Skrypt z dwuklikiem do rolet

thingrim
Posty: 8
Rejestracja: pn lis 02, 2020 6:27 am

wt lis 17, 2020 6:51 am

Witam ,

Czy istnieje jakies wsad na Sonoffa lub ESP ktory pozwoli na dwukilk.
Planuje podpiac pilot do rolet do supli aby mozna je bylo sterowac z harmonogramu lub aplikacji.
Pilot/rolety maja zaprogramowane polozenia posrednie po szybkim przycisnieciu 2x przycisku w dol albo 2x w gore.

Czyli cos takiego jak otw/zamyknie bramy wjazdowej gdzie ustawia sie Czas załączenia przekaźnika z tym ze u mnie chcilbym w tym zadanym czasie np 0,5 sek zalaczyc przekaznik 2 krotnie .

Innym rozwiazaniem mego sterowania byl by podpiecie wszystkig 3 przyciskow pilota (gora stop dol) i np podanie impulsu na otw o danej gdz a na stop kilka sek puzniej ale w supli nie mozna ustawic harmonogramu co do sekundy.

Roelty maja tzw mikrowentylacje ktora pojawia sie po kilku sek po podnoszeniu z pozycji calkowicie zamkniete oraz zaprogramowane pozycje "do klamki" ktora juz jest zalezna od wysokosci rolety wiec rozwiazanie z dwuklikiem napwno lepiej splnilo by moja funkcjonalnosc

Pozdr
Mar
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1527
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lis 17, 2020 9:30 am

Ma robić tylko te dwukliki? Czy ma pracować normalnie oraz dodatkowo robić dwukliki?

Jak chcesz tym sterować z Supli? W apce na telefonie masz 5 przycisków (góra, dół, stop, otwórz całkowicie, zamknij całkowicie) oraz sterowanie procentowo otwarciem. Podpinając się pod pilot i zewnętrzny sterownik, tracisz zupełnie informację o położeniu rolety w Supli.
thingrim
Posty: 8
Rejestracja: pn lis 02, 2020 6:27 am

wt lis 17, 2020 9:50 am

Dzieki za odpowiedz ,
W Apce na telefon o ktorej piszesz jest zapewne sterowanie klawiszami , czyli dany przycisk jest "wcisniety" przez okreslony czas aby roleta dojechala do pewnego punktu. U mnie cale sterowanie jest bezprzewodowe Selve , majac w rece pilot kilkam w gore i jada , jak chce zatrzymac to klikam stop itd. klikajac 2x w gore jada do klamki a 2x w dol jada do mikrowentyalcji. Widzial bym to tak ze jedno wyjscie z ESP by dawalo 2 klik a inne wyjscie by dawalo jedno klik a fizyczni byly by podpiete do tego samego "guzika" na pilocie.
Wtedy jestem w stanie zrobic harmonogram wg mojego zyczenia.

Najoptmalniej bylby soft 8xrealy w ktorym moge wybrac dla kazdego wyjscia ten 2 klik (albo standardowy klik do bramy).
Mam dodatkowo pogrupowane rolety na parter/pietro/wszystko , wiec fizycznie bede mial wecej jak 1 pilot podpiety pod esp abym mogl osobno otw/zam poszczegolne grupy rolet.
Selve ma gotowa centeale ale ona koszteja ponad 1000PLN ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1527
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lis 17, 2020 10:05 am

Nadal nie rozumiem jak chcesz tym sterować. W Supli w apce masz do dyspozycji 5 przycisków. Do tego masz harmonogram. W przypadku braku informacji o aktualnej pozycji rolety, odpada nam możliwość ustawienia zadanej pozycji z poziomu Supli.
Pozostaje więcj przycisk w dół, w górę, stop, zamknij/otwórz całkowicie.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1527
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lis 17, 2020 10:08 am

Odpowiadając na Twoje pytanie: taki soft raczej nie istnieje. Ja nie kojarzę.

Natomiast tego typu "dwukliki" można robić na bibliotece SuplaDevice, używając klas BistableRollerShutter. Ta klasa "myśli", że steruje przekaźnikiem bistabilnym, więcj wysyła krótki impuls, aby załączyć przekaźnik i potem krótki impuls, aby wyłączyć przekaźnik.
W efekcie, krótkie załączenie przekaźnika, zrobi dwa szybkie kliknięcia.
thingrim
Posty: 8
Rejestracja: pn lis 02, 2020 6:27 am

wt lis 17, 2020 10:29 am

Majac do syspozycji 2 klik moge sterowac w sumie calym systemem za pomoca przyciskow gora dol , przycisk stop mi nie potrzebny.
Rolety maja zaprogramowane polozenia krancowe wyzwalana z pomoca kliknieca pilotem (albo dwoch klikniec).
Kazda roleta ma juz zaprogramowane 4 polozenia, OTW/Mikro/50%/ZAM w silinkach selve RF.

