Strona 5 z 16

Re: ESP w roli przycisku.

: ndz lut 14, 2016 4:44 pm
autor: pzygmunt
bicker pisze:Witam, zrobiłem kilka kombinacji i nic
jedynie po wgraniu wroom ..... pokazuje mi się sieć supla ale nie mogę zapisać zmian.....
po wgraniu innego firmware nic się nie pokazuje
po wgraniu firmaware gate świeci się niebieska dioda i czerwona

a putty
don't use rtc mem data
i różne znaczki

już niewiem co robić
Wgraj firmware ten co napisałem i napisz co pojawia sie s putty.

Re: ESP w roli przycisku.

: ndz lut 14, 2016 4:48 pm
autor: pzygmunt

Re: ESP w roli przycisku.

: ndz lut 14, 2016 6:54 pm
autor: bicker
cały czas to samo
świeci czerwona dioda
putty - latają znaczki nie do odczytania a między nimi da się odczytać
don't use rtc mem data

sieci nie widać
jutro dopiero sprawdzę z opornikiem i podpięciem GPIO5 do masy
jeśli ktoś chce mogę wysłać moj moduł do testow bo mi się pomysły kończą co zrobić

Re: ESP w roli przycisku.

: ndz lut 14, 2016 7:28 pm
autor: bicker
wgrałem jakiś przykładowy szkic z ARDUINO IDE i widzę, że działa, więc coś z wgrywaniem chyba jest nie tak
więcej przykładowych zdjęć jak wygląda cały moduł
http://www.aliexpress.com/item/ESP8266- ... 115.wdpe3b

Re: ESP w roli przycisku.

: ndz lut 14, 2016 7:58 pm
autor: bicker
w końcu działa
problem jest chyba w tych modułach, u mnie działa to w ten sposób, że najpierw wgrywam cokolwiek z ARDUINO IDE a później wgrywam SUPLA i działa..
innego sposobu na razie nie znalazłem

mam nadzieje, że teraz wszystkie programy będą działały..
ale testy pokażą i opiszę tutaj

Re: ESP w roli przycisku.

: pn lut 15, 2016 10:25 pm
autor: bicker
Witam
dzisiaj stanąłem przed problemem podłączenia tego modułu w puszcze włącznika światła, po pierwsze mam przycisk podwójny a po drugie chciałbym zastosować triaki zamiast przekaźników....
a przy okazji zastanawiałem się czy możnaby zrobić timer na stronie i możliwość konfiguracji włączania wyłączania np światła ... budzik symulator obecności itp....

czy można prosić o wygenerowanie takiego firmware do obsługi 2 przyciskowego włącznika światła lub nawet 3 przyciskowego ....
jakie są możliwości ....

Re: ESP w roli przycisku.

: pn lut 15, 2016 10:40 pm
autor: pzygmunt
bicker pisze:Witam
dzisiaj stanąłem przed problemem podłączenia tego modułu w puszcze włącznika światła, po pierwsze mam przycisk podwójny a po drugie chciałbym zastosować triaki zamiast przekaźników....
a przy okazji zastanawiałem się czy możnaby zrobić timer na stronie i możliwość konfiguracji włączania wyłączania np światła ... budzik symulator obecności itp....

czy można prosić o wygenerowanie takiego firmware do obsługi 2 przyciskowego włącznika światła lub nawet 3 przyciskowego ....
jakie są możliwości ....
Do dwóch przycisków można użyć nawet tego co jest już gotowy:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... e-firmware
na cloud.supla.org trzeba tylko wybrać funkcję "Włącznik światła"

Timery/powiadomienia/budzik będą w przyszłości dostępne.
Co do szczegółów elektronicznych wypowiedzieć się musi już kolega Darek.

Re: ESP w roli przycisku.

: pn lut 15, 2016 10:56 pm
autor: bicker
dziękuję za szybką odpowiedź
z elektroniką trochę lepiej mi pójdzie niż z programowaniem ...powinienem sobie poradzić ale każda podpowiedź mile widziana ..
jakąś podpowiedź znalazłem
http://www.esp8266-projects.com/2015/04 ... -mpsm.html

Re: ESP w roli przycisku.

: wt lut 16, 2016 9:09 pm
autor: Darek
bicker pisze:dziękuję za szybką odpowiedź
z elektroniką trochę lepiej mi pójdzie niż z programowaniem ...powinienem sobie poradzić ale każda podpowiedź mile widziana ..
jakąś podpowiedź znalazłem
http://www.esp8266-projects.com/2015/04 ... -mpsm.html
Do sterowania żarówkami z 230V zdecydowanie polecam zastosować triaki. Schemat z linku, który podałeś jest do tego idealny. Trzeba tylko pamiętać, żeby zastosowany triak miał dużo większy prąd przewodzenia niż ten , który popłynie przez żarówkę. Jeśli to jest pojedyncza żarówka niedużej mocy to jest to właściwie pomijalne, jeśli żarówek jest dużo to napewno należy na to zwrócić uwagę, wtedy też pojawić się może dodatkowy problem związany z chłodzeniem triaka co w puszce może być dość kłopotliwe.

Testowałem już taki układ (ESP i Włącznik ->Transoptor->Triak->Żarówka) i działał bez problemu

Re: ESP w roli przycisku.

: ndz lut 21, 2016 3:26 pm
autor: bicker
Witam,
znalazłem jeszcze takie rozwiązanie
http://mirley.firlej.org/wykonawczy_triak

wg opisu najprostsza implementacja optotriaka i triaka ...
przy Arduino mi działa

ale niestety przy ESP niechce.. wielkim elektronikiem nie jestem a zależy mi na układzie, który by się zmieścił w puszce ... zatem proszę o pomoc...

jest jeszcze jeden problem z którym się natknąłem, otóż miałbym w domu kilka takich układów, salon, kuchnia pokój i pokój córki
chciałbym aby córka miała dostęp tylko do modułu w swoim pokoju a Ja bym miał dostęp do wszystkich modułów .. czy jest taka możliwość ???