Xiaomi LYWSD03MMC + HM10 + ESP8266 (WEMOS)

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1234
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt gru 29, 2020 10:47 am

O rzesz , moje maja być lada dzień , mam nadzieje ze będzie ok 😱
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

wt gru 29, 2020 10:51 am

andrew01 pisze:
wt gru 29, 2020 10:41 am
bigthomas pisze:
pn gru 28, 2020 10:05 am
Doszły może już te moduły? Jest lepiej z zasięgiem?
Doszły ale niestety w wersji bez złącza antenowego, więc złożyłem reklamację i zamówiłem z innego miejsca.
To ciekawe bo ja miałem tak samo. Dziś dostałem info, że paczka jest już w Polsce. Mam nadzieje ze teraz będzie Ok.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

śr gru 30, 2020 9:01 pm

andrew01 pisze:
wt gru 29, 2020 10:41 am
bigthomas pisze:
pn gru 28, 2020 10:05 am
Doszły może już te moduły? Jest lepiej z zasięgiem?
Doszły ale niestety w wersji bez złącza antenowego, więc złożyłem reklamację i zamówiłem z innego miejsca.
Zaczynają się schody:

Kod: Zaznacz cały

mijia:18:15: error: 'D5' was not declared in this scope
 Mijia myMijia(D5,D6,9600); //HM-10 RX,TX,BAUD RATE
               ^
mijia:18:18: error: 'D6' was not declared in this scope
 Mijia myMijia(D5,D6,9600); //HM-10 RX,TX,BAUD RATE
                  ^
exit status 1
'D5' was not declared in this scope
Jak wybrnąć?

Pozdrawiam
Artur
elmaya
Posty: 1107
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr gru 30, 2020 10:37 pm

add this or select Wemos as a board

Kod: Zaznacz cały

#define D0 16  //no internal pullup resistor
#define D1  5
#define D2  4
#define D3  0  //must not be pulled low during power on/reset, toggles value during boot
#define D4  2  //must not be pulled low during power on/reset, toggles value during boot
#define D5 14
#define D6 12
#define D7 13
#define D8 15  //must not be pulled high during power on/reset
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

śr gru 30, 2020 10:53 pm

elmaya pisze:
śr gru 30, 2020 10:37 pm
select Wemos as a board
Key word!!

Working!
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

czw gru 31, 2020 4:50 pm

Skompilowałem, wgrałem. W module mam najnowszy soft HM-10 i nie mam odczytów z czujników.

Połączenie mam tak:

HM10 - wemos
GND - GND
VCC - 3V3
P16 - D5
P17 - D6

Gdzie może leżeć błąd?

PS. Podłączając moduł pod konwerter USB w programie HM_COM Assistant 1.5 mam odpowiedzi na komendy AT.
Np.
AT+NAME? OK+NAME:HMSoft
AT+VERS? HMSoft V710
andrew01
Posty: 134
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

czw gru 31, 2020 5:33 pm

Sprawdź czy i jaką odpowiedź dostajesz po komendzie AT+DISA? Pamiętaj, że wcześniej trzeba wgrać zmodowany soft do czujników.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

czw gru 31, 2020 5:40 pm

Komenda AT+DISA? nie ma żadnej odpowiedzi. Soft w czujnikach jest już modowany.
andrew01
Posty: 134
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

czw gru 31, 2020 5:44 pm

To pozostaje na telefonie sprawdzic czy czujniki wysylaja dane, wgraj moze ten soft jaki podalem w pierwszym poscie, moze cos pozmieniali w kolejnych wersjach.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

czw gru 31, 2020 5:49 pm

Czujniki pokazują się jaki ATC_XXXXXX

Pod jakie porty powinien być wpięty HM-10 przy Wemos?
Komenda AT+DISA? powinna coś zwracać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”