Przyklad harmonogramu :
07:00 rolety sa calkiem zamkniete - 2 klik w dol i rolety sie otwera do mikrowentylacji , wpuszczajac promienie sloneczne do pomieszczenia
07:30 2 klik w gore , rolety otwierjaa sie do klamki czyli 50% otwarcia
08:00 1 klik w gore , jada do pelnego otw,

wieczorem odwrotna sekwencja az do pelngo zamknieca poprzez 1 klik w dol .

tak jak mowie te polozenia sa juz zaprogamowane w roletach wiec chodzi tylko samo "klikanie" pilotem :).

Obecnie moge to zrobic jak sterowanie brama czy furtka ale mam tylko open/close do dyspozycji z powodu braku 2 klika
andrzejano
Posty: 291
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

wt lis 17, 2020 10:51 am

Ja potrzebuję 2 klik do otwarcia drzwi i 1 klik zamknięcia.Da radę?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1527
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lis 17, 2020 10:55 am

Używając BistableRollerShutter będziesz zawsze miał "dwa kliknięcia", bo kod myśli, że steruje przekaźnikiem bistabilnym i najpierw go załącza kliknięciem, a potem wyłącza kliknięciem.
Także pytania/problemy:
1. jak się zachowa roleta, gdy damy jedno kliknięcie do góry i po kilku sekundach (albo kilkunastu) damy kolejne kliknięcie do góry? Czy zatrzyma to roletę w ruchu? Czy przy pełnym otwarciu, roleta zignoruje kolejne polecenie "w górę"?
2. dwukliki można będzie generować, klikając na krótko w apce przycisk "do góry"/"w dół" (ten z lewej strony), ale nie mam pomysłu jak je wygenerować z harmonogramu, albo z clouda.
3. ten soft jest przygotowany na dwa wyjścia sterujące, więc trzeciego przycisku na pilocie (stop) tym nie obsłużymy
thingrim
Posty: 8
Rejestracja: pn lis 02, 2020 6:27 am

wt lis 17, 2020 11:06 am

1.Jesli roleta jest w ruchu , i to nie wazne czy jedzie w gore czy w dol czy w inna zadana pozycje i w tym czasie podamy sygn o innej pozycji to poprostu przerywa ruch i jedzie w nowo zadanym kierunku.
Jak klike w gore i sie otweira a po chwili klikne ponownie w gore to poprostu nadal sie otweira .
Jak jest OTW i klkne w gore to sie nic nie dzieje wiec poporstu kolejne klikniecie przerywa aktulanie wykonywane zadanie i zaczyna kolejne podane przez pilota.
2. A takie glupie pytanie nie ma przekaznika ktory poda 2 impulsy w okreslonym czasie ? wtedy bym mogl zastsowal normalne sterowanie brama/furtka
3. TO nie problem bo moge zbudowac 2 lub 3 urzadzenia sterujace
Ostatnio zmieniony wt lis 17, 2020 11:26 am przez thingrim, łącznie zmieniany 2 razy.
lukfud
Posty: 657
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt lis 17, 2020 11:08 am

klew pisze:
wt lis 17, 2020 10:55 am
Używając BistableRollerShutter będziesz zawsze miał "dwa kliknięcia", bo kod myśli, że steruje przekaźnikiem bistabilnym i najpierw go załącza kliknięciem, a potem wyłącza kliknięciem.
Także pytania/problemy:
1. jak się zachowa roleta, gdy damy jedno kliknięcie do góry i po kilku sekundach (albo kilkunastu) damy kolejne kliknięcie do góry? Czy zatrzyma to roletę w ruchu? Czy przy pełnym otwarciu, roleta zignoruje kolejne polecenie "w górę"?
2. dwukliki można będzie generować, klikając na krótko w apce przycisk "do góry"/"w dół" (ten z lewej strony), ale nie mam pomysłu jak je wygenerować z harmonogramu, albo z clouda.
3. ten soft jest przygotowany na dwa wyjścia sterujące, więc trzeciego przycisku na pilocie (stop) tym nie obsłużymy
Prawie idealnie wpasowałoby się tu wyzwalanie swoich akcji stanem przekaźnika. Dłuższy czas temu męczyłem Cię o to.
4 wirtualne przekaźniki ustawione na automaty schodowe, impuls 0,5s aby uruchomić swoją akcję - pojedyncze bądź podwójne "pyknięcie" fizycznym przekaźnikiem / pinem ESP (konfiguracja dowolna).
Sterowanie wtedy byłoby ze wszystkiego.
Ostatnio zmieniony wt lis 17, 2020 11:12 am przez lukfud, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”