Wybór routera. Router a ilość urządzeń? 150+?

Saillupus
Posty: 1
Rejestracja: czw mar 01, 2018 12:55 pm

wt lis 24, 2020 7:23 pm

Witam,
Użytkuję Suplę już jakiś czas albo raczej testuje rozwiązania w obecnym domu (już z 3 lata).
Ale właśnie budujemy nowy i tu postawiłem na Suplę w 100% czyli wpycham tam gdzie się da.
Wychodzi na to, że mam obecnie już 110 urządzeń, które muszą połączyć się z siecią Wifi (sonoff mini 70szt, 16 termostatów, 21 sterowników rolet Zamel, 3 moduły bramowe Zamel). A na pewno jeszcze będę chciał podłączyć jakieś telefony, tablety, komputery, sprzęt kuchenny itp, a dodatkowo pewnie też jeszcze parę modułów do Supli dojdzie z czasem.

Jestem na etapie gładzi i powiesiłem sobie router LTE Huawei B525 tymczasowo by sterować ogrzewaniem i paroma lampami by coś widzieć przy robocie. I okazało się, że może on obsłużyć do 33 urządzeń na raz. Więc jak próbowałem już podłączać rolety to zaczął się problem. Wiec zaczynam się bać jaki router docelowo wybrać by nie mieć takiej niespodzianki.
Docelowo w domu są 4 miejsca z doprowadzonym zasilaniem i skrętką do których mogą być podłączone routery / accesss pointy. Schodzą się one do pomieszczenia technicznego gdzie będzie główny modem i ewentualnie piąty router / access point.

Czy macie więc jakiś sprawdzony router / system routerów / access pointów, który pozwoli nad tym zapanować, tak liczę, że 150 urządzeń to musi obsłużyć minimum. Dodatkowo dobrze jakby rozgłaszał tylko jedną sieć (jedną nazwę) by nie trzeba było się przełączać, zależnie od miejsca w domu.
W obecnym domu zmienili mi modem/router na nowy (UPC) do którego nijak nie da się podłączyć żadnego urządzenia po 2.4GHz z Suplą. Kombinowałem ze wszystkimi ustawieniami i ostatecznie podłączyłem dodatkowy router. Więc nauczony tym przykładem, dobrze jakby były to sprawdzone rozwiązania które na pewno połączą się z produktami Zamela i Sonoffa

Ktoś ma podobną lub może bardziej rozbudowaną sieć i może się podzielić rozwiązaniem?
Z góry serdecznie dziękuję!
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10069
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lis 24, 2020 7:34 pm

Ubiquity
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1428
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt lis 24, 2020 8:12 pm

Ja polecę Mikrotika

Router np.
https://mikrotik.com/product/hap_ac3
lub wersja z LTE
https://mikrotik.com/product/hap_ac3_lte6_kit

Konfigurujesz CapsMana i wszędzie tam gdzie leci skrętka i chcesz pokryć dodatkowy obszar instalujesz cAP jednopasmowe 2,4GHz lub dwupasmowe 2,4GHz+5GHz, osobiście wybrałbym dwupasmowe.
https://mikrotik.com/product/RBcAP2nD
https://mikrotik.com/product/cap_ac

Będziesz mieć jedną sieć bezprzewodową emitowaną przez wszystkie punkty dostępowe. Urządzenia same się będą przełączać.
Możesz także utworzyć wiele sieci na tych samych punktach i np. ze względów bezpieczeństwa możesz je odseparować od siebie. Np. Sieć dla gości lub dla urządzeń wykonawczych.

Polecam Mikrotika, bo używam wszędzie, w domu, w pracy, wymieniam u wszystkich znajomych, jak są jakieś problemy z routerami.

150 urządzeń dla Mikrotika to pikuś.

P.S. Z żoną znam się krócej niż z Mikrotikiem ;)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2252
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn gru 21, 2020 11:08 pm

lesny8 pisze:
wt lis 24, 2020 8:12 pm

150 urządzeń dla Mikrotika to pikuś.

P.S. Z żoną znam się krócej niż z Mikrotikiem ;)
Ale w konfiguracji żona przy mikrotiku to pikuś... :lol:
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1428
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt gru 22, 2020 12:19 am

slawek pisze:
pn gru 21, 2020 11:08 pm
Ale w konfiguracji żona przy mikrotiku to pikuś... :lol:
Ojojoj i tu bym się sprzeczał :) Do Mikrotika to chociaż jest dokumentacja i jak ustawisz tak działa, a z żoną bywa różnie. Robi co che, jak jej coś zlecisz do roboty to nigdy tego nie zrobi tak jak byś chciał i musisz poprawiać :lol: :lol: Mikrotik łatwiejszy, ba nawet zaryzykowałbym stwierdzeniem, że łatwiej jest nauczyć się dowolnego języka programowania niż zrozumieć kobietę.
I żeby nie było to mam cudowną żonę :mrgreen:
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1361
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt gru 22, 2020 9:15 pm

slawek pisze:
pn gru 21, 2020 11:08 pm
lesny8 pisze:
wt lis 24, 2020 8:12 pm

150 urządzeń dla Mikrotika to pikuś.

