Supla+Satel+skrypty Fracza

tomkowski
Posty: 139
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr lis 18, 2020 7:32 am

Cześć,
Mam taką zagwozdkę - może Wasze świeże spojrzenie pomoże.
Uparłem się by światło w przedsionku uruchamiało się automatycznie po wykryciu ruchu.
Próbowałem z HC-SR501 I Robodyn'em. Niestety - regularnie pojawiały się przypadkowe załączenia.
Postanowiłem wykorzystać sygnał z czujki alarmu.
Wzbudzenie czujki załącza wyjście przekaźnikowe "NO" na zadany czas, podając sygnał na wemosa D1mini gdzie wirtualny przekaźnik (ustawiony jako wyzwalacz w skryptach) załącza/wyłącza fizyczny moduł sterujący oświetleniem.
W skryptach:
Załącz jeśli wirtualny ON i światło OFF.
Wyłącz jeśli wirtualny OFF i światło ON.

Czyli centrala alarmowa jest jakby wyłącznikiem bistabilnym.
No i to pięknie działa poza jednym przypadkiem.
Pamiętajmy, że czujka cały czas rejestruje ruch. Gdy jesteśmy w przedsionku na tyle długo by centrala wyłączyła wirtualny przekaźnik i światło, czujka od razu rejestruje ruch, załącza ponownie przekaźnik, jednak scena w skryptach już się nie wykonuje że względu za zbyt krótki czas (jak rozumiem) pomiędzy załącz a wyłącz.
Jeśli po wyłączeniu światła krótką chwilę pozostanę bez ruchu, kolejna reakcja czujki poprawnie załączy oświetlenie. W innym przypadku trzeba czekać jeden cykl na ponowne "załącz".

Jakieś pomysły jak to obejść? Linki bezpośrednie zamiast skryptów?

(Żeby nie było - testowałem z softem elmaya "PIR direct link". Tam jest sterowanie stanem wysokim. Nie wiem czy to był powód ale również zdarzały się samoczynne załączenia. Skrypty dzięki warunkom zadziałania eliminują ten problem.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1527
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lis 18, 2020 8:37 am

Ja lubię proste rozwiązania.
images.jpeg
images.jpeg (2.31 KiB) Przejrzano 222 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1215
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr lis 18, 2020 11:11 am

Wszystkie czujniki które umożliwiają bezpośrednie podłączenie żarówki posiadają jedną wadę , nawet jak będziesz się bez przerwy ruszał to czujnik i tak zgaśnie po ustawionym czasie, nie ma tak, że każde naruszenie czujnika resetuje czas i odmierza od początku.
Dlatego też u mnie halogen przed garażem jest z czujnikiem ale jest również możliwość załączenia przyciskiem na stałe.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1527
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lis 18, 2020 12:10 pm

shimano73 pisze:
śr lis 18, 2020 11:11 am
Wszystkie czujniki które umożliwiają bezpośrednie podłączenie żarówki posiadają jedną wadę , nawet jak będziesz się bez przerwy ruszał to czujnik i tak zgaśnie po ustawionym czasie, nie ma tak, że każde naruszenie czujnika resetuje czas i odmierza od początku.
Dlatego też u mnie halogen przed garażem jest z czujnikiem ale jest również możliwość załączenia przyciskiem na stałe.
Czujki obecności resetują timer w trakcie świecenia, gdy wykryją ruch.
tomkowski
Posty: 139
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr lis 18, 2020 12:17 pm

klew pisze:
śr lis 18, 2020 8:37 am
Ja lubię proste rozwiązania.
No pięknie. Ja już jedną czuję na suficie mam. Druga nie wchodzi w rachubę. Tym bardziej że sufit z terivy a nie podwieszany.
Dlatego pytam o rozwiązanie w oparciu o posiadany sprzęt.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wydłużenie czasu załączenia, co będzie obejściem problemu w jakimś tam procencie przypadków ale nie jego rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1527
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lis 18, 2020 1:09 pm

