Co warto by mieć przy fotowotaice?

Enriquez
Posty: 18
Rejestracja: sob kwie 11, 2020 7:56 pm

wt paź 06, 2020 12:01 pm

U mnie:

MEW-01
Tigo CCA
PV monitor
Ten szajs co jest w inwerterze

Co ciekawe, im dalej od paneli, tym mniejsza produkcja :)
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 154
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

ndz paź 18, 2020 6:16 pm

Gang pisze:
ndz wrz 27, 2020 3:37 pm
Opcja od QLQ jest super, bo satysfakcja gwarantowana.
Ale ja osobiście przy FV czyli instalacji za kilkanaście albo więcej tysięcy założyłbym MEW-01, który ma multum funkcji (sprawdź YT)
mierzysz tym co chcesz to raz, a dwa że to nie jest DIY, masz wszelkie możliwe ceryfikaty itd bo to ZAMEL. żaden ubezpieczyciel ani gwarant się nie będzie mógł przyczepić, mimo, że PRZEM działa na tej samej zasadzie i też nie ma prawa nic złego zrobić w instalacji.
Popieram. Też używam MEWa
Greg978
Posty: 27
Rejestracja: śr sie 07, 2019 2:58 pm

wt gru 08, 2020 9:50 am

Hej apropo MEw 01 czy on tez monitoruje napiecie w sieci. mam na mysli ze moge sparwdzić np na wykresie jak wygldalo napiecie na fazie 1, 2, 3 w przeciagu np 24 godzin albo tygodnia?
Patryk
Posty: 1398
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

wt gru 08, 2020 10:00 am

Greg978 pisze:
wt gru 08, 2020 9:50 am
Hej apropo MEw 01 czy on tez monitoruje napiecie w sieci. mam na mysli ze moge sparwdzić np na wykresie jak wygldalo napiecie na fazie 1, 2, 3 w przeciagu np 24 godzin albo tygodnia?
Jest podgląd napięcia.
Ale na wykresach nie ma napięcia.
Na wykresach jest tylko zużycie energii.
Załączniki
Screenshot_20201208-105716.png
Screenshot_20201208-105716.png (221.25 KiB) Przejrzano 416 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt gru 08, 2020 10:03 am

Greg978 pisze:
wt gru 08, 2020 9:50 am
Hej apropo MEw 01 czy on tez monitoruje napiecie w sieci. mam na mysli ze moge sparwdzić np na wykresie jak wygldalo napiecie na fazie 1, 2, 3 w przeciagu np 24 godzin albo tygodnia?
Możesz sobie przez API wyciągać wartość napięcia. Ewentualnie możesz też poczekać na wsparcie MQTT - wtedy będziesz mógł przez MQTT pobierać napięcie do swojego "serwera" i tam zbierać dane i je wizualizować.
Greg978
Posty: 27
Rejestracja: śr sie 07, 2019 2:58 pm

śr gru 09, 2020 6:53 am

No to będzie trzeba czekać na MQTT. Ale w miedzy czasie mogę spóbowac API tylko mam pytanko gdzie jest to API i jakies dwa słowa jak sie za to zabrać. Tak abym wiedział od czego zaczać i gdzie i co mam szukac.

Dzieki
kris.gie
Posty: 214
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

śr gru 09, 2020 6:58 am

Greg978 pisze:
śr gru 09, 2020 6:53 am
No to będzie trzeba czekać na MQTT. Ale w miedzy czasie mogę spóbowac API tylko mam pytanko gdzie jest to API i jakies dwa słowa jak sie za to zabrać. Tak abym wiedział od czego zaczać i gdzie i co mam szukac.

Dzieki
https://cloud.supla.org/integrations/tokens
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”