ESP w roli przycisku.

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8413
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lut 21, 2016 7:02 pm

Jak podłączasz triak-a do ESP (jakiś schemat) ?
Kwestia dostępu.
Na cloud.supla.org
możesz utworzyć dwa identyfikatory dostępu. Jeden nazywając np. "Rodzice", a drugi "Dzieci".
Przy każdym identyfikatorze definiujesz do których lokalizacji mają dostęp. Np identyfikator "Rodzice" będzie miał dostęp do wszystkich lokalizacji, a identyfikator "Dzieci" tylko do lokalizacji np. "Pokój córki".

W telefonie córki wpisujesz ID dostępu "Dzieci" oraz odpowiednie hasło.
Analogicznie we własnym telefonie ID dostępu "Rodzice" i odpowiednie hasło.
bicker
Posty: 365
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

ndz lut 21, 2016 8:06 pm

coś takiego tylko w przypadku ESP nie daje dodatkowego opornika na wejście optotriaka (MOC 3041)
Załączniki
triak.PNG
triak.PNG (25.99 KiB) Przejrzano 2183 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8413
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lut 21, 2016 9:35 pm

Jak to jest podłączone do ESP ? Które piny i ktory firmware ?
bicker
Posty: 365
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pn lut 22, 2016 8:35 am

wejście IN optotriaka podłączone jest pod GND i GPIO5 albo 4 w ESP , teraz nie pamiętam, wkażdymąć razie na tych pinach ESP pojawia się napięcie 3,3 v

podstawowy firmware jest wgrany, dioda mi się zapala, napięcie pokazuje...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8413
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 22, 2016 12:36 pm

Czy triak się załącza po podaniu na wejście 3.3V bezpośrednio z zasilania ?
Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lut 24, 2016 8:58 pm

Porty GPIO w ESP mają wydajność prądową max 12mA. Rezygnując z rezystora na wejściu IN, który ogranicza prąd diody w optotriaku przekraczasz dopuszczalny prąd portu GPIO dlatego to nie działa.

Możesz spróbować dać rezystor np 200R na wejściu IN twojego schematu wtedy dla napięcia 3V3 ograniczysz prąd do ok 10mA. Jeśli to nie pomoże spróbuj według poniższego schematu, który sprawdziłem w praktyce. Jest trochę bardziej rozbudowany niż twój, ale optotriakiem steruje tranzystor więc GPIO jest odciażone i masz diodę sygnalizacyjną informującą że na GPIO jest stan wysoki (czyli triak jest otwarty jeśli wszystko dobrze działa).

Napisz czy pomogło, tylko uważaj na napięcie 230V :) :shock: :)
Załączniki
moc.jpg
moc.jpg (29.59 KiB) Przejrzano 2163 razy
bicker
Posty: 365
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

ndz lut 28, 2016 2:40 pm

znalazłem moduł ściemniacza, myślę że ten przykład można przerobić na potrzeby projektu...

http://www.esp8266-projects.com/2015/05 ... -with.html
bicker
Posty: 365
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

ndz lut 28, 2016 2:47 pm

Faktycznie problem miałem z dobraniem rezystora...

Dziękuję za podpowiedź
bicker
Posty: 365
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

wt mar 01, 2016 5:45 pm

Witam, dzisiaj w końcu miałem czas aby pokombinować przy włączniku światła .... i problem
chciałem wszystko upchnąć w puszcze, pogłębiłem puszkę zasmieciłem trochę pokój :) ale nie w tym problem .
problem w tym że nie bardzo wiem jak to podłączyć aby działało ...
nie jest to normalne gniazdko tylko był to włącznik światła, więc prawdopodobnie instalacja wykonana, tak że przycisk na przewodzie
czy ktoś już spotkał się z takim problemem i go rozwiązał ???

Proszę o pomoc

muszę podłączyć zasilacz, który steruje ESP i triak który włączy światło
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8413
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt mar 01, 2016 5:48 pm

Ile przewodów masz poprowadzonych do lampy ?
Często daje się trzy tak aby można było włączać niezależnie dwie żarówki.
ODPOWIEDZ