A co steruje samym światłem? Nie da się bezpośrednio satelem sterować światłem bez Supli?
Zybi
Posty: 1487
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr lis 18, 2020 1:23 pm

tomkowski pisze:
śr lis 18, 2020 12:17 pm
klew pisze:
śr lis 18, 2020 8:37 am
Ja lubię proste rozwiązania.
No pięknie. Ja już jedną czuję na suficie mam. Druga nie wchodzi w rachubę. Tym bardziej że sufit z terivy a nie podwieszany.
Dlatego pytam o rozwiązanie w oparciu o posiadany sprzęt.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wydłużenie czasu załączenia, co będzie obejściem problemu w jakimś tam procencie przypadków ale nie jego rozwiązaniem.
Zrobiłem sobie takie rozwiązanie, przy którym aktywacja pinu wejściowego (krótkotrwałe zwarcie do masy) załącza przekaźnik na określony czas w zakresie od 1 do 3600s (czas można sobie ustawić w trybie konfiguracji modułu), a kolejna aktywacja tego pinu w czasie załączonego przekaźnika resetuje licznik i przekaźnik dalej jest załączony.
Podaj na czym chcesz to zrobić, to przygotuję Ci taki soft.
tomkowski
Posty: 139
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr lis 18, 2020 1:34 pm

Ok. To jeszcze muszę doprecyzować co mam i na czym mi zależy.
Z wyjścia NO satela podaję sygnał na wemosa D1 mini z PullUp'em.
W puszcze światło fizycznie załącza moduł Supla Mini (od kolegi kinium) z dwoma przekaźnikami.
Jeden steruje oświetleniem ganku (wschód/zachód słońca), drugi - światłem w przedsionku.
Mam tam podwójną puszkę jednak miejsce na moduł jest tylko w jednej.
Nie ukrywam też że za wszelką cenę staram się ujednolicić soft w modułach. Zależy by pokazywał info w aplikacji i dawał możliwość aktualizacji OTA.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1527
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lis 18, 2020 1:57 pm

tomkowski pisze:
śr lis 18, 2020 1:34 pm
Ok. To jeszcze muszę doprecyzować co mam i na czym mi zależy.
Z wyjścia NO satela podaję sygnał na wemosa D1 mini z PullUp'em.
W puszcze światło fizycznie załącza moduł Supla Mini (od kolegi kinium) z dwoma przekaźnikami.
Jeden steruje oświetleniem ganku (wschód/zachód słońca), drugi - światłem w przedsionku.
Mam tam podwójną puszkę jednak miejsce na moduł jest tylko w jednej.
Nie ukrywam też że za wszelką cenę staram się ujednolicić soft w modułach. Zależy by pokazywał info w aplikacji i dawał możliwość aktualizacji OTA.
A możesz ten sygnał z Satela doprowadzić kablami do tego Mini sterującego światłem?
Zybi
Posty: 1487
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr lis 18, 2020 2:00 pm

tomkowski pisze:
śr lis 18, 2020 1:34 pm
Ok. To jeszcze muszę doprecyzować co mam i na czym mi zależy.
Z wyjścia NO satela podaję sygnał na wemosa D1 mini z PullUp'em.
W puszcze światło fizycznie załącza moduł Supla Mini (od kolegi kinium) z dwoma przekaźnikami.
Jeden steruje oświetleniem ganku (wschód/zachód słońca), drugi - światłem w przedsionku.
Mam tam podwójną puszkę jednak miejsce na moduł jest tylko w jednej.
Nie ukrywam też że za wszelką cenę staram się ujednolicić soft w modułach. Zależy by pokazywał info w aplikacji i dawał możliwość aktualizacji OTA.
Tu jest więcej na temat pracy podobnego rozwiązania:
viewtopic.php?f=27&t=2953
Obecnie, w ramach "przeróbek" potrzebna jest tylko jedna dioda Schottky-ego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”