ESP8266/Arduino 3.0.0

krycha88
Posty: 1998
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt cze 15, 2021 1:59 pm

Dzięki, działa jak należy :)
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2662
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt cze 15, 2021 2:01 pm

Wrzuciłem też nową wersję. Myślę że do jutra powinna się pojawić oficjalnie w menadżerze bibliotek.
Patryk
Posty: 1663
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pn cze 21, 2021 7:27 pm

Nie wiem w czym problem, ale ... do rzeczy.
Od dłuższego czasu w gniazdku
Gosund SP111 używam soft-u GUI-Generic.
Ostatnio v2.2.22 (2.7.4).
Wczoraj zaktualizowałem do v3.0.1 przez OTA ( jak zwykle własna kompilacja ).
I zaczął się problem.
Przekaźnik w gniazdku po paru godzinach sam się wyłącza ( choć jest ustawiona opcja "PAMIETAJ STAN"),
oraz "znikają" pomiary.
Gniazdko zaczyna od 0,00 kWh.
Ps
Jak na złość to gniazdko obsługuje mi lodówkę i dziś już raz była 10 godzin bez napięcia ( od 3:00 do 13:00 ).
Przed chwilą (21:00) znów zauważyłem, że przekaźnik jest wyłączony i pomiary znów są 0,00 kWh.
Więc wracam do GUI-Generic v2.2.22 (2.7.4).
krycha88
Posty: 1998
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn cze 21, 2021 7:41 pm

Jakie ustawiłeś MMU przy kompilacji?
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
Patryk
Posty: 1663
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pn cze 21, 2021 7:45 pm

Rano sprawdzę i dam znać.
( W sumie nic nie zmieniałem ).
krycha88
Posty: 1998
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn cze 21, 2021 7:52 pm

Niestety ale nie testowałem za dokładnie wersji opartej o płytki 3.0.0 jedynie zrobiłem poprawki które blokowały uruchomienie urządzenia.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
Patryk
Posty: 1663
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pn cze 21, 2021 8:02 pm

Ja NIE mam żadnych pretensji.
Informuje jedynie, że coś takiego mnie spotkało, może ktoś również to potwierdzi i wtedy może uda się znaleźć przyczynę.
Jeszcze co zauważyłem, to "gniazdko" będzie również potrzebowało ponownej kalibracji.
Za pierwszym razem myślałem, że to może ja coś nacisłem w apce, ale za drugim razem jak zauważyłem ten sam problem, to postanowiłem napisać.
krycha88
Posty: 1998
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn cze 21, 2021 8:15 pm

A czy czasami nie skompilowales projektu z innymi parametrami partycji? Bo pewnie ustawiły się jakieś domyślne wartości.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
Patryk
Posty: 1663
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pn cze 21, 2021 8:20 pm

Jak rano będę w domu to sprawdzę.
W sumie w Arduino IDE uaktualniłem tylko wersję płytek z 2.7.4 do 3.0.0
W "NARZĘDZIACH" nic nie zmieniałem.
Patryk
Posty: 1663
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

wt cze 22, 2021 4:26 am

krycha88 pisze:
pn cze 21, 2021 7:41 pm
Jakie ustawiłeś MMU przy kompilacji?
W "Narzędziach" ustawiło się:

SSL Support: All SSL ciphers
Może to jest przyczyną (poprzednio pamiętam, że miałem BASIC SSL):
viewtopic.php?p=93931#p93931

MMU jest ustawione:
MMU:"32KB cache + 32KB IRAM (balanced)
W v2.7.4 tego parametru nie było.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Arduino IDE”