ESP w roli przycisku.

User avatar
pzygmunt
Posts: 5762
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Feb 11, 2016 8:48 pm

Teraz dopiero zauważyłem "*"

*Can only be used on ESP12-D

Tak więc wersja E odpada.
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Fri Feb 12, 2016 8:59 am

Witam
mam problem z zaprogramowaniem, zakupiłem ten komplet z aliexpress i …. podczas podłączenia dioda RGB zmienia kolory, w zestawie są 3 microswitche: 2 na płytce programatora (opartego na CH340) opisane FLASH i RST, jeden na samej płytce z ESP
po podłączeniu sygnału do programtora dioda RGB mignie a potem słabą święcą kolory tylko zielony i niebieski, jeśli włączam zasilanie trzymając przycisk FLASH nic się nie zmienia, jeśli na programie Nodemu Firmware Programmer dioda RGB mignie, po chwili mignie niebieska i tyle…
jeśli zewre ręcznie GPI0 do masy świeci się niebieska dioda pozniej probuje wgrac i nic
czy ktoś się spotkał z takim problemem, co moge robić nie tak, proszę o pomoc

http://www.aliexpress.com/item/ESP8266- ... 99462.html

LOG z NFP
Note:Serial port connected.
Note:Begin find ESP8266.
Note:ESP8266 ACK success.
Note:ESP8266 ACK success.
Note:Serial port disconnected.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5762
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Feb 12, 2016 2:38 pm

Witam. Masz do tego jakąś dokumentację ?
Podłączałeś się do portu szeregowego przez np Putty
aby zobaczyć czy obecny soft "wypluwa" jakieś informacje.

Wrzuć też screeny z ustawień NFP.
Upewnij się, że GPIO 15 jest podpięty do GND i czy wciśnięcie przycisku zwiera GPIO0 do GND.
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Fri Feb 12, 2016 4:12 pm

ustawienia są dokładnie takie same jak w poradniku na majsterkowo
GPIO 15 jest podpięty do GND, przycisk FLASH zwiera GPIO 0 do GND
Attachments
esp8266.PNG
esp8266.PNG (10.43 KiB) Viewed 1807 times
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Fri Feb 12, 2016 4:56 pm

udało się
był mój błąd ....
nie zaznaczyłem po lewej stronie krzyżykami plików do wgrania, były wybrane ale .....
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Fri Feb 12, 2016 8:21 pm

a jednak mam problem
po wgraniu niby wszystko w porządku nie ma żadnego błędu...
ale po resecie dioda mignie wszystkimi kolorami, a potem świeci tylko czerwona, komputer nie widzi żadnej sieci SUPLA..... tylko moją lokalną ...
User avatar
pzygmunt
Posts: 5762
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Feb 13, 2016 10:40 am

GPIO5 trzeba podłączyć rezystorem 10k do 3.3V.
Po włączeniu zasilania trzeba zawrzeć GPIO5 do GND na min 5sek.


Tak jak na tym schemacie (manual start): ftp://ftp.acsoftware.pl/SUPLA/WiFiSocket-Schematics.pdf

Kondensator można pominąć.
Niektóre wersje mają zamieniony port 5 z 4 dlatego jak nie zadziała z 5 to trzeba spróbować z 4-ką lub wgrać inny firmware.
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Sat Feb 13, 2016 11:17 am

najciekawsze jest to, że nie muszę zwierać GPIO0 do GND aby wgrać nowy program, jak sie świeci dioda to tylko w programie naciskam flash i wgrywany jest nowy firmware
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Sat Feb 13, 2016 11:26 am

wkoncu po wgraniu firmware wroom.eagle.flash.... pojawił mi się serwer mogę wejść na stronę 192.168.4.1 ale po wypełnieniu naciskam przycisk "save" przenosi mnie na następną stronę z komunikatem ERROR i nie zapisuje żadnych informacji
Attachments
blad.PNG
blad.PNG (18.11 KiB) Viewed 1800 times
m.i.r@wp.pl
Posts: 12
Joined: Sat Jan 30, 2016 8:22 am

Sat Feb 13, 2016 1:32 pm

W nodemcu przycisk Flash musi być wciśnięty przez cały czas wgrywania firmware.
U mnie jak tak nie zrobiłem też były problemy z poprawną pracą i połączeniem się z układem. Spróbuj też innego programu do wgrywania, nie na każdym działa to tak jak trzeba (przynajmniej u mnie)
Post Reply