P.S. Z żoną znam się krócej niż z Mikrotikiem ;)
Ale w konfiguracji żona przy mikrotiku to pikuś... :lol:
Sławek się pomylił - miało być mikrotik w konfiguracji to pikuś anie żona ...🤣
winek1986
Posty: 26
Rejestracja: pn gru 11, 2017 5:07 pm
Lokalizacja: Kaszuby

śr gru 23, 2020 7:41 pm

lesny8 pisze:
wt lis 24, 2020 8:12 pm
Ja polecę Mikrotika

Router np.
https://mikrotik.com/product/hap_ac3
lub wersja z LTE
https://mikrotik.com/product/hap_ac3_lte6_kit

Konfigurujesz CapsMana i wszędzie tam gdzie leci skrętka i chcesz pokryć dodatkowy obszar instalujesz cAP jednopasmowe 2,4GHz lub dwupasmowe 2,4GHz+5GHz, osobiście wybrałbym dwupasmowe.
https://mikrotik.com/product/RBcAP2nD
https://mikrotik.com/product/cap_ac

Będziesz mieć jedną sieć bezprzewodową emitowaną przez wszystkie punkty dostępowe. Urządzenia same się będą przełączać.
Możesz także utworzyć wiele sieci na tych samych punktach i np. ze względów bezpieczeństwa możesz je odseparować od siebie. Np. Sieć dla gości lub dla urządzeń wykonawczych.

Polecam Mikrotika, bo używam wszędzie, w domu, w pracy, wymieniam u wszystkich znajomych, jak są jakieś problemy z routerami.

150 urządzeń dla Mikrotika to pikuś.

P.S. Z żoną znam się krócej niż z Mikrotikiem ;)
Może Router MikroTik RBD52G-5HACD2HND-TC Hap ac2 lub rb750gr3 + ubiquiti uap ac lr (wifi)
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 672
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

śr gru 23, 2020 8:42 pm

winek1986 pisze:
śr gru 23, 2020 7:41 pm
lesny8 pisze:
wt lis 24, 2020 8:12 pm
Ja polecę Mikrotika

Router np.
https://mikrotik.com/product/hap_ac3
lub wersja z LTE
https://mikrotik.com/product/hap_ac3_lte6_kit

Konfigurujesz CapsMana i wszędzie tam gdzie leci skrętka i chcesz pokryć dodatkowy obszar instalujesz cAP jednopasmowe 2,4GHz lub dwupasmowe 2,4GHz+5GHz, osobiście wybrałbym dwupasmowe.
https://mikrotik.com/product/RBcAP2nD
https://mikrotik.com/product/cap_ac

Będziesz mieć jedną sieć bezprzewodową emitowaną przez wszystkie punkty dostępowe. Urządzenia same się będą przełączać.
Możesz także utworzyć wiele sieci na tych samych punktach i np. ze względów bezpieczeństwa możesz je odseparować od siebie. Np. Sieć dla gości lub dla urządzeń wykonawczych.

Polecam Mikrotika, bo używam wszędzie, w domu, w pracy, wymieniam u wszystkich znajomych, jak są jakieś problemy z routerami.

150 urządzeń dla Mikrotika to pikuś.

P.S. Z żoną znam się krócej niż z Mikrotikiem ;)
Może Router MikroTik RBD52G-5HACD2HND-TC Hap ac2 lub rb750gr3 + ubiquiti uap ac lr (wifi)
Mam dokładnie RBD52G-5HACD2HND nie mam z nim żadnych problemów. Kupiłem jakieś 1.5 roku temu przy remoncie mieszkania.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Budek
Posty: 105
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

śr gru 23, 2020 9:08 pm

Co do routera to mogę tylko napisać tyle, że powinien mieć szybki procesor i dużo pamięci. Swego czasu testowałem jakieś pierwsze modele UBI.... poszły do kosza po 6m. Urządzenia pracowały na styku sieci (routing) nie dawały rady. Następnie weszły mikrotiki ... o niebo lepiej sobie radziły. Za mikrotikiem miałem Drayteki 3900, które dwa lata temu zostały zamienione na Fortigate 80E, ale to już jest inna bajka :)

Reasumując, mając na uwadze ilość urządzeń, musimy się liczyć z dużą ilością sesji połączeń. Do tego może dojść jakieś VOD 4k ... granie online inne duperele ... robi się gorąco .... jakieś urządzenie musi być na tyle zwymiarowane, żeby czkawki nie było. A jeszcze jakbyśmy chcieli coś w warstwie 7 filtrować .. analizować ruch ... oj przy słabym urządzeniu może być problem.

Co do WiFi, to wiadomo UAP-AC-LR + kontroler.

Pisałeś, że robisz to dla siebie. Pamiętaj, dziś "wszystko" idzie w kierunku ... internetu. Ktoś kto ogląda TV z satelity to ... dinozaur :) (żarcik)

Nie znam dokładnie modeli urządzeń .. ale przypominało mi się, że w wakacje robiłem instalację na MT RB4011iGS+ (jakieś 50 urządzeń w tym z 5 TV z NF 4k) łącze 500/500 ... zero telefonów ze coś przycina (poprzednio mieli 10/3 to była masakra)..

Spokojnych Świąt !

/Budek
szym3k
Posty: 219
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

sob sty 09, 2021 10:46 pm

Budek pisze:
śr gru 23, 2020 9:08 pm

Masz jakiegoś homelaba? Bo do normalnej sieci domowej Fortigate 80E to jak strzelania z czołgu do mrówki :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”