2x Sonoff touch + 1 punkt oświetlenia

Albert
Posty: 80
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

pt sie 28, 2020 6:33 am

Hej.

Rozkminiam, czy da radę jakos podłączyć 2 touche do jednej żarówki. Jest 1 balkon i do niego 2 pokoje. Chciałbym, żeby mozna było z kazdego pokoju sterować dotykowo tym oświetleniem.. Jakieś pomysły? Przewodów jest od ciula bo to nowa instalacja :mrgreen:

Jak nie to po prostu zrobię to na 1 sonoffie mini
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1139
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sie 28, 2020 6:58 am

Aktualnie możesz to zrobić w taki sposób, że jeden sonoff steruje światłem, a drugi wykonuje linki bezpośrednie i przez nie steruje tym pierwszym sonoffem.
W Supli v2.4 ma też się pojawić action trigger - on mógłby zastąpić linki bezpośrednie na tym drugim sonoff.
lukfud
Posty: 445
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt sie 28, 2020 7:03 am

klew pisze:
pt sie 28, 2020 6:58 am
Aktualnie możesz to zrobić w taki sposób, że jeden sonoff steruje światłem, a drugi wykonuje linki bezpośrednie i przez nie steruje tym pierwszym sonoffem.
W Supli v2.4 ma też się pojawić action trigger - on mógłby zastąpić linki bezpośrednie na tym drugim sonoff.
Ubiegłeś mnie, właśnie pisałem mniej więcej to samo :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1139
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sie 28, 2020 7:07 am

Z drugiej strony, ja nie lubię gotowych przycisków. Wolę schować coś w puszce, albo w rozdzielni. Jeśli to nowa instalacja i przewodów masa, to może znalazłaby się para przewodów między tymi dwoma włącznikami? Wtedy możesz sobie dwa zwykłe przyciski podpiąć równolegle do jakiegoś sterownika, np ROW-01, lub inne z wejściem na przycisk
Albert
Posty: 80
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

pt sie 28, 2020 7:08 am

No przecież ze to takie proste :mrgreen:
Dzięki majstry za pomysł!
Albert
Posty: 80
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

pt sie 28, 2020 7:09 am

klew pisze:
pt sie 28, 2020 7:07 am
Z drugiej strony, ja nie lubię gotowych przycisków. Wolę schować coś w puszce, albo w rozdzielni. Jeśli to nowa instalacja i przewodów masa, to może znalazłaby się para przewodów między tymi dwoma włącznikami? Wtedy możesz sobie dwa zwykłe przyciski podpiąć równolegle do jakiegoś sterownika, np ROW-01, lub inne z wejściem na przycisk
Tak byłoby najprościej ale znajoma chce córkom 2 dotykowe "bajeły" zrobić :mrgreen:
Albert
Posty: 80
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

pt sie 28, 2020 7:19 am

A podpowiedzcie mi czy sie nie mylę. Jak dam toucha 2 kanałowego, to bede mógł jeden z przycisków zrobic zeby włączał przekaznik normalnie a drugi zeby wywoływał link bezporedni i np. załączał inne urzadzenie?

To kwestia softu i tyle chyba?
lukfud
Posty: 445
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt sie 28, 2020 7:30 am

Albert pisze:
pt sie 28, 2020 7:19 am
To kwestia softu i tyle chyba?
Dokładnie.
Albert
Posty: 80
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

pt sie 28, 2020 7:34 am

Ok ostatnie pytanie. Nigdy z touchem nie mialem do czynienia. Jest jakas różnica pomiedzy tymi z allegro? Znalazlem gość ma z dopiskiem US i niby ma normalnie N L i wyjście L.
lukfud
Posty: 445
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt sie 28, 2020 7:44 am

touch_type_difference.jpg
touch_type_difference.jpg (66.6 KiB) Przejrzano 284 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”