy będzie miejsce na kilka modułów
Potwierdzam, zacząłbym od wstawienia rozdzielni z prawdziwego zdarzenia - nie żałować.
Instalacja w gwiazdę i świat stoi przed Tobą otworem :mrgreen:
Aż zapytam się elektryka jaka jest cena instalacji w gwiazdę 😂😂 może się skuszę
Sk_uter
Posty: 225
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

śr lip 22, 2020 4:00 pm

Sorry, że wam się wtrącę w rozmowę, ale interesuje mnie montaż modułu w rozdzielni, ale u mnie jest stara instalacja 3 fazowa (tyle wiem) i zastanawiałem się czy można w niej wstawić np ROW-04M i sterować każdym gniazdkiem, włącznikiem osobno? Ale tutaj czytam, że to musiałby być wszędzie osobny kabel od każdego włącznika, światła bezpośrednio do rozdzielni tak? To u mnie chyba odpada, no gniazdka to jedno od drugiego czasem są puszczone jak były dodatkowe puszczone, więc jakbym podłączył do rozdzieli to od razu kilka urządzeń by wyłączało, tak?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1238
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 22, 2020 4:17 pm

Jeśli tak masz poprowadzoną instalację to siłą rzeczy będziesz sterował całym obwodem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Sk_uter
Posty: 225
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

śr lip 22, 2020 5:58 pm

To w nowych instalacjach każde gniazdko, światło podłączone jest bezpośrednio pod rozdzielnie?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1238
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 22, 2020 6:22 pm

Jeśli sobie zażyczysz takie wykonanie, to tak. Oczywiście w bloku wielorodzinnym raczej może być problem z miejscem na rozdzielnię.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”