Xiaomi LYWSD03MMC + HM10 + ESP8266 (WEMOS)

andrew01
Posty: 134
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

czw gru 31, 2020 7:01 pm

Niezbyt długo, kilka może sekund, a potem co 10s.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

czw gru 31, 2020 7:04 pm

Czyli nadal mam coś nie tak, nie mam odczytów.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

czw gru 31, 2020 7:08 pm

Sukces. Mam odczyt przy konfiguracji na jeden czujnik. Teraz pytanie, jak mam 4 czujniki i przykładowo 2 są poza zasięgiem to 2 odczyta czy nie odczyta żadnego?
andrew01
Posty: 134
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

czw gru 31, 2020 7:10 pm

Tak, odczyta te co są w zasięgu.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

czw gru 31, 2020 7:11 pm

Dodaje je w ten sposób?

Kod: Zaznacz cały

  char addr1[] = {0xA4, 0xC1, 0x38, 0x2F, 0x83, 0x32};
  char addr2[] = {0xA4, 0xC1, 0x38, 0x74, 0x21, 0xBF};
  char addr3[] = {0xA4, 0xC1, 0x38, 0xA3, 0x0B, 0x88};
  char addr4[] = {0xA4, 0xC1, 0x38, 0x01, 0x46, 0xE7};

  new mijiaThermHygroMeter(&myMijia, addr1);
  new mijiaThermHygroMeter(&myMijia, addr2);
  new mijiaThermHygroMeter(&myMijia, addr3);
  new mijiaThermHygroMeter(&myMijia, addr4);
andrew01
Posty: 134
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

czw gru 31, 2020 7:15 pm

Wygląda OK.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

czw gru 31, 2020 7:34 pm

OK. Działa. Mam wszystkie 4 odczyty.
Trzeba popracować nad zasięgiem i kupić jakąś mocną antenę.

andrew01
Serdecznie Ci dziękuje za pomoc. Bez Ciebie bym tego nie uruchomił.

Może ktoś doradzi jakąś dobrą antenę?
andrew01
Posty: 134
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

czw gru 31, 2020 7:51 pm

Ja mam tą co na zdjęciu, kiedyś miała być pod wifi, częstotliwość ta sama więc jest ok. Szkoda, że w kulki polecieli na ali, miałbym już przetestowane, a tak trzeba znowu czekać.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 185
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

sob sty 02, 2021 4:48 pm

Mam już pewnie przemyślenia.
Zasięg jest bardzo słaby, w odległości 1m od czujnika mam 60% sygnału. Wystarczy jedna ściana aby zasięg spadł poniżej 20% a to skutkuje losowymi odczytami. Mam 4 czujniki w pokojach i przy module mniej więcej w tej samej odległości do wszystkich tylko z jednego był wystarczający zasięg oraz stabilny odczyt.
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 161
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

czw sty 07, 2021 10:31 am

Czy ktoś ma przetestowane połączenie tego czujnika z suplą, ale za pomocą kabla?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”