Fotowoltaika z Chin czy warto? DIY

Zibi
Posty: 325
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

wt maja 11, 2021 5:40 pm

Witam
Chciałbym zamówić z Chin taki zestaw
Pewnie nie oddaje tyle co piszą zastanawiam się tylko ile tak naprawdę ma tych Watt.
Chciałbym podłączyć pod ten solar lampkę LED 2x 5w=10w 12V
Lampki zapalaja się dopiero gdy się ściemni bo mam ciemno na podwórku u rodziców.
Aku 45ah będzie optymalny do tego rozwiązania?
Może ktoś z Was testował takie solary z chin?

131,82 zł 41%OFF | Zestaw paneli słonecznych 250W kompletny podwójny 12/5V DC USB z 60A/100A kontroler słoneczny ogniwa słoneczne do ładowarki samochodowej jacht RV
https://a.aliexpress.com/_mMzFhqz
scoobi
Posty: 29
Rejestracja: ndz gru 17, 2017 9:38 am

śr maja 12, 2021 7:46 pm

zauważ że te "250 watt" to tyczy się regulatora. patrząc po wymiarach panela to będzie około 15W . uwzględniając straty na ładowanie i pobór przez sam regulator . będzie to "jakoś" (nie mylić z jakością) działać.
Zibi
Posty: 325
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

śr maja 12, 2021 8:30 pm

Porównałem po wymiarach faktycznie wcześniej coś mi nie grało.
Trzeba wydać 400pln wtedy będzie miało to sens.
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 852
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw maja 13, 2021 4:08 pm

Na twoim miejscu szukał bym kontrolera EPEVER z MPPT, zamiast z PWM. PWM wprowadza straty, bo obcina znacząco moc z panelu. MPPT spowodowało u mnie wzrost produkcji o około 30% w stosunku do PWM. Ma wyjście techniczne z którego można odczytać napięcie, prąd, moc dla panelu, baterii i obciążenia. Dodatkowo zdalne włącz i wyłącz.
16209217761452297233621884837975.jpg
16209217761452297233621884837975.jpg (4.55 MiB) Przejrzano 562 razy
IMG_20210513_180123.jpg
IMG_20210513_180123.jpg (324.81 KiB) Przejrzano 562 razy
Soft napisany w Arduino IDE dla Nodemcu. Komunikacja po RS485.

Ja mam wersję 2210an + 300W + 90Ah.
SBW-02, MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 15xDS18b20, Sonoff S20 CWU
Zibi
Posty: 325
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

czw maja 13, 2021 5:44 pm

Cenne info bo nie mam pojęcia jeśli chodzi o fotowoltaiczne instalację.
To kontroler MPTT.
Duch_ a jaki solar byś polecał ile watt pod lampki 10watt tak żeby w okresie zimowym gdzie mało słońca wyrabiał się myślałem o 150watt i 45ah Aku?
Czyli po RS485 można wysyłać dane napięcie prąd, stan baterii do Supli?
Fajnie by było zrobić to na 433mHz z lorą mam lory tylko softu nie ogarnę.
W tym miejscu gdzie będzie solar nie m Wi-Fi.
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 852
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw maja 13, 2021 8:34 pm

Dane są wypluwane przez EPEVER po każdym zapytaniu. Wystarczy tylko zapytać moduł, a on odpowie. Panel minimum 100W. Ja u siebie przy pełnym słońcu osiągam prąd ładowania aku na poziomie 12-14A. W pochmurne dni jest to około 1A, ale były też strasznie ponure dni z 0.5A.

Czas świecenia zależy od stopnia naładowania aku oraz tego jak długo po zachodzie lampy mają się świecić.

Panel idzie najwydajniej przy 25 stopniach temperatury szkła jak jest wycelowany bezpośrednio w słońce. Wraz ze wzrostem temp. sprawność przetwarzania maleje. To samo tyczy się kąta padania promieni słonecznych.

U mnie obecnie jestem w stanie przy ciągłej ładnej pogodzie szarpać z układu 2.5-3 A przez 24h na dobę, tak że napięcie aku nie spada poniżej 12.2-12.5V.
Ostatnio zmieniony pt maja 14, 2021 6:26 pm przez Duch__, łącznie zmieniany 2 razy.
SBW-02, MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 15xDS18b20, Sonoff S20 CWU
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 852
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw maja 13, 2021 8:48 pm

Dodaje jeszcze przykładowe wykresy z ładowania z ostatnich dwóch i siedmiu dni. Dodam tylko że mam system nadążny (Solar tracker).
IMG_20210513_224550.jpg
IMG_20210513_224550.jpg (50.48 KiB) Przejrzano 496 razy
Wykres po lewej. Pierwszego dnia widać jak było ładne słońce, a pod koniec dnia aku już było praktycznie w pełni naładowane, drugiego dnia rano było brzydko, potem pogoda poprawiła się.
SBW-02, MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 15xDS18b20, Sonoff S20 CWU
Zibi
Posty: 325
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

sob maja 15, 2021 9:23 am

Bardzo ładnie to wygląda wykresy pełna profeska wszystko monitorowane. Narobiłeś mi chęci.
Duch_ czy mógłbyś coś więcej napisać jak zapytać moduł komendy AT? Czy w ogóle jest szansa żebyś udostępnił źródło?
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 852
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob maja 15, 2021 12:41 pm

Kodu całego nie udostępnię, bynajmniej nie teraz, to jest 1400 wierszy :shock:

Jednak kod jest bardzo prosty, niemniej jednak wyjaśnienie. Odczyt u mnie odbywa się dwa razy dla tej samej ramki danych, by mieć pewność że nie ma błędów w transmisji. Jeśli dwa odebrane te same wyniki różnią się między sobą, to program ma odpytać jeszcze raz o to samo znów dwa razy. Czasami zdarzały się błędy w transmisji, to wyeliminowało skutecznie problem.

"Licznik_iteracji" zmienia wartość co 1ms.

Komend możliwych do odczytania jest multum.
Protokół dostępny tutaj: http://www.solar-elektro.cz/data/dokume ... otocol.pdf

Kod: Zaznacz cały

#include <ModbusMaster.h>  //by Doc Walker 2.0.1
#define MAX485_DE       5 //D2
#define MAX485_RE       4 //D1

Kod: Zaznacz cały

void setup() {

  Serial.begin(19200);
  delay(100);

  Serial.begin(115200);
  while (!Serial) {
    ;
  }
  pinMode(MAX485_RE, OUTPUT);
  pinMode(MAX485_DE, OUTPUT);

  // Init in receive mode
  digitalWrite(MAX485_RE, 0);
  digitalWrite(MAX485_DE, 0);

  // EPEver Device ID 1
  node.begin(1, Serial);

  // Callbacks
  node.preTransmission(preTransmission);
  node.postTransmission(postTransmission);
}


Kod: Zaznacz cały

Odczyt:
if (Licznik_iteracji == 10) {Odczyt_danych = 1; Kod = 0x3100 ; Bajtow = 1; Odczytaj_z_EPEVER();}
if (Licznik_iteracji == 20) {Odczyt_danych = 2; Kod = 0x3100 ; Bajtow = 1; Odczytaj_z_EPEVER(); if(Wynik == Wynik2){Panel_V = Wynik;}else{Licznik_iteracji = Licznik_iteracji - 11; goto Odczyt;}}

if (Licznik_iteracji == 30) {Odczyt_danych = 1; Kod = 0x3101 ; Bajtow = 1; Odczytaj_z_EPEVER();}
if (Licznik_iteracji == 40) {Odczyt_danych = 2; Kod = 0x3101 ; Bajtow = 1; Odczytaj_z_EPEVER(); if(Wynik == Wynik2){Panel_A = Wynik;}else{Licznik_iteracji = Licznik_iteracji - 11; goto Odczyt;}}

if (Licznik_iteracji == 50) {Odczyt_danych = 1; Kod = 0x3312 ; Bajtow = 2; Odczytaj_z_EPEVER();}
if (Licznik_iteracji == 60) {Odczyt_danych = 2; Kod = 0x3312 ; Bajtow = 2; Odczytaj_z_EPEVER(); if(Wynik == Wynik2){Total_gen = Wynik;}else{Licznik_iteracji = Licznik_iteracji - 11; goto Odczyt;}}

itd...

Kod: Zaznacz cały

void Odczytaj_z_EPEVER(){
  float Wynik_pomocniczy = 0;
  node.clearResponseBuffer();
  result = node.readInputRegisters(Kod, Bajtow);
  if (result == node.ku8MBSuccess) {
    if (Bajtow == 1){Wynik_pomocniczy  =  node.getResponseBuffer(0x00) / 100.0f;}
    if (Bajtow == 2){Wynik_pomocniczy  = (node.getResponseBuffer(0x00) | (node.getResponseBuffer(0x01) << 8))/100.0f;}
  }
  if(Odczyt_danych == 1){Wynik  = Wynik_pomocniczy;}
  if(Odczyt_danych == 2){Wynik2 = Wynik_pomocniczy;} 
}

Kod: Zaznacz cały

void preTransmission()
{
  digitalWrite(MAX485_RE, 1);
  digitalWrite(MAX485_DE, 1);
}

void postTransmission()
{
  digitalWrite(MAX485_RE, 0);
  digitalWrite(MAX485_DE, 0);
}
Chciałbym to w pełni zintegrować z Suplą ale obecna biblioteka przerasta moje możliwości.
SBW-02, MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 15xDS18b20, Sonoff S20 CWU
Zibi
Posty: 325
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

sob maja 15, 2021 2:35 pm

Dziękuję za pomoc w temacie, będę coś myślał.
Gratuluje umiejętności super to zrobiłeś.
Ja nawet nie próbuje z nową biblioteką dla mnie to już całkiem czary Mary. Jest w ogóle jakis opis? :shock:
To jak Twoje umiejętności to przekracza to mi zostaje dożywocie na binarki :lol: co to się robi na tej Supli :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”