SONOFF BASIC ESP8285 pomoc z firmware

domino20
Posty: 9
Rejestracja: wt kwie 06, 2021 5:11 pm

śr kwie 07, 2021 5:51 pm

Witam
Posiadam Sonoff Basic z ESP 8285 który ma wyjścio IO2 , i chyba tyle oprócz RX, TX, 3,3V GND
Czy może ktoś podpowiedzieć który soft supli wgrać abym mógł uruchomić czujnik temperatury DS18B20 i dodatkowo kontrakton (w celu kontrolowania otwartych drzwi garażowych)
Jak ma ktoś sprawdzony soft z skonfigurowanymi wyjściami IO2 to byłbym wdzięczny za pomoc .
jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

śr kwie 07, 2021 6:00 pm

Gui-generic.
W Builderze możesz wygenerować firmware z dowolnymi funkcjami. Pamiętaj o wybraniu odpowiedniego ESP w pierwszej rubryce.
viewtopic.php?f=88&t=8142#p=90181
Pozdrawiam
Jakub
domino20
Posty: 9
Rejestracja: wt kwie 06, 2021 5:11 pm

śr kwie 07, 2021 6:25 pm

Dziękuję za odpowiedź, a jak ustawić żeby np czujnik temperatury był pod IO2 a kontrakton pod tx lub rx ? (jak ustawić konkretnie te porty ) i po wygenerowaniu pliku firmware wrzucamy go pod jaki adres ?
jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

śr kwie 07, 2021 6:34 pm

Wszystko ustawia się w GUI :)
Po wgraniu firmware'u wpisujesz odpowiednie ustawienia w trybie konfiguracyjnym (łączysz się po Wi-Fi bezpośrednio z modułem).
Potem wciskasz "Zapisz" i "Restart".
Następnie wyszukujesz w ruterze, jaki adres został przypisany dla tego urządzenia.
Wpisujesz go w przeglądarkę na urządzeniu podłączonym do tej samej sieci.
Domyślne ustawienia:
użytkownik: admin
hasło: pass
W GUI jest już w miarę intuicyjnie.
Parametry wgrywania przesyłam w załączniku.
Załączniki
parametry.PNG
parametry.PNG (111.71 KiB) Przejrzano 298 razy
Pozdrawiam
Jakub
Patryk
Posty: 1387
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

śr kwie 07, 2021 6:48 pm

Informacyjnie.
Kontaktron NIE może być podpięty pod TX ( gpio1).
Gdyż jak będzie zwarty ( z GND ), podczas rozruchu ( zasilania ), moduł ( sonoff ) NIE uruchomi się.
Ps.
Dotyczy to również gpio 0 i 2.
domino20
Posty: 9
Rejestracja: wt kwie 06, 2021 5:11 pm

śr kwie 07, 2021 6:53 pm

Dziękuję za pomoc udało się odpalić czujnik temperatury :)
Jeszcze pytanie do kolegi Patryk - Czyli do jakiego portu mogę podpiąć kontaktron żeby to zadziałało jak więcej ich nie mam :)
Patryk
Posty: 1387
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

śr kwie 07, 2021 7:07 pm

Czujnik temperatury do TX (gpio1).
Kontaktron do RX ( gpio3).
Ps
1.Po tej ( każdej ) zmianie ( konfiguracji ) modułu, musisz usunąć urządzenie z Clud-a i na nowo go zarejestrować.
2. Lepiej nie używaj Sonoff-ów Basic do sterowania bram, furtek itd...
Używaj dedykowanego modułu Zamela SBW-02, lub jakiś innych modułów "beznapięciowych" np sonoff sv, yushana, itd.
domino20
Posty: 9
Rejestracja: wt kwie 06, 2021 5:11 pm

śr kwie 07, 2021 7:19 pm

A jaki jest problem z sonoff basic jeśli chodzi o sterowanie np. drzwi garażowych jeśli wyjście mam przerobione na beznapięciowe ?
Patryk
Posty: 1387
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

śr kwie 07, 2021 7:26 pm

domino20 pisze:
śr kwie 07, 2021 7:19 pm
A jaki jest problem z sonoff basic jeśli chodzi o sterowanie np. drzwi garażowych jeśli wyjście mam przerobione na beznapięciowe ?
Jeżeli jesteś na 100% pewny przeróbki to... i że przyszłości nic się nie stanie.
Ja osobiście bym nie ryzykował.
Tym bardziej, że SBW-02 lub np: yushan nie jest aż tak drogi, a sterownik bramy to jednak parę "ładnych" stówek.
Decyzja oczywiście należy do Ciebie.
domino20
Posty: 9
Rejestracja: wt kwie 06, 2021 5:11 pm

śr kwie 07, 2021 7:47 pm

Wydaje mi się że nie ma się czgo bać - ścieżki napięciowe poodcinane bardzo daleko od styków przekaźnika.

Jeszcze zapytam czy jest możliwość stworzyć taki harmonogram że jak np. temperatura spadnie do jakiejś określonej to garaż się zamknie lub piec się włączy (przykładowo) Nie mogę znaleść takiej opcji w supla. Tylko jakieś godzinowe harmonogramy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”