ESP w roli przycisku.

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8694
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lut 13, 2016 7:47 pm

bicker pisze:wkoncu po wgraniu firmware wroom.eagle.flash.... pojawił mi się serwer mogę wejść na stronę 192.168.4.1 ale po wypełnieniu naciskam przycisk "save" przenosi mnie na następną stronę z komunikatem ERROR i nie zapisuje żadnych informacji

Co widac w putty w trybie konfiguracji ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8694
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lut 13, 2016 7:55 pm

bicker pisze:wkoncu po wgraniu firmware wroom.eagle.flash.... pojawił mi się serwer mogę wejść na stronę 192.168.4.1 ale po wypełnieniu naciskam przycisk "save" przenosi mnie na następną stronę z komunikatem ERROR i nie zapisuje żadnych informacji
Do ESP8266-12 nie mozesz wgrywac wersji wroom poniewaz
ona jest dedykowana dla wersji z 1mb flash i zapisuje
config na wyzszych adresach co przy esp-12 skutkuje zapisem poza zakresem.

Wgraj wersje:
eagle.flash.bin i eagle.irom0text.bin
bicker
Posty: 367
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

sob lut 13, 2016 8:49 pm

w putty niestety po resecie szybko zmeniają się znaczki
ale można doczytać sie na początku "don't use rtc mem data" reszta nieczytelna

przytrzymywanie przez cały czas przycisku FLASH tez nie pomogło
bicker
Posty: 367
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

sob lut 13, 2016 8:51 pm

m.i.r@wp.pl pisze:W nodemcu przycisk Flash musi być wciśnięty przez cały czas wgrywania firmware.
U mnie jak tak nie zrobiłem też były problemy z poprawną pracą i połączeniem się z układem. Spróbuj też innego programu do wgrywania, nie na każdym działa to tak jak trzeba (przynajmniej u mnie)
dziękuję za sugestię
jestem początkującym, w Twoim przypadku, który program się sprawdził ...nawet nie bardzo wiem jakiego innego użyć...
bicker
Posty: 367
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

sob lut 13, 2016 10:33 pm

niestety nadal nic
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8694
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lut 13, 2016 11:31 pm

m.i.r@wp.pl
Posty: 12
Rejestracja: sob sty 30, 2016 8:22 am

ndz lut 14, 2016 7:48 am

Ja też jestem początującym, bardziej praktykiem niż teoretykiem :D .
Myślę, że ciągle jest problem z poprawnym wgraniem firmware (zakładam, że wszystkie połączenia rezystorów, przycisków...itp. masz poprawne)
Opisze mój przypadek uruchomienia, gdzie ciągle występował ten sam problem (brak komunikacji nawet przez putty).
1. Uruchomienie ESP8266Flasher.exe.
2. W zakładce config pozostawiam puste (nie zaznaczony żaden "ptaszek").
3. W zakładce Advenced : Baundrate 115200 ,SPI Mode DIO, flash size taki jaki masz esp, speed 40
4. W zakładce Operation: Wybierasz com port taki jaki masz i naciskasz Flash.
5. Uruchamiam FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v0.9.3.1
6. Wprowadzam w pierwszych dwóch linijkach eagle.flash.bin z adresem 0x00000 i eagle.irom0text.bin offset 0x40000 (Pobrane z linków które Ci podał pzygmunt), wybieram com i baudrate, SPI config wg. własnego esp.
7.Trzymając wciśnięty przycisk flash podłączam esp do kompa i trzymając cały czas przycisk naciskam start w programie.
Po tych zabiegach wszystko uruchomiło się poprawnie. Później już nie musiałem stosować ESP8266Flasher.exe, przez którego teoretycznie mogłem od razu wgrać firmware (ale niestety z nodemcu nie uruchomiało się poprawnie, dopiero flash download tools pomógł).
Na cztery sztuki tylko jedna uruchomiła się za pierwszym razem, używając tylko FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v0.9.3.1 w pozostałych przypadkach za każdym razem nie działało dopuki nie zastosowałem opisanej procedury 1-7.
Mam nadzieję, że pomoże (chinczyki są tanie, ale czasem trzeba sporo pokombinować ;) ).
Pzygmunt ma rację: wroom na esp8266-12 nie będzie działać (wielokrotnie sprawdzane :) ).
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8694
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lut 14, 2016 8:56 am

bicker pisze:niestety nadal nic
Po wgraniu poprawnego firmware co widać w Putty ?
bicker
Posty: 367
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

ndz lut 14, 2016 1:43 pm

Witam, zrobiłem kilka kombinacji i nic
jedynie po wgraniu wroom ..... pokazuje mi się sieć supla ale nie mogę zapisać zmian.....
po wgraniu innego firmware nic się nie pokazuje
po wgraniu firmaware gate świeci się niebieska dioda i czerwona

a putty
don't use rtc mem data
i różne znaczki

już niewiem co robić
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”