Sonoff basic R2 jako gate

flowerek
Posty: 149
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

pt sie 21, 2020 3:36 pm

Pomóżcie bo juz mnie oczy bolą od przeszukiwania forum.

Jaki soft wgrać do sonoff basic r2 zeby miec obsługe bramy oraz kontaktronu i ds18b20 ? I gdzie podpiać kontaktron i termometr?
Jak przerobic na beznapieciowy to juz wiem. Wgralem stary bramowy soft zybiego. Przeksznik działa...ale kontaktronu i ds18b20 nie moge uruchomic...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1554
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sie 21, 2020 4:54 pm

Wgraj sobie to
viewtopic.php?p=73988#p73988
Chyba takie ma ustawienia
GPIO1 - tu może być czujnik otwarcia lub temp
GPIO0 - Button
GPIO2 - tu może być czujnik otwarcia lub temp
GPIO12 - Przekaźnik
GPIO13 - LED CFG
GPIO3 - tu może być czujnik otwarcia lub temp
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Patryk
Posty: 868
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pt sie 21, 2020 5:11 pm

Espablo pisze:
pt sie 21, 2020 4:54 pm
GPIO1 - tu może być czujnik otwarcia lub temp
@Espablo, z całym szacunkiem, ale pod gpio1 ( TX ), nie można podpiąć czujnika otwarcia  ( kontaktronu ), gdyż jak będzie zwarty podczas podawania zasilania, moduł nie wstanie.
flowerek
Posty: 149
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

pt sie 21, 2020 5:32 pm

A jakieś zdjęcie z opisem gdzie są na płytce poszczególne foto macie może?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1554
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sie 21, 2020 6:34 pm

Zaznaczyłem tylko piny które można wykorzystać
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
flowerek
Posty: 149
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

ndz wrz 06, 2020 3:49 pm

Wygrałem ten soft, ale nie potrafię go skonfigurować, tam jest tyle ustawień ze nie wiem co wybrać. Udaje mi sie tylko termometr uruchomić 😁

Nie ma jakiegoś prostszego w konfiguracji softu do sonoff basic r2 gate na wzór softu kolegi Zybi gate_p5_ds18b20 ???

Na tym sofcie uruchomiłem sonoff basic r2 i generalnie dziła ale nie mogę podpiąć kontaktronu bo nie ma wprowadzonego gpio14.

Moze ktos jednak ma gotowca do r2?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1554
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz wrz 06, 2020 4:02 pm

Tu masz szerszy opis
viewtopic.php?f=11&t=7133
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
flowerek
Posty: 149
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

ndz wrz 06, 2020 6:55 pm

Dzięki Espablo,

zrobiłem drugie podejście do tematu i tym razem połowa sukcesu :)))

poustawiałem GPIO następująco
Przekażnik - GPIO12
Przycisk - GPIO0
LED - GPIO13
Czujnik otwarcia (kontaktron) - GPIO2
Sensor DS18B20 - GPIO1 (TX)

Za 2-gim razem po zapisaniu konfiguracji sonoff zarejestrował się w cloudzie i mogłem wybrać Sterowanie bramą wjazdową, czujnik otwarcia bramy oraz termometr.
Przerobiłem sonoffa na beznapięciowy, podłaczyłem kontaktron i termometr (czerwony kabelek do 3V3, czarny do GND, żółty do TX). Przekaźnik działa prawidłowo, kontaktron również ale termometr nie ma wskazań. Użyłem tez opcji wykrywania w konfiguracji modułu ale nie znalazł się termometr.
Na wszelki wypadek podlutowałem drugi egzemplarz ale to samo, nie wiem już co jest nie tak.

A i ta przeróbka na beznapięciowy R2 jest o wiele bardziej skomplikowana niż R1. Podlutowując się do GPIO2 (nie ma otworu) scieżka odeszła mi od płytki - generalnie chyba zarzucam pomysł przerabiania Basic R2 na bramowy beznapięciowy. Wczoraj robiłem Sonoffa SV i tam idzie to jakoś szybciej i bez komplikacji z lutowaniem i softem. No i bezpieczniej bo nie uzywamy 230V. Jedynie co to szkoda ze SV nie ma obudowy. Montowałem go do napędu bramy Wiśniowski Mido, jakoś tak słabo wygląda ta zielona płyka bez obudowy wisząca z tyłu napędu (basic z naszą suplową naklejką na obudowie wyglądał o wiele solidniej :) )

Espablo pierwszy raz sie bawiłem Twoim softem - kurcze niezły kombajn , WIELKI szacun.
Muszę jeszcze poczytać opisy i popróbować, bo nie wiem jak go ustawić tak żeby do trybu konfiguracji wchodzić nie po IP z DHCP, ale po lokalnym WIFI urządzenia (192.168.4.1). Coś na zasadzie 5 wciśnięc przycisku :)
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 85
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

ndz wrz 20, 2020 7:03 pm

termometr DS wymaga rezystora 4.7k pomiędzy (czerwony kabelek do 3V a żółty do TX). Inaczej soft go nie wykryje
flowerek
Posty: 149
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

ndz wrz 20, 2020 8:36 pm

dzikusk pisze:
ndz wrz 20, 2020 7:03 pm
termometr DS wymaga rezystora 4.7k pomiędzy (czerwony kabelek do 3V a żółty do TX). Inaczej soft go nie wykryje
Dzięki za jnfo. Na innym sofcie nie bylo takiej potrzeby, jest wykrywany bez rezystora.
Gdybym jeszcze raz wrocił do sonoff basic to bede pamietał :)
Tymczasem zamowiłem u chinczyka partię sonoff sv w podobnej cenie ( basic ok 17 zł, sv ok 18 zł